Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΖΩΗΜαθαίνουμε να οδηγούμε ..σωστά

Μαθαίνουμε να οδηγούμε ..σωστά

|

Η ΛΕ.ΜΟ.Ν. σε συνεργασία με την «ΜΟΤΟΘΕΣΙΣ» παρέδωσαν μαθήματα ασφαλούς οδήγησης δικύκλων στους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΓΕΛ Νάξου και Τραγαίας, ΕΠΑΛ Νάξου) της Νάξου με ιδιαίτερη επιτυχία 

Η αλήθεια είναι ότι όλοι όσοι έχουμε οδηγήσει έστω και μία φορά δίκυκλο έχουμε θέσει στην εαυτό μας την ερώτηση «γίνεται κάποιος να μάθει άψογη οδήγηση δικύκλου χωρίς να κινδυνεύει έστω και μία φορά η ζωή του;» Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Υπάρχει η σύντομη εκδοχή: «όχι δεν μπορείς», υπάρχει και η πιο …σύνθετη:

1ον) ως μοτοσικλετιστής έχεις κατά μέσο όρο περίπου 14φορές περισσότερες πιθανότητες να σκοτωθείς ή να τραυματιστείς σοβαρά, σε σχέση με τους οδηγούς αυτοκινήτου για τα ίδια διανυθέντα χιλιόμετρα!

2ον) αποδέχεσαι ως υπαρκτό και πιθανό τον παραπάνω κίνδυνο από την στιγμή που καβαλάς μοτοσυκλέτα (ακόμα και αν το κάνεις απλά για να γλυτώσεις την κίνηση και όχι για τι είσαι ”μηχανόβιος”). αν δεν θέλεις/μπορείς να τον αποδεχθείς, ΜΗΝ ΚΑΒΑΛΑΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ!!!! απλά πράγματα…

από εκεί και πέρα και αποδεχόμενος τα παραπάνω, μπορείς να αρχίσεις να ΜΕΙΩΝΕΙΣ τον κίνδυνο για σένα προσωπικά. και ξεκινάς με το να φοράς ΠΑΝΤΑ ΜΑ ΠΑΝΤΑ τον σωστό εξοπλισμό: Κράνος (πιστοποιημένο κατά ECE22-05 κατά προτίμηση και οχι κάποιο από το κατάστημα της…γειτονιάς !!!) Μπουφάν με προστατευτικά σε αγκώνες, ώμους, καθώς ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΆΤΗ (κροκόδειλος ο λεγόμενος), Μπότες, γάντια κτλ κτλ από μαγαζί με είδη μοτοσυκλέτας κατά προτίμηση. Πέραν των παραπάνω, που καλύπτουν την ”παθητική” ας πούμε ασφάλεια, στο ”ενεργητικό” κομμάτι: Αμυντική οδήγηση! κράτα αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα ώστε να έχεις χώρο και χρόνο για να φρενάρεις αν χρειαστεί (ειδικά τώρα που δεν είσαι ακόμα εξοικειωμένος με τα φρένα της μηχανής σου). Μεγάλη προσοχή στις διασταυρώσεις (στατιστικώς είναι από τα πιο επικίνδυνα σημεία για μοτοσυκλέτες), μείωνε ταχύτητα και σκάναρε το περιβάλλον για οχήματα που θέλουν να στρίψουν ή να κάνουν αναστροφή και που πιθανός να διασταυρωθούν με την πορεία σου. να υποθέτεις ΠΑΝΤΑ ότι ΔΕΝ ΣΕ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ (πιθανότατα είναι αλήθεια…). Να τοποθετήσε έτσι στον δρόμο, ώστε να φαίνεσαι και να βλέπεις τους άλλους χρήστες του δρόμου οσο πιο πολύ γίνεται (όχι μακροχρόνια παραμονή στα τυφλά σημεία των άλλων οχημάτων κτλ κτλ), Να κοιτάς πάντα μακριά και να μην επικεντρώνεις το βλέμμα σου στο όχημα ακριβώς μπροστά σου. Έτσι θα βλέπεις νωρίς ένα ενδεχόμενο πρόβλημα και γενικά θα έχεις πολύ καλύτερη εικόνα της κίνησης μπροστά σου.

βασικά τα tips τέτοιου είδους είναι ατελείωτα! κάνε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο (και εδώ μέσα στο φόρουμ) και βρεις πολύ μεγάλο όγκο πληροφορίας για την ασφαλή κίνηση σε αστικό περιβάλλον. Δυστυχώς όμως όλα τα παραπάνω θέλουν εξάσκηση (βασικά θα πρέπει στην αρχή να πιέζεις και να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου να τα κάνει μέχρις ότου να σου έρχονται αυτοματοποιημένα) που σημαίνει πολύ χρόνο στην σέλα! όσο πιο πολύ οδηγείς τόσο καλύτερος θα γίνεσαι».

Εξαιρετική

Όχι δεν κάνουμε τους … έξυπνους, ούτε βέβαια τα βγάλαμε από τη …κοιλιά μας. Απλά είχαμε τη τύχη να …κρυφακούσουμε τα μαθήματα σωστής οδικής οδήγησης που παρέδωσαν την Πέμπτη (07/04) τα μέλη της ΛΕΜΟΝ (Λέσχης Μοτοσικλετιστών Νάξου) με τη βοήθεια της «Μοτόθεσις» (Ελληνικό Ινστιτούτο Μοτοσυκλέτας) στους μαθητές / τριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νάξου, ήτοι στα σχολεία ΓΕΛ Νάξου και Τραγαίας και του ΕΠΑΛ Νάξου…

Αυτό αναφέρει άλλωστε και στο σχετικό δελτίο που εξέδωσε η ΛΕΜΟΝ τονίζοντας « Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα Λύκεια Γ.Ε.Λ ΝΑΞΟΥ – ΕΠΑΛ ΝΑΞΟΥ – ΓΕΛ ΤΡΑΓΑΙΑΣ ΝΑΞΟΥ η ενημέρωση των μαθητών σε θέματα Ασφάλειας και Σωστής προσέγγισης της μοτοσυκλέτας.

Η λέσχη μας ευχαριστεί όλα τα παιδιά που συμμετείχαν με πραγματικό ενδιαφέρον περνώντας πολύ καλές κριτικές από τους εκπαιδευτές.

Οι Διοικήσεις των σχολείων και οι Σύλλογοι Γονέων και κηδεμόνων συνέβαλαν να είναι όλα πανέτοιμα και σε κατάλληλες αίθουσες με πολύ συνεργάσιμους μαθητές η ενημέρωση ήταν εξαιρετική.

Είναι υποχρέωση όλων μας να προσφέρουμε αυτό που μας αναλογεί και να δίνουμε το καλό παράδειγμα για ακόμα καλύτερες πρωτοβουλίες.

Η λέσχη μας θα προσπαθήσει να είναι κοντά στο σφυγμό του τόπου μας και σας επιφυλάσσει πολλά ακόμα».

Και επειδή δεν θα μπορούσαμε να αποχωρήσουμε χωρίς να πάρουμε και τη συμβουλή της ημέρας, την παραθέτουμε όπως την διαβάσαμε στην επίσημη ιστοσελίδα του «Μοτόθεσις» και ελπίζουμε να την κρατήσετε όλοι ως κόρη οφθαλμού και αναφέρεται στο τι είναι «Προηγμένη οδήγηση μοτοσυκλέτας ή όπως λένε όλοι advance riding. Τι είναι; Η ικανότητα να ελέγχεις τη θέση και την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας με ασφάλεια, συστηματικά και ομαλά, να αξιοποιείς τις οδικές και τις κυκλοφοριακές συνθήκες για να κινηθείς ανεμπόδιστα, με δεξιότητα και υπευθυνότητα. Αυτή η ικανότητα απαιτεί μια θετική, ευγενική συμπεριφορά και ένα υψηλό επίπεδο ικανότητας οδήγησης, το οποίο βασίζεται στη συγκέντρωση, στην αποτελεσματική παρατήρηση ολόγυρα, στην πρόβλεψη και στο σχεδιασμό. Επιπλέον, η ικανότητα αυτή πρέπει να συνδυάζεται με τον επιδέξιο χειρισμό της μοτοσυκλέτας: Η μοτοσυκλέτα πρέπει να είναι στη σωστή θέση στο δρόμο τη σωστή στιγμή, να κινείται με τη σωστή ταχύτητα, να έχει τη σωστή σχέση στο κιβώτιο και να είναι σε θέση να σταματήσει με ασφάλεια, πάντα στη δική της πλευρά του δρόμου και μέσα στην απόσταση που βλέπεις εμπρός ελεύθερη από εμπόδια.

Ινστιτούτο

Κι ενώ όλοι ξέρουμε τι είναι η ΛΕΜΟΝ ας αναφέρουμε δύο λόγια για το «Μοτόθεσις» σημειώνοντας ότι το Ινστιτούτο είναι φορέας κατάρτισης ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε θέματα που αφορούν το οδικό περιβάλλον και τη θέση του μοτοσυκλετιστή σ’αυτό. Αποσκοπεί στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας του μοτοσυκλετιστή και των άλλων καθημερινών χρηστών του δρόμου. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Μοτοσυκλέτας μετά από έρευνα και εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα τελευταία 15 χρόνια, επέλεξε ως φορέα τεχνογνωσίας και πιστοποίησης την Βρετανική Βασιλική Εταιρεία για την Πρόληψη των Ατυχημάτων (RoSPA-The Royal Society for the Prevention of accidents – www.rospa.com),  το σημαντικότερο φορέα στην πρόληψη των ατυχημάτων στη Μεγ. Βρετανία και έναν από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως. Το Ινστιτούτο με την ενεργή στήριξη της ΜΟΤΟΕ και των ενδιαφερομένων Λεσχών της αναπτύσσει σε όλη τη χώρα, μέσω πιστοποιημένων παρατηρητών εκπαίδευσης, δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης. Η δράση ενημέρωσης και προετοιμασίας απευθύνεται σε νέους ηλικίας  14-17 ετών που πρόκειται να αποκτήσουν τα προσεχή χρόνια άδεια ικανότητας οδήγησης. Σκοπό έχει να παρουσιάσει τον τρόπο που εμείς, οι μοτοσυκλετιστές, βλέπουμε τη μοτοσυκλέτα και τον ασφαλή τρόπο που την χρησιμοποιούμε. Παρουσιάζεται σύμφωνα με τις προβλέψεις της έγκρισης του Υπουργείου Παιδείας και ύστερα από πρόσκληση του σχολείου (Νυκτερινού Γυμνασίου, Γεν. Λυκείου, ΕΠΑΛ, κλπ.) προς το Ινστιτούτο. Η διάρκεια είναι 2 ωρών και προσφέρεται δωρεάν από το Ινστιτούτο. Η παρουσίαση γίνεται από Μέλη του Ινστιτούτου (Πιστοποίηση ROSPA- RoADAR ADVANCED RIDER).   


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σουβλάκι: Ειδικός εξηγεί γιατί θα πάει στα 5 ευρώ και γιατί έρχονται .. λουκέτα

Ένας σουβλατζής εξηγεί γιατί θα πάει στα 5 ευρώ το σουβλάκι - Ποσοστό κέρδους και ... λουκέτα

Ράλλυ Ακρόπολις: Διεθνής απήχηση και απόλυτη επιτυχία

Εντυπωσιακά και παράλληλα δεσμευτικά τα στοιχεία αναφορικά με την προβολή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις

ΠΝΑΙ – Μήλος: Αναψε .. πράσινο φως στην επέκταση του 5άστερου Domes White Coast

Πράσινο φως” στην επένδυση επέκτασης του 5άστερου Domes White Coast στη Μήλο

Κυκλάδες – Α’ ΕΛΜΕ: Δέκα (10) Καθηγητές για 330 μαθητές στο ΓΕΛ Μυκόνου

Καταγγελία από τον προέδρο της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων Δημήτρη Παπαδημητρίου για την κατάσταση στα σχολεία με επίκεντρο την Μύκονο

ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη διακοπή ρεύματος (23/09) σε περιοχές της Νάξου

Σε ποιες περιοχές της Νάξου θα έχουμε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος τη προσεχή Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου

Ραφήνα: Θάνατος επιβάτη που ταξίδευε από Μύκονο με ταχύπλοο

Θάνατος 53χρονου επιβάτη πλοίου που είχε επιβιβαστεί στη Μύκονο

Naxos Medical: Ερχεται (21/09) ο χειρουργός ουρολόγος Αλκιβιάδης Γρηγοράκης

Πότε θα βρίσκεται στη Νάξο ο χειρουργός ουρολόγος Αλκιβιάδης Γρηγοράκης

Σαντορίνη – Ηφαίστεια 2024: Μοναδικό υπερθέαμα αύριο Σάββατο

Τα Ηφαίστεια 2024 θα πραγματοποιηθούν αύριο Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου. - Πότε θα γίνουν τα επόμενα χρόνια

Πάρος – Aegean Rebreath: Τετραήμερο δράσεων για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον

Τετραήμερο δράσεων στο νησί της Πάρου για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον, από την Aegean Rebreath - Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Κώστας Μπιζάς

Σχοινούσα – “Με οδηγό τον Διαβήτη”: Διήμερο ιατρικών εξετάσεων

Πότε και που θα γίνουν οι εξετάσεις με γνώμονα τη πρόληψη για το διαβήτη

Ευρυτανία: Ο Ναξιώτης που μέσω .. Γερμανίας εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στα Φουρνά

Ένα δικό μας παιδί (από Νάξο) με την οικογένειά του είναι οι πρώτοι που μετακόμισαν στη Φουρνά Ευρυτανίας όπου τους παρείχαν στέγη και εργασία προκειμένου να εμπλουτισθεί το ανθρώπινο δυναμικό του χωριού....

Νάξος – Απόλλωνας: Επεσε αυτοκίνητο στη θάλασσα (!!!)

Πτώση αυτοκινήτου στη θάλασσα στον Απόλλωνα της Νάξου

Hellenic Highspeed: Για δύο μέρες θα πάει Σύρο – Μύκονο – Ικαρία

Hellenic HighSpeed.. Δρομολογείται για δύο μέρες στη γραμμή Πειραιάς - Σύρος - Μύκονος - Ικαρία - Σάμος

Η Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος Παρασκευή Μπουγιούκα για τη Νόσο Hashimoto

Η κα. Μπουγιούκα Παρασκευή- Μαρία είναι Ενδοκρινολόγος- Διαβητολόγος- Ιατρός Μεταβολισμού. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Express Skopelitis – Γ. Φωστιέρης: “Σας ευχαριστώ…” και οι σκέψεις περί τιμής από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ανάρτηση από το cpt Γιάννη Φωστιέρη ως δείγμα "ευχαριστώ" για τις ευχές που έχει λάβει αυτές τις ημέρες - Οι προθέσεις του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ben Slot: Ο Ολλανδός που έγινε Ναξιώτης (video)

ο κ. Κώστας Κατσουρός ιστορικός και  διευθυντής του περιοδικού ΦΛΕΑ και η κα Γενοβέφα Μανωλά, σύζυγος του αείμνηστου Μανώλη Μανωλά, δυο άνθρωποι που το γνώρισαν, δυο φίλοι του, μας μιλούν για τον άνθρωπο Ben Slot.

Νάξος – Στ. Σέργης: “Ξέρεις τι είναι να βλέπεις την μπουλντόζα να καταστρέφει το καϊκι;”.

Περίπου 13.500 ξύλινα παραδοσιακά αλιευτικά σκάφη έχουν δοθεί για κόψιμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος που πριμοδότησε την καταστροφή τους

Πολυτάρχου: Με το δεξί στις υποχρεώσεις του στο κύπελλο και στο βάθος .. ΑΟ Μυκόνου

Δυνατό ξεκίνημα του Μιχάλη Πολυτάρχου με την Δάφνη Δαφνίου - Οι επιδόσεις του και ο .. ΑΟ Μυκόνου που έρχεται

Νάξος – Ben Slot: “Κρατάτε στα χέρια σας χρυσό, φροντίστε να το αξιοποιήσετε σωστά”

O Ολλανδός ιστορικός Μπεν Σλοτ γυρίζει το χρόνο πίσω... Μετράει 50 χρόνια επαφής με τη Νάξο.. Μιλάει από το Αγερσανί για αυτά που του αρέσουν, για αυτά που δεν του αρέσουν και εξηγεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο ότι μας απασχολεί.. Κυκλαδική 2011.