Η αύξηση της τιμής εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας ωθεί τους tour operators σε εναλλακτικές προτάσεις όπως ο γύρος της Σπιναλόγκα αντί για επίσκεψη στον χώρο
Από την 1η Απριλίου είμαστε …Ευρωπαίοι… Όπως ξέρετε οι τιμές που έχουμε στους αρχαιολογικούς χώρους έχουν εκτοξευτεί σε σχέση με πέρυσι (σε μερικές περιοχές ακόμη και 300% όπως στη Σπιναλόγκα) με αποτέλεσμα να έχουμε αντιδράσεις. Η πρώτη βέβαια ήταν άμεση και δη από το Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) που με το …καλημέρα δήλωσε «Από την 1η Απριλίου 2016 το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί σχέδιο έξωσης του ελληνικού λαού από τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους όλης της επικράτειας». Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, είχε και έχει άλλη άποψη λέγοντας «Ήταν απαράδεκτα χαμηλές σε σχέση με τις τιμές εισιτηρίων σε άλλες χώρες. Τα εισιτήρια τώρα δεν είναι καθόλου ακριβά. Είναι εισιτήρια που δεν βαρύνουν ιδιαίτερα. Επίσης έχουμε πλατιές κατηγορίες πολιτών που μπορούν να επισκέπτονται τα μουσεία δωρεάν. Οι παλιές τιμές δεν μπορούσαν να σταθούν με αυτούς τους όρους. Φτιάξαμε επιτροπή τιμολογιακής πολιτικής για να έχουμε εύλογες τιμές ώστε να μην βαρύνεται ο επισκέπτης και να μην επιβαρύνεται ο φορολογούμενος». Κι όλα αυτά γιατί όπως λέει και ο κος Μπαλτάς «αγαθά πολιτιστικής κληρονομιάς μαζεύουν τουρίστες».
Έκοψαν τις επισκέψεις
Κι ωραία… στην θεωρεία όλα μοιάζουν καλά για την Κυβέρνηση. Στη πράξη όμως; Όπως αναφέρουν οι ιστοσελίδες που ειδικεύονται με τον τουρισμό το πρόβλημα είναι μεγάλο. Τεράστιο θα λέγαμε. Θέλετε παράδειγμα; Σε περιορισμό έως και διακοπή εκδρομών σε αρχαιολογικούς χώρους, έχουν προχωρήσει αρκετοί tour operators. Αυξήσεις σε χώρους που δεν έχουν τουαλέτες και δεν πληρούν ούτε τις ελάχιστες προδιαγραφές, όταν βέβαια είναι ανοιχτοί και λειτουργούν. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη στη Σπιναλόγκα, όπου το εισιτήριο αυξήθηκε από 2 ευρώ κατ’ άτομο, αυξήθηκε σε 8 (!!!), δηλαδή αύξηση 300%, πολλοί tour operators, πραγματοποιούν τον περίπλου του νησιού, χωρίς να γίνεται επίσκεψη. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος των αυξήσεων μια τετραμελής οικογένεια που πραγματοποιεί διακοπές στην Κρήτη, για να επισκεφθεί την Κνωσό, το αρχαιολογικό μουσείο και την Σπιναλόγκα, θα χρειαστεί να ξοδέψει μόνο για τα εισιτήρια 132 ευρώ, έναντι 48 ευρώ μέχρι πρόσφατα. Στην Κνωσό, με τα πολλά γνωστά και μεγάλα προβλήματα, το εισιτήριο αυξήθηκε από τα 6 στα 15 ευρώ (150%), ενώ στο αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου από τα 4 στα 10 ευρώ (!!!). Ομοίως στη Ρόδο στη Λίνδο το εισιτήριο από 6 αυξήθηκε στα 12 ευρώ (100%), όπως επίσης και στην Ιαλυσό (100%). Στη Νάξο πάντως δεν έχουμε ακόμη πρόβλημα γιατί πολύ απλά το Αρχαιολογικό Μουσείο λειτουργεί μόνο δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη – Σάββατο) και γενικά οι τιμές κυρίως σε Σαγκρί (Ναός Δήμητρας) και Υρια δεν είναι απαγορευτικές…
Πότε εγκρίθηκαν
Και για να κλείσουμε με ένα μίνι μάθημα ιστορίας… Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τον Οκτώβριο του 2015 τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων που έγιναν με βάση την προσέλευση των επισκεπτών – εξ’ ου και η αναφορά στους παραπάνω αρχαιολογικούς χώρους οι οποίοι ανήκουν σε «ακριβή» κατηγορία. Μετά την Ακρόπολη και την Κνωσό, ακολουθούν «εμβληματικά μουσεία και προβεβλημένοι αρχαιολογικοί χώροι» όπως η Επίδαυρος, οι Μυκήνες, η Λίνδος, η Αρχαία Ολυμπία, η Δήλος, το Ακρωτήρι της Θήρας και ο Μυστράς με τις τιμές των εισιτηρίων να διαμορφώνονται στα 12 ευρώ (οι Μυκήνες «κόστιζαν» 8 ευρώ και το Μουσείο Ιερό Ασκληπιείο Επιδαύρου 6 ευρώ). Οι αυξήσεις δεν θα ισχύουν από τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο κάθε έτους. Τότε τα εισιτήρια θα μειώνονται κατά 50% και μία Κυριακή κάθε μήνα θα υπάρχει ελεύθερη είσοδος. Προτάθηκε και δεύτερη Κυριακή ελευθέρας εισόδου, αλλά την τελευταία στιγμή η πρόταση αποσύρθηκε.