Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΒρέθηκε το πλοίο του Κάπτεν Κουκ?

Βρέθηκε το πλοίο του Κάπτεν Κουκ?

|

Υποθαλάσσιες έρευνες εντόπισαν ναυάγια στο λιμάνι του Νιούπορτ όπου βυθίστηκε το θρυλικό «Έντεβορ» μαζί με άλλα πλοία, κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης… 
 

Αιώνες μετά τα ταξίδια του εξερευνητή πλοιάρχου Τζέιμς Κουκ, το πλοίο του, το «Εντέβορ», η τύχη του οποίου αγνοείτο, ενδέχεται να βρέθηκε στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού, ανατολικά της αμερικανικής πολιτείας Ρόουντ Αϊλαντ. Σύμφωνα με την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Ρόουντ Άϊλαντ (RIMAP), το πλοίο του Κουκ μαζί με άλλα βυθίστηκαν στο λιμάνι του Νιούπορτ από τα πληρώματά τους το 1778 στη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης, ώστε να μην πέσουν στα χέρια των επαναστατών.

Η RIMAP ανέφερε ότι χαρτογράφησε εννέα υποθαλάσσιες αρχαιολογικές ζώνες στις οποίες εντοπίζονται τα ναυάγια. Ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι σε μια ομάδα πέντε πλοίων ανήκε και το «Λόρδος Σάντουιτς», όπως είχε μετονομαστεί το πλοίο του κάπτεν Κουκ, «Έντεβορ». Αυτό σημαίνει ότι η RIMAP, έχει 80 με 100% πιθανότητα να εντοπίσει το πλοίο στον βυθό του λιμανιού.

Ο εντοπισμός του «Εντεβορ» όμως, έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Αυστραλία. Αυτός είναι και ο λόγος που οδήγησε την αυστραλιανή κυβέρνηση να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση της επιχείρησης καταγραφής των ναυαγίων. Παρότι ο πλοίαρχος Κουκ δεν ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που έφτασε στις ακτές της Αυστραλίας, το πλήρωμα του, αποτελούμενο από βοτανολόγους και επιστήμονες του 180υ αιώνα, μελέτησε εκτενώς την ανατολική ακτή της αυστραλιανής ηπείρου.

Ο πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ ταξίδεψε με το «Εντέβορ», πραγματοποιώντας τον διάπλου του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, του νοτιότερου άκρου της αφρικανικής ηπείρου, προτού ταξιδέψει και ανακαλύψει την Ταϊτή, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία το 1769  Εξερεύνησε επίσης την Τόνγκα, τη Νήσο του Πάσχα, τη Νήσο Νόρφολκ, τη Νέα Καληδωνία και το Βανουάτου κατά τη διάρκεια του δεύτερου ταξιδιού του. Σκοτώθηκε από ιθαγενείς το 1779, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στις Νήσους Σάντουιτς, γνωστές σήμερα ως Χαβάη.

Το πλοίο του, το «Εντέβορ», πωλήθηκε στην κυβέρνηση του Λονδίνου και χρησιμοποιήθηκε ως μεταγωγό σκάφος για στρατιώτες με προορισμό τις αμερικανικές αποικίες. Σήμερα μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το πλοίο στην Αυστραλία όπου λειτουργεί ως πλωτό μουσείο καθότι οι Αυστραλοί κατασκεύασαν πιστό αντίγραφο του πλοίου «Εντέβορ» 

Η ανακοίνωση της Εφορίας Αρχαιοτήτων του Ρόουντ Άιλαντ συνέπεσε με την επέτειο των 240 ετών από την ανακήρυξη της τοπικής Βουλής για ανυπακοή από τον αγγλικό θρόνο.

Ωστόσο, αν και μια τέτοια ανακάλυψη θα ήταν ένα σπουδαίο εύρημα για τον πολιτισμό η RIMAP δεν είναι ακόμα σε θέση να πιστοποιήσει ότι πρόκειται για το «Εντέβορ» του κάπτεν-Κούκ, ενώ ο επικεφαλής της επιχείρησης με την ονομασία «Abbass», δήλωσε στο National Geographic: «Έτσι είναι η επιστήμη. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε εάν δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι. Το εγχείρημα αυτό απαιτεί ειδικές εργαστηριακές μελέτες, με σύγχρονο εξοπλισμό και η RIMAP, από την πλευρά της, δημιουργεί δικό της εργαστήριο με σκοπό να έρθουν στην επιφάνεια τα επίσημα αποτελέσματα. Είμαστε για πολλούς λόγους αισιόδοξοι, πως πρόκειται για το θρυλικό «Εντέβορ», του κάπτεν Τζέιμς Κουκ».

Με πληροφορίες από το Νational Geographic… 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου

Νάξος – Μεγάλη Πέμπτη: Η Κωμιακίτισσα θα κάνει το βάψιμο των αυγών με ρίζες από το Καψάλι

Μικρές ιστορίες από την Μεγάλη Εβδομάδα μέσα από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής

Νάξος – Κόρωνος: Τα πασχαλινά έθιμα της «ρουκάνας» και της μεταφοράς των εικόνων

Μέσω του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ μεταφέρθηκαν σε όλη την Ελλάδα τα έθιμα της Κορώνου

Νάξος – Μέλανες: Αγία Παρασκευή και οι “Περιφάνες” κάνουν την εμφάνισή τους (video)

Παραδοσιακό δρώμενο «περιφάνες» στις Μέλανες. Μεγάλη Παρασκευή 2 Μαϊου 2024, μετά τον εσπερινό. Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων. Πολιτιστικός Σύλλογος Κοινότητας Μελάνων Νάξου «Κούρος ο Έλληνας»

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα

ΕΚΥΤ: Εκδήλωση με θέμα “Κυκλάδες: Φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον υπό απειλή;”

Ένωση Κυκλαδικού Τύπου (ΕΚΥΤ) - Πότε και που θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα "Κυκλάδες- Φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον υπό απειλή"

Σαγκρί – ΠΝΟΕΣ: Μεγάλη Παρασκευή με περιφορά Επιταφίου, …τσουρέκια την Ανάσταση

Πρόσκληση παρουσίας την Μεγάλη Παρασκευή στο Μοναστήρι του Αγίου Ελευθερίου στο Σαγκρί - Τι έχουν ετοιμάσει τα μέλη από τις ΠΝΟΕΣ για την Ανάσταση

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Play Offs: Ε όχι έτσι, να αποκλειστείς από τον τελικό Πανναξιακέ (!!!)

Απίστευτη εξέλιξη στον σημερινό αγώνα με τον Ηλυσιακό... Δέχτηκε σερί 12 -1 στις τελευταίες φάσεις και έχασε 67-65... Με ψηλά το κεφάλι αποχαιρετά τα πλέι οφ η ομάδα του Πανναξιακού ΑΟΚ

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου