Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΚόρωνος: το κάλεσμα της βράκας

Κόρωνος: το κάλεσμα της βράκας

|

Αύριο Μεγάλη Πέμπτη (28/04, 09:00) για μία ακόμη χρονιά (7η σερί) νέοι και νέες της Κορώνου θα μεταφέρουν τις εικόνες από το Αργοκοίλι στη Κόρωνο σε ένα έθιμο που μετράει 180 χρόνια ζωής 

Εδώ και 180 χρόνια στην Κόρωνο κάθε Μεγάλη Πέμπτη πραγματοποιείται η μεταφορά των εικόνων της εκκλησίας της Αργοκοιλιώτισσας (της παλαιάς) στην Κόρωνο . Ο σκοπός του εθίμου είναι οι εικόνες να λειτουργηθούν τις ημέρες του Πάσχα στον ενοριακό ναό της Αγίας Μαρίνας και να επιστρέψουν πίσω την Νια Δευτέρα . Για τον ίδιο λόγο την ίδια μέρα από τις άλλες εκκλησίες και ξωκλήσια της Κορώνου έφερναν επίσης στην Αγία Μαρίνα την εικόνα του Αγίου που ήταν αφιερωμένη η εκκλησία . Οι εικόνες αυτές την Κυριακή του Πάσχα μαζί με τις εικόνες της Αγίας Μαρίνας έκαναν τη ‘’γύρα’’ (περιφορά γύρω από το χωριό) της Κορώνου .

Οι συμμετέχοντες στην μεταφορά των εικόνων από το Αργοκοίλι στη Κόρωνο ήταν νεαροί Κορωνιδιάτες συνοδευόμενοι από ιερέα και γυναίκες με θυμιατά . Η συγκέντρωση γινόταν (και γίνεται) το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στην Αγία Μαρίνα , οι συμμετέχοντες αφού κοινωνήσουν ξεκινάνε για την Πλάτσα από εκεί Ανεγυρίδα και από εκεί Αργοκοίλι .

Στο Αργοκοίλι μετά από λίγη ξεκούραση μοιράζονται οι εικόνες που θα μεταφερθούν . Μπροστά πάει ο ιερέας ακολουθούν οι γυναίκες με τα θυμιατά , μετά η Παναγία η Αργοκοιλιώτισσα και κατόπιν όλες οι άλλες εικόνες . Στις Ασμυρίγκλες , στην στροφή που φαίνεται το χωριό οι εικόνες σταματάνε και έχουν μέτωπο την Κόρωνο . Μένουν εκεί μέχρι να ειδοποιηθεί το χωριό και να αρχίσουν να χτυπάνε οι καμπάνες της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Νικολάου . Ακολουθεί η κάθοδος προς το χωριό ενώ οι γυναίκες βγάζουν στις εισόδους των σπιτιών τους φωτογραφίες με αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν χαθεί για να μνημονευτούν , θυμιάζουν και προσκυνούν τις εικόνες . Αρχικά οι εικόνες καταλήγουν στην Πλάτσα όπου λειτουργούνται και κατόπιν στην Αγία Μαρίνα όπου θα μείνουν μέχρι και τη Νια Δευτέρα .

Μάλιστα από το 2010 με σεβασμό στο έθιμο και την παράδοση μας οι νέοι και οι νέες της Κορώνου που συμμετέχουν στη μεταφορά των εικόνων από το Αργοκοίλι στην Κόρωνο ντύνονται με παραδοσιακές φορεσιές δίνοντας ακόμα ένα πιο όμορφο χρώμα στην παράδοση μας .  Όποιος επιθυμεί να συμμετέχει και φέτος μπορεί να είναι στην Αγία Μαρίνα την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί στις 9 .

Πηγή: ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΞΩΤΗΣ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμερική: Εφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ

Πέθανε ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ σε ηλικία 65 ετών - Φόρεσε τη πανοπλία του Μπάτμαν και τραγούδησε ως άλλος Μόρισον

“Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Ο Ντιν Σπανός φέρνει τo NFL στην Ελλάδα   

Η Ελλάδα προστέθηκε στο πρόγραμμα το 2025, με τους Los Angeles Chargers να είναι η πρώτη ομάδα που αποκτά τέτοια δικαιώματα στη χώρα.

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.