Οι εμπλεκόμενοι με τον Τουρισμό παλεύουν να καταλάβουν γιατί δέχεται από τη Κυβέρνηση ο κλάδος μία ακόμη επίθεση και μάλιστα με την έναρξη της τουριστικής περιόδου – Πως έκλεισε το 2015 με βάση τα επίσημα στοιχεία
Αλήθεια, ποιος διεστραμμένος νους σκέφτεται αυτά τα μέτρα που μόνο στόχο έχουν να διαλύσουν τον ιδιωτικό τομέα και στοχεύουν στον τουρισμό; Γιατί το λέμε αυτό; Μα γιατί πολύ απλά «πυρ και μανία» είναι οι επιχειρηματίες του Τουρισμού μετά την πρόταση που έκανε το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών προς τους δανειστές για επιβολή ενός ακόμη φόρου στη λειτουργία των ξενοδοχείων, λίγους μόλις μήνες μετά την αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 13% και την κατάργηση των εκπτώσεων για τα νησιά του Αιγίου. Η πρόταση της Κυβέρνησης στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, προς αναζήτηση επιπλέον εσόδων, η οποία έχει φέρει στα όριά του τον ξενοδοχειακό κόσμο, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr ακόμη στο τραπέζι, δεδομένου πως κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν έχει προβεί μέχρι σήμερα σε διάψευση ή σε ανάκλησή της.
Παράλογο
Πηγές από το χώρο των ξενοδόχων αναφέρουν πως αδυνατούν να εξηγήσουν το γιατί η Κυβέρνηση, την ώρα μάλιστα που έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν και ενώ δίνεται αγώνας για να αυξηθούν οι κρατήσεις εν μέσω ραγδαίου ανταγωνισμού από τις γειτονικές χώρες της Μεσογείου, επιχειρεί να χτυπήσει για ακόμη μια φορά τον τομέα του Τουρισμού και να βάλει επιπλέον εμπόδια στην ανοδική του πορεία. Σύσσωμος ο ξενοδοχειακός κλάδος μιλά για μια πρόταση που κινείται στη σφαίρα του παραλόγου και στην ουσία πυροβολεί το μόνο τομέα της ελληνικής οικονομίας που έχει καταφέρει να αντέξει στην κρίση. Δεν γίνεται όμως το ίδιο και με τις επιχειρήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με κόκκινα δάνεια, «ψαλιδισμένα” συμβόλαια από τους tour operators και ανεβασμένη φορολόγηση.
Αντίδραση
Έντονη ήταν όπως αναμενόταν και η αντίδραση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη να χαρακτηρίζει «δώρο” προς τους ανταγωνιστές την ιδέα για επιβολή τέλους διανυκτέρευσης και να ζητά από την Κυβέρνηση να φορολογήσει στον αντίποδα τα χιλιάδες ιδιωτικά καταλύματα που διατίθενται στους τουρίστες και για τα οποία δεν υπάρχει ακόμη θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, αλλά και να εφαρμόσει επιτέλους την υποχρεωτική χρήση καρτών στις επιχειρήσεις, ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Παράλληλα, ο κ. Ανδρεάδης παρατηρεί ότι ο τομέας του τουρισμού συνεχίζει να πλήττεται και από άλλα μέτρα όπως η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμου και του τέλους ταξινόμησης Ι.Χ. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει ο Σύνδεσμος στην επιστολή που έστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο μεταξύ των οποίων ότι η λογική της επιβολής φόρων είναι η πιο στείρα πολιτική που μπορεί να ακολουθήσει η Κυβέρνηση. Σε κοινή δήλωσή τους για το ίδιο θέμα, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ολγα Κεφαλογιάννη και Φωτεινή Αραμπατζή επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι την ίδια ώρα που ο τουριστικός κλάδος προσπαθεί μόνος του χωρίς τη συμπαράσταση της πολιτείας να διασώσει τη φετινή τουριστική περίοδο από τις αρνητικές συνέπειες της τραγικής διαχείρισης της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης από την κυβέρνηση, η επιβεβαίωση ενός τέτοιου σεναρίου θα αποτελέσει ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα στην οικονομική βιωσιμότητα.
Χωρίς λογική
Σε περίπτωση που η πρόταση περάσει, το πιθανότερο είναι πως ο φόρος δεν θα αποδοθεί από τους πελάτες των ξενοδοχείων, αλλά από τους ίδιους τους επιχειρηματίες, δεδομένου πως δεν είναι δυνατό να γίνουν μέχρι και το τέλος της σεζόν αλλαγές στα πακέτα. Εντούτοις αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη δυσφορία δεν είναι τόσο τα επιπλέον χρήματα που θα πρέπει να πληρώνουν οι τουρίστες, αλλά η απουσία λογικής από την Κυβέρνηση, που αφενός πλήττει τις τουριστικές επιχειρήσεις, αφετέρου δεν δίνει κίνητρα για να επωφεληθεί περισσότερο από την καλή πορεία του Τουρισμού, που όλα δείχνουν θα συνεχιστεί και φέτος. Το ειδικό τέλος θα αφορά, όπως όλα δείχνουν, σε φόρο 1 ευρώ ανά αστέρι των μονάδων για κάθε διανυκτέρευση (στα ξενοδοχεία 3 αστέρων 3 ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα τετράστερα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση).
Ανοδος
Εν τω μεταξύ, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε, χθες, τα τελικά στοιχεία για την τουριστική κίνηση στη χώρα μας το 2015. Σύμφωνα με αυτά ο αριθμός των αφίξεων ξένων επισκεπτών από το εξωτερικό αυξήθηκε κατά 7,1% φθάνοντας τα 23,6 εκατ. από 22 εκατ. το 2014. Ενας στους τρεις τουρίστες επισκέφθηκε τη χώρα μας οδικώς. Στα αξιοσημείωτα των στοιχείων είναι η αύξηση κατά 28,8% των αφίξεων από τα Σκόπια, που ξεπέρασαν τα 3 εκατ., και κατά 23,9% των αφίξεων από τη Βουλγαρία, που έφθασαν το 1,9 εκατ. Μεταξύ άλλων, ρεκόρ όλων των εποχών πέτυχε η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από την Τουρκία που ανήλθαν στο 1,15 εκατ. (+18%) και από τις ΗΠΑ φθάνοντας τις 750.250 (+26,8%).
Με πληροφορίες από capital.gr και «Καθημερινή»