Απαράδεκτες εικόνες δυστυχώς καταγράφονται στους δύο (ΔΑΚ Νάξου και Άγιος Αρσένιος) από τους τρεις αθλητικούς χώρους της Νάξου και το φιλολογικό ερώτημα που κυριαρχεί είναι «ποιος φταίει;»
Πως το λένε οι γηραιότεροι; «Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά;» Ε, στη Νάξο κοιτάζοντας μερικές φορές την εικόνα που αφήνουν αθλητές σωματείων μετά από χρήση των χώρων προς εκγύμναση, σου δίνεται η αίσθηση ότι την συγκεκριμένη παροιμία ή έκφραση δεν την άκουσαν ποτέ… Η ακόμη κι εάν την έχουν στο μυαλό τους δεν την χρησιμοποιούν. Οπότε, περνάμε στο δεύτερο μέρος του ταξιδιού στους …γέροντες σοφούς παραφράζοντας μία ακόμη παροιμία «μάθε παιδί μου …καθαριότητα».
Καταγραφή
Τι συμβαίνει αλήθεια με τους αγωνιστικούς χώρους όσον αφορά την καθαριότητα και φτάσαμε στο σημείο να μονοπωλούν εκ νέου την δημοσιότητα εικόνες που προσβάλουν την αισθητική μας; Να σημειώσουμε ότι πριν από μία εβδομάδα στο γήπεδο του Αγίου Αρσενίου και μετά το πέρας του ποδοσφαιρικού αγώνα Φιλωτίου – Παμμηλιακού είμαστε αυτόπτες μάρτυρες της κίνησης των φιλοξενούμενων να φωτογραφίσουν το χώρο των αποδυτηρίων τους, με σκοπό όπως είπαν όχι να καταγγείλουν στην Ένωση αυτή την εικόνα, αλλά να πάνε στον δικό τους πρόεδρο και να τον ενημερώσουν ότι θα πρέπει να χαμηλώσει το πήχη της …φιλοξενίας (!!!) Όχι δεν είναι αστείο. Και νομίζω ότι αυτή η κίνηση μας προσβάλει όλους από τη στιγμή που γινόμαστε παράδειγμα προς αποφυγή… Πράγματι τα αποδυτήρια στο γήπεδο του Αγίου Αρσενίου ήταν σε κάκιστη κατάσταση και ειδικά οι τουαλέτες και τα ντουζ. Σε σημείο μάλιστα που οι αθλητές να φεύγουν χωρίς να κάνουν μπάνιο…
Περνάμε τώρα στην εικόνα που μεταφέρθηκε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος του κλειστού γυμναστηρίου στο ΔΑΚ λίγο πριν από την έναρξη του πρωινού αγώνα μπάσκετ σήμερα Σάββατο (02/04) ανάμεσα στον Άρη Σύρου και την Σαντορίνη σε επίπεδο ανδρών. Η εικόνα όντως αποκαρδιωτική σε ορισμένα σημεία του. Αυτό που δεν μεταφέρθηκε ήταν ότι λιγότερο από 12 ώρες οι δύο ομάδες (από Σύρο και Σαντορίνη) είχαν δώσει και πάλι αγώνα μεταξύ τους…Και βέβαια με την αναφορά αυτή δεν θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες ομάδες έχουν ευθύνη. Απλά οριοθετούμε το χρόνο που ελήφθη η φωτογραφία…
Ευθύνες
Σημασία όμως έχει η ουσία του θέματος και όχι οι εντυπώσεις. Άλλωστε όσοι έχουν περάσει έστω και μία φορά από γήπεδο μετά από αγώνα ακόμη και παιδικού πρωταθλήματος θα δουν πεταμένες πετσέτες στα αποδυτήρια ή μπουκάλια κάτω από τους πάγκους. Οπότε, τέτοιες εικόνες είναι περισσότερο για δημιουργία εντυπώσεων και μόνο…
Η ουσία λοιπόν είναι απλή… Στην αρχή της χρονιάς ο ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ – από τη στιγμή που μιλάμε για τη Νάξο – είχε συμφωνήσει με τις Ενώσεις (ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ) σε επίπεδο Νομού, ότι έχοντας έλλειψη προσωπικού, τα αθλητικά σωματεία που κάνουν χρήση των αγωνιστικών χώρων θα έχουν και την ευθύνη της καθαριότητας. Άρα, οι Ενώσεις είναι ενήμερες για το θέμα.
Στη συνέχεια υπήρξε σύσκεψη με τις ομάδες του νησιού όπου συζητήθηκε το θέμα και αποφασίστηκε οι ομάδες να αναλάβουν την αυτοδιαχείριση των χώρων, απορρίπτοντας την πρόταση να υπάρχει δύο φορές την εβδομάδα καθαρίστρια / στης με τις ομάδες να αναλαμβάνουν τα έξοδα.
Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε διαφορετική εικόνα στους τρεις αθλητικούς χώρους της Νάξου. Δηλαδή στο ανοιχτό όπου την ευθύνη έχουν Πανναξιακός ΑΟ, Ναξιακός και ΠΑΣ Νάξου (σε ποδόσφαιρο και στίβο) δεν υπάρχει καταγγελία για θέματα καθαριότητας. Και τα αποδυτήρια αλλά και οι χώροι φιλοξενίας να είναι καθαροί και αυτό είναι προς τιμή των σωματείων.
Εικόνα
Αντίθετα, στον Άγιο Αρσένιο, οι παράγοντες του Φιλωτίου παλεύουν καθημερινά για να κρατήσουν το γήπεδο σε καλή κατάσταση όμως δέχονται όλα τα παιδικά τμήματα και τις αντρικές ομάδες που προπονούνται εκεί από τη στιμγή που το ΔΑΚ δεν έχει ώρες διαθέσιμες για προπονηση, με αποτέλεσμα όπως έχουν δηλώσει αρκετές φορές, η εικόνα που συναντούν μετά από προπόνηση να είναι η χειρότερη. Άρα; Μήπως δεν έχουμε εμείς οι ίδιοι την παιδεία για να κρατήσουμε καθαρά τα γήπεδά μας;
Όσο για το ΔΑΚ Νάξου; Αρκετές φορές οι παράγοντες του Παναξιακού ΑΟΝ και του ΑΠΑΣ τα Φανάρια ή του Φιλωτίου έχουν βρεθεί στις εξέδρες για να καθαρίζουν τα απορρίμματα μετά από αγώνες. Και είναι προς τιμή τους να βλέπεις προέδρους συλλόγων σε ρόλο καθαριστή. Αλλά είναι η σκληρή πραγματικότητα με την οποία όλοι πρέπει να ζήσουμε και κυρίως να την βελτιώσουμε.
Πραγματικότητα
Οφείλουμε όλοι να σηκώσουμε τα μανίκια και να δούμε την πραγματικότητα. Ο Δήμος καλώς η κακώς έχει τις δυνατότητες που έχει. Οι υπάλληλοί του είναι λιγοστοί αλλά δεν είναι δικαιολογία. Θα μπορούσε να μεταφέρει εργάτες καθαριότητας αλλά μην ξεχνάμε ότι ως «Δημόσιοι Υπάλληλοι» δεν εργάζονται το Σαββατοκύριακο. Άρα; Τι θα γίνει σ’ αυτή τη περίπτωση; Πάλι δεν θα έχουμε ανάλογες εικόνες που θα εξαφανίζονται τη Δευτέρα;
Το πρόβλημα μπορεί να δείχνει πολύπλοκο, είναι όμως εύκολο στη λύση του εάν γίνει πράξη ως προς την αυτοδιαχείριση. Αρκεί να θέλουν όλες οι πλευρές και κυρίως να συνεργάζονται αρμονικά και όχι όταν φεύγουν από το …τραπέζι να ακολουθούν τον δικό τους χώρο…
Και βλέπετε οι εντυπώσεις είναι αυτές που πληγώνουν και ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά ης Ελλάδας χάρη στο διαδίκτυο… και μετά τρέχουμε πίσω από τις ..εξελίξεις και μαζεύουμε τα …ασυμμάζευτα.