Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% φέρνει αλλαγές στο σύνολο σχεδόν της καθημερινότητας των πολιτών – Στα ύψη η βενζίνη κυρίως στα νησιά του Αιγαίου
Η Κυβέρνηση το …φωνάζει «Φύγετε από την Ελλάδα. Εδώ μόνο αυξήσεις φόρων θα βλέπετε κάθε εξάμηνο» Αλλά εμείς εδώ… Επιμένουμε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Πάμε για την 6η αναπροσαρμογή συντελεστών ΦΠΑ και δεν βάζουμε μυαλό. Καθόμαστε και τους κοιτάζουμε… Και όσοι πιστεύουν ότι κάποια στιγμή θα έρθει η περίφημη ελάφρυνση μάλλον ζουν σε άλλο πλανήτη. Με χαρά όπως αποδεικνύεται δέχτηκαν οι δανειστές την πρόταση για αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα (από 23% σε 24%), ένας φόρος που ξεκάθαρα πλήττει όλα τα νοικοκυριά. Οι δανειστές μπορεί να είχαν τις ενστάσεις τους αλλά όταν είδαν ότι η ίδια η κυβέρνηση καταθέτει μία τέτοια πρόταση θα ήταν χαζοί να μην πουν «ευχαριστώ». Το ζήτημα βέβαια είναι πόσο αποτελεσματικό είναι ένα τέτοιο μέτρο…
Βλέπετε, ύστερα από πολλά χρόνια αναπροσαρμογών στους συντελεστές του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, προκύπτει ότι τα έσοδα μειώνονται αντί να αυξάνονται. Συγκεκριμένα, το 2015 είχαν προϋπολογιστεί έσοδα από τον ΦΠΑ ύψους 14,4 δισ. ευρώ και εντέλει εισπράχθηκαν περί τα 13,6 δισ. ευρώ (σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο του 2015 αυξήθηκαν οι συντελεστές ενώ μετατοπίσθηκαν αρκετά προϊόντα από τον συντελεστή 13% στο 23%). Το 2014 τα έσοδα από τον ΦΠΑ είχαν υπολογιστεί σε 13,89 δισ. ευρώ ενώ στα ταμεία του κράτους εισήλθαν περί τα 13,61 δισ. ευρώ.
Φοροδιαφυγή
Οπότε; Οι άνθρωποι της αγοράς σημειώνουν ότι ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ έχει φθάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια άλλης αύξησης του συγκεκριμένου συντελεστή. Εκτιμούν, όμως, ότι η εξέλιξη αυτή ανοίγει την «κερκόπορτα» για μαζικές μετατάξεις προϊόντων από τον μεσαίο συντελεστή που σήμερα ανέρχεται στο 13% στο 24%. Αναφέρουν ότι στην περίπτωση ανάγκης λήψης νέων μέτρων μοναδική διέξοδος είναι η μετάταξη προϊόντων από τους χαμηλούς συντελεστές στον ανώτατο. Πάντως, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε η αύξηση του συντελεστή να μετατεθεί χρονικά. Δηλαδή, η αναπροσαρμογή του συντελεστή στο 24% να πραγματοποιηθεί το 2017 ή το 2018. Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί από το αν θα έχει κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2016 και εάν οι πιστωτές της χώρας δεχτούν να μην υπάρξουν μέτρα αντικατάστασης του καταργημένου ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η κυβέρνηση όπως φαίνεται ακολουθεί την πολιτική σε αρκετά περιπτώσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων. Από το 2010 μέχρι σήμερα οι συντελεστές έχουν αυξηθεί πέντε φορές και εφόσον κυβέρνηση και τρόικα έρθουν σε συμφωνία, θα πρόκειται για την έκτη αναπροσαρμογή συντελεστή ΦΠΑ.
Σπάμε τα κοντέρ
Σημειώνεται ότι οι υφιστάμενοι φορολογικοί συντελεστές τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις είναι υψηλότεροι από τον μέσο όρο των χωρών τόσο της Ε.Ε. όσο και της Ευρωζώνης. Ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 23% (με προοπτική να ανέλθει στο 24%) έναντι 21,5% στην Ε.Ε. και 20,5% στην Ευρωζώνη. Ο ανώτερος συντελεστής φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 50% (σε 42% ο βασικός συντελεστής και 0,7%- 8% έξτρα φόρος λόγω έκτακτης εισφοράς) έναντι 39,5% στην Ε.Ε. και 44,5% στην Ευρωζώνη, ενώ ο ανώτερος συντελεστής φόρου για τα νομικά πρόσωπα στην Ελλάδα είναι στο 26% έναντι 21,8% στην Ε.Ε. και 25,9% στην Ευρωζώνη.
Προϊόντα
Ποια είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα πληγούν άμεσα; Μπορεί κάποιοι να λένε τι «διαφορά θα κάνει ένας πόντος» όμως στη προκειμένη περίπτωση η ζημιά θα είναι μεγάλη. Κι αυτό γιατί θα αυξηθούν:
1. Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.).
2. Αναψυκτικά – χυμοί.
3. Εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια) – catering.
4. Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.
5. Υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες.
6. Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.
7. Ανθη – φυτά.
8. Αποχέτευση.
9. Ζωοτροφές για κατοικίδια.
Αυξάνεται και η βενζίνη!
Η αύξηση του ΦΠΑ θα αφορά και στη βενζίνη, την τιμή της οποίας δεν θα επηρεάσει μόνο η αύξηση του εν λόγω φόρου αλλά και αυτή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά τουλάχιστον 5 λεπτά το λίτρο, με την τιμή της να εκτοξεύεται από τα 1,362 σήμερα στα 1,435! Οπότε πόσο θα πάει στη Νάξο όταν η τιμή της σήμερα είναι λίγο κάτω από το 1.6 ευρώ;
Στο τραπέζι και η αύξηση του χαμηλού συντελεστή
Εν τω μεταξύ, από Δευτέρα, όταν και θα επιστρέψουν οι δανειστές, θα τεθεί ξανά επί τάπητος το ενδεχόμενο αύξησης και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ ο οποίος εφαρμόζεται σε περιοδικά, βιβλία, εφημερίδες, σινεμά και θέατρα και σήμερα βρίσκεται στο 6%. Σημειώνεται ότι πέραν της αύξησης του ΦΠΑ έρχεται και μια σειρά αύξησης των έμμεσων φόρων, με τα χαράτσια σε τσιγάρα, κινητή, συνδρομητικά και την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, αλλά και τις αλλαγές που θα φέρουν άνοδο τιμών σε τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.
ΦΠΑ – Νησιά
Εκτός από τις ανωτέρω αλλαγές, τον προσεχή Ιούλιο θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα αυξήσεων στα νησιά της χώρας μετά την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος (μειωμένοι συντελεστές κατά 30% συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα) που ίσχυε μέχρι πρότινος. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο είχαν αναπροσαρμοσθεί οι συντελεστές ΦΠΑ σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο. Επί της ουσίας έχει καταργηθεί το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών στα νησιά και σταδιακά σε όλα τα νησιά θα ισχύσουν οι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ήτοι 6%, 13% και 24% εφόσον συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές.
Υπενθυμίζεται ότι στους συντελεστές 13% και 6% υπάγονται:
• 13%: ξενοδοχεία, ενέργεια, ύδρευση και ορισμένα τρόφιμα.
• 6%: για φάρμακα, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου.
Ωστόσο, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι από το δεύτερο κύμα αυξήσεων να εξαιρεθούν τέσσερα νησιά. Στα νησιά αυτά εντοπίζονται και οι μεγαλύτερες προσφυγικές ροές και στόχος της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει τόσο τους κατοίκους των νησιών όσο και τους πρόσφυγες που παραμένουν σε αυτά. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εξετάζει την εξαίρεση των νησιών Λέσβος, Χίος, Κως και Σάμος. Με βάση τη νομοθεσία, οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ πρέπει να γίνουν την 1η Ιουλίου 2016. Σε κάθε περίπτωση η εξαίρεση των ανωτέρω νησιών από τους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ θα πρέπει να συζητηθεί με τους επικεφαλής των θεσμών.
Με πληροφορίες από την “Καθημερινή”