Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΣτη Πάτμο το πρώτο υδατοδρόμιο

Στη Πάτμο το πρώτο υδατοδρόμιο

|

Η αδειοδότηση του υδατοδρομίου της Πάτμου και με τη βούλα ανοίγει κι επίσημα το χορό των υδατοδρομίων στο Νότιο Αιγαίο – Επτά φέτος υδατοδρόμια έχουν αδειοδοτηθεί – Τι δηλώνουν οι επίσημοι παράγοντες 

Υπεγράφη η έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για τη δημιουργία υδατοδρομίου στο νησί της Πάτμου, επιβεβαιώνοντας έτσι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τη νέα δραστηριότητα, ανοίγοντας το δρόμο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Η αποφασιστικότητα του ΥΠΕΝ στην ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων καθώς και στην επιτάχυνση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης δρομολογεί την σύντομη λειτουργία των υδροπλάνων στην Ελλάδα. Η αδειοδότηση του υδατοδρομίου της Πάτμου φέρνει πιο κοντά τη προσπάθεια της εταιρείας Hellenic Seaplanes για τη δημιουργία του βιώσιμου δικτύου υδατοδρομίων στο Αιγαίο καθώς και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: Τα έργα των υδατοδρομίων είναι εθνικής σημασίας επενδύσεις για την ελληνική οικονομία, καθώς δημιουργούν μια σειρά από θετικά αποτελέσματα -σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας, τόσο με άμεσο όσο και με έμμεσο τρόπο, συνεισφέρουν σημαντικά στη διασύνδεση και ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και βελτιώνουν την οικονομία της χώρας. Παράλληλα, μπορούν να συμβάλλουν στην άρση της απομόνωσης νησιών μικρών, ορεινών ή ακριτικών, όπου δεν είναι δυνατή η κατασκευή αεροδρομίων και η μεταξύ τους ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι δυσχερής, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο. Όπως υπογραμμίζεται, το ΥΠΕΝ εργάζεται εντατικά για την επιτάχυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των υδατοδρομίων και δρομολογεί την απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τα μελλοντικά αιτήματα.

Επτά υδατοδρόμια

Αξίζει να αναφερθεί ότι τους τελευταίους 3 μήνες υπογραφτήκανε περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για επτά υδατοδρόμια δίνοντας έτσι σαφή μήνυμα ότι η δημιουργία του πρώτου δικτύου υδατοδρομίων στην Ελλάδα είναι πλέον ένα στοίχημα με τον χρόνο.

Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του εν λόγω υδατοδρομίου, ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Στόϊκος δήλωσε «Το υδατοδρόμιο Πάτμου είναι το πρώτο που λαμβάνει την περιβαλλοντική αδειοδότηση στα Δωδεκάνησα και στο Νότιο Αιγαίο. Η λειτουργία του υδατοδρομίου στην Πάτμο είναι πλέον ορατή μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και θα αποτελέσει μια λύση στα προβλήματα της σύνδεσης μας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η δραστηριότητα των υδροπλάνων μπορεί να δώσει ώθηση στα τουριστικά επαγγέλματα του νησιού, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να αποκτήσουμε υποστήριξη και εξυπηρέτηση ασθενών με αεροδιακομιδές, τόσο για τους κατοίκους του νησιού όσο και τους τουρίστες»

Ετοιμο το …δίκτυο

Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Hellenic Seaplanes κ. Ζαγοράκης ανακοίνωσε ότι «Τα έργα κατασκευής των υδατοδρομίων θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα και η λειτουργία ενός σημαντικού αριθμού υδατοδρομίων θα είναι εφικτή το συντομότερο δυνατό, με στόχο την λειτουργία εντός του 2016. Σημαντικός παράγοντας υλοποίησης του δικτύου υδατοδρομίων είναι το οικονομικό περιβάλλον της χώρας και το γενικότερο επενδυτικό κλίμα που θα δώσει το έναυσμα για ένα νέο αναπτυξιακό τοπίο στη Ελλάδα. Η λειτουργία των υδροπλάνων και η δημιουργία του δικτύου υδατοδρομίων μπορούν να δημιουργήσουν ένα σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας, τόσο με άμεσο όσο και με έμμεσο τρόπο, να συνεισφέρουν σημαντικά στη διασύνδεση και ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και στη βελτίωση της οικονομίας της χώρας, αλλά και να συμβάλλουν στην άρση της απομόνωσης νησιών μικρών, ορεινών ή ακριτικών, όπου δεν είναι δυνατή η κατασκευή αεροδρομίων και η μεταξύ τους ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι δυσχερής, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο. Η δημιουργία των υδατοδρομίων σε ορισμένα νησιά της χώρας που δεν διαθέτουν κλασικού τύπου αεροπορικές υποδομές ή τακτικές συγκοινωνίες, θα συνεισφέρει σε ένα σημαντικό πλήθος κοινωνικών εξυπηρετήσεων επείγοντος χαρακτήρα, όπως είναι η μεταφορά ασθενών και βασικών αγαθών».

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχεδιασμό του δικτύου υδατοδρομίων της Hellenic Seaplanes SA, έλαβε περιβαλλοντική αδειοδότηση για τα υδατοδρόμια Σποράδων, Σκύρου και Πάτμου και αναμένεται πολύ σύντομα να αναπτυχθεί το πρώτο βιώσιμο δίκτυο στο Αιγαίο.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Νικόλας Χαραλάμπους, ανέφερε «Η δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων είναι θέμα χρόνου και Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε Μαλδίβες της Ευρώπης παρά το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές διατηρούν αποστάσεις και επιφυλάξεις την τελευταία περίοδο. Το νέο σχέδιο νόμου που αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων για τα υδατοδρόμια όπως μας διαβεβαίωσε η ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ θα συμβάλει στην βελτίωση των διαδικασιών για την δημιουργία υδατοδρομίων καθώς και εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα καλό επενδυτικό κλίμα».

Πηγή: Portnet.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και “Το σπίτι μας είναι και των άλλων”

Η άγρια ζωή της Νάξου χάνει το σπίτι της. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, πριν χάσουμε και το δικό μας.

Σίφνος: Οι «Φρυκτωρίες» φωτίζουν ξανά τις Κυκλάδες, σημείο συνάντησης πολιτισμού (αφίσα)

Την Κυριακή 8 Ιουνίου, 14 νησιά των Κυκλάδων ενώνονται συμβολικά μέσω των Φρυκτωριών, τιμώντας την ιστορική μνήμη και την ανάγκη για επικοινωνία και συλλογικότητα

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια Μουσικής: Το Καλοκαίρι γεμίζει (και φέτος) ήχους και δημιουργία (αίτηση)

Με την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνούς φήμης συνθέτη Αλέξανδρου Καλογερά, τα μουσικά εργαστήρια προσφέρουν δωρεάν εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους από τις 23 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου 2025 (αίτηση)

Νάξος: «Αυτές που κάψαν το σανίδι», θεατρικό αφιέρωμα στις γυναίκες του ρεμπέτικου

Δύο παραστάσεις αφιερωμένες στις σπουδαίες γυναικείες φωνές του ρεμπέτικου τραγουδιού, με την καθοδήγηση του Χρήστου Ζέκα, από την Ομάδα 9+ Έντεκα.

Παρεμβάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Σαντορίνης προς υπουργούς και FRAPORT

Συλλογικό αίτημα για στρατηγικό σχεδιασμό και ουσιαστική στήριξη

Δήμος Θήρας: Σε ισχύ ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας

Έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία και τη συλλογική ευθύνη των πολιτών

Η Σαντορίνη υποδέχεται το «ΔΕΗ 3Χ3 Street Basketball»

Το 3Χ3 έρχεται να μετατρέψει τον αθλητισμό σε γιορτή, με ομάδες όλων των ηλικιών να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στο γήπεδο

Η Σαντορίνη ταξιδεύει στη Σεούλ – Πρώτη συμμετοχή του Δήμου Θήρας στην έκθεση KOTFA

Στόχος η δυναμική προβολή του νησιού στην Κορεατική και ευρύτερη ασιατική αγορά

Μια θάλασσα από χαμόγελα στη γιορτή του ψαρά στο Κουφονήσι (video)

Μια βραδιά γεμάτη γεύσεις, μουσικές και συγκίνηση αγκαλιάζει το στολίδι των Κυκλάδων

Επίσκεψη (06/06) Υφυπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα στη Νάξο, ποιος ο λόγος;

Ο κ. Μπούγας συνοδευόμενος από τον Γ.Γ. του Υπουργείου θα έχει συναντήσεις με εκκλησιαστικές, αυτοδιοικητικές και δικαστικές αρχές – Στο επίκεντρο οι υποδομές της Δικαιοσύνης στο νησί

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις