Ετοιμαστείτε για ένα ξεχωριστό τριήμερο (23-24-25/04) θεατρικής απόλαυσης από τους «Μυθοποιούς» με το έργο «Black Night και Black Out” στο «Ιακ. Καμπανέλης»
Ας ξεκινήσουμε ανάποδα και ζητώντας συγνώμη… Υπερβάλλον ζήλος και το πρώτο κείμενο που αναρτήσαμε για τη θεατρική παράσταση που έρχεται στη Νάξο και δη στο «Ιακ. Καμπανέλλης» το τριήμερο 23-24-25 Απριλίου (ώρα έναρξης 21:00, Είσοδος 5ευρώ – Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για φιλανθρωπικό σκοπό) στη προσπάθειά μας να δώσουμε όσο γίνεται περισσότερες πληροφορίες στους αναγνώστες κάναμε δύο μικρά αλλά σημαντικά λάθη. Πρώτον λόγω …ηλικίας δεν είδαμε το Black Night…στην αφίσα. Κάτι που σημαίνει ότι το έργο που θα δούμε όλοι και έχουμε την ελπίδα να απολαύσουμε δεν είναι μόνο το Black Out του γνωστού αμερικανού συγγραφέα Jack Sharkey αλλά έχει και μία επιπλέον δόση με μία πράξη που όπως λένε αυτοί που την έχουν δει «αξίζει και με το παραπάνω να την δεις». Οπότε νωρίς νωρίς στην αίθουσα ώστε να μην χαθεί ούτε λεπτό. Και το δεύτερον; Στην πλοκή που παραθέσαμε, αυτό που ξεχάσαμε είναι ότι πολύ απλά κάθε έργο περνάει μέσα από την ιδιαιτερότητα της Νάξου. Άρα μερικά σημεία της πλοκής έχουν πένα και άρωμα της ιστορίας της Νάξου… Και το καταλαβαίνει κανείς από τη φωτογράφιση που έγινε των μελών του θιάσου «Μυθοποιοί» που ουσιαστικά είναι ένα Πολιτιστικό Θεατρικό Σωματείο… Το σκηνικό είναι στο Κάστρο της Νάξου, άρα το σενάριο θα έχει κάτι από την ιστορία του νησιού…
Περίληψη
Κι αφού δώσαμε τις απαραίτητες εξηγήσεις να περάσουμε στο …ζουμί. Που δεν είναι άλλο από το κλίμα του έργου… Και περνάμε αμέσως στο παρασύνθημα και το εισαγωγικό κομμάτι της παράστασης όπου θέτει το δίπολο: Έρωτας και θάνατος. Τελικά τι είναι? «αδέλφια ή εχθροί;» και «ποιος είναι ισχυρότερος ;» Το black night σατιρίζει το θάνατο για να δοξάσει τη ζωή, να δώσει αξία στην αγάπη. Προβάλει το διάολο ως το μέσο που φωτίζει την αληθινή ζωή. Έρωτας και θάνατος. Γιν και γιανγκ. Άσπρο και μαύρο ή μήπως μαύρο και κόκκινο…
Όσο για το Black out? Σε ένα παράλληλο σύμπαν, ένας ανίκανος επιθεωρητής της αστυνομίας με την, έξυπνη και παρανοϊκά ερωτοχτυπημένη, βοηθό του προσπαθούν να διαλευκάνουν ένα φόνο … μας συγχωρείτε δύο φόνους! Φόνοι που συνέβησαν στον πύργο ενός ξεπεσμένου ευγενούς της Ναξιακής κοινωνίας, του Μάρκου Σανούδου, απογόνου του γνωστού ηγεμόνα από την εποχή της Ενετοκρατίας. Το γκροτέσκο αυτό παζλ συμπληρώνεται από τις φιγούρες, μιας υστερικής συζύγους του, ενός μοσχαναθρεμμένου γιου, ενός γάλλου Καζανόβα, μιας κουτσομπόλας αμερικάνας, μιας σνομπ σχεδιάστριας, υπηρετικού προσωπικού και ιδιότυπες ερωμένες. Όλοι αθώοι και όλοι ύποπτοι. Αυτοί οι χαρακτήρες μπλέκονται σε ένα ιδιόρρυθμο γαϊτανάκι καταστάσεων όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και η λογική παραχωρεί τη θέση της στο παράλογο.
Και παρουσιάσουμε την διανομή των ρόλων για να μπορέσει κάποιος να παρακολουθήσει με άνεση
ΒLACK NIGHT
Νεκροθάφτες: Αγγελική Πότση , Αλεξάνδρα Κούκου
Σύζυγος : Αλέξανδρος Παπαδόπουλος
Διάβολοι : Κυριακή Μπαρδάνη, Αλεξάνδρα Κούκου, Μαρία Τούπη, Αντωνία Τούπη
Γυναίκα: Ειρήνη Κουφοπούλου
Νέος: Γιάννης Μαγγιώρος
BLACK OUT
Δούκας Μάρκο Σανούδο: Ιδιοκτήτης του πύργου: Μανώλης Νικολαράκης
Δούκισσα Mόνικα Σανούδου : Σύζυγος Δούκα Πόπη Γιαμπουρά
Ισίδωρος Φλέκας : Επιθεωρητής της αστυνομίας Γιάννης Μανδηλαράς
Άσπα Θεοχάρη : Βοηθός του επιθεωρητή Ευδοξία Ψαρρά
Αντζελο Σανούδο : Γιος των Σανούδων Αλέξανδρος Παπαδόπουλος
Γιακουμής Κουτελιέρης : Οικονόμος του πύργου Κώστας Παγώνης
Μαλάμω : Σμυρνιά υπηρέτρια του πύργου Νατάσα Παγώνη
Πιερ Ντουανώ: Γάλλος εραστής Δημήτρης Βασαλάκης
Τζασμίν Κόλλινς: Επισκέπτρια, από την Αλαμπάμα Αγάθη Χάλκου
Απρόσμενος επισκέπτης Mανούσος Παπαδομιχελομπαριταδάκης
Μπίμπι Κάρλοβιτς : Διάσημη σχεδιάστρια μόδας Λένα Σαμαρά
Καλλιόπη Φράγκου : Θετή ανιψιά των Σανούδων Γεωργία Σαλτερή
Nταίζη Ντάλα: Άγνωστη ξανθιά Στέλλα Σουσούνη & Ειρήνη Κοντοπούλου
Και λίγα λόγια για τους «Μυθοποιούς»
Η θεατρική ομάδα δημιουργήθηκε το Νοέμβριο 2011, με την υποστήριξη εθελοντών της Συν+Αξιας. Το όνομα της ήταν, Θεατρική Ομάδα της Συναξίας. Το Νοέμβριο 2014 μετεξελίχθηκε σε Πολιτιστικό Θεατρικό Σωματείο και πήρε την επωνυμία Μυθοποιοί.
Μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί τα εξής έργα:
2012: «Οίκος Ευγηρίας – Η ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΔΥΣΙΣ» του Μανώλη Κορρέ
2013: «Αχ Ελένη» των Ρέππα – Παπαθανασίου
2014: «Οδυσσέα γύρισε σπίτι» του Ιάκωβου Καμπανέλλη.
2015: «Ο Επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ
Και να σημειωθεί τέλος ότι η θεατρική ομάδα έως σήμερα έχει προσφέρει μέρος των εσόδων της για φιλανθρωπικούς σκοπούς, στα :
1. Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Νάξου
2. ΤΕΕ ειδικής αγωγής Νάξου (Φιλότι)
3. ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Νάξου
4. Συσσίτιο της Ιερά Μητρόπολης Παροναξίας
5. Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου
Καλή επιτυχία σε όλους…