Ο Δήμος Μυκόνου είναι έτοιμος να υποδεχτεί εκατομμύρια επισκέπτες αλλά η έλλειψη υποδομών και η απουσία δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί αγκάθι στην σωστή λειτουργία του Δήμου
Ο «πρωταθλητής» του τουρισμού επιβραβεύεται από το κράτος με υποστελέχωση. Είκοσι δύο υπάλληλοι του δήμου Μυκόνου παλεύουν καθημερινά με τα διοικητικά, οικονομικά και τεχνικά ζητήματα σε ένα νησί με ακάλυπτες τις βάρδιες του ΕΚΑΒ και έναν συμβασιούχο 5ετίας πυροσβέστη. «Ουαί κι αλίμονο μην πιάσουμε φωτιά», λέει στο TheTOC ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς. Στο “νησί των ανέμων¨” η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει. Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο για το 2016 έφτασε στις 13 Μαρτίου, ενώ το τριήμερο της 25ης Μαρτίου – που συνέπεσε με το Πάσχα των Καθολικών – οι πρώτοι (ξένοι και μη) επισκέπτες έκαναν την εμφάνισή τους. «Το χειμώνα δεν το κλείνουμε», λένε χαρακτηριστικά εκείνοι που εργάζονται σχεδόν όλο το χρόνο στο νησί.
Υποστελέχωση
Το να σημειώνει κάποιος τομέας σήμερα υγιείς επιδόσεις μοιάζει σχεδόν απίστευτο στο τοπίο της ελληνικής καταθλιπτικής πραγματικότητας. Η Μύκονος ως διεθνές brand έχει να επιδείξει το καλοκαίρι του 2015 αύξηση του τουρισμού 20 – 25% σε σχέση το 2014. Σε σύνολο 2 εκατομμύρια επισκεπτών, το καλοκαίρι του 2015, 670.000 εξ αυτών βρέθηκαν εκεί από κρουαζιέρες. Σήμερα η Μύκονος είναι ο τρίτος πιο δημοφιλής προορισμός στην Ελλάδα (μετά τον Πειραιά και τη Σαντορίνη) και ένας από τους top παγκοσμίως. Κι όμως. Όλα καθυστερούν στο δήμο της Μυκόνου. Κι ο λόγος είναι απλός. Ο δήμος της Μυκόνου, παρ’ ότι είναι ένας δήμος εύρωστος – πάει καλά η ιδιωτική οικονομία κι ο δήμος εισπράττει – δεν είναι στελεχωμένος επαρκώς. Οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σώματα ασφαλείας είναι υποστελεχωμένα. Παραδείγματος χάριν, από τις εκατοντάδες οικοδομικές άδειες που εκκρεμούν να εκδοθούν από το τμήμα Πολεοδομίας ως το ξεκίνημα της λειτουργίας του νέου γυμνασίου του νησιού, όλα κινούνται με ρυθμούς χελώνας. Ίσως και … σαλιγκαριού αν σκεφτεί κανείς ότι το νησί διαθέτει έναν ηλεκτρολόγο. «Προσπαθεί να αλλάζει ότι λάμπα μπορεί», μας λέει ο δήμαρχος.
Δημόσιοι υπάλληλοι
Υπάρχει, όμως, και μια άλλη εξήγηση – εκτός από την κρατική ευθύνη – για την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά στους υπαλλήλους του δήμου Μυκόνου. Οι περισσότεροι υπάλληλοι του δήμου δεν ήταν Μυκονιάτες. Οι πιο πολλοί έχουν καλύψει δεκαετία και θέλουν να επιστρέψουν στον τόπο τους ζητώντας μετατάξεις. Ένας λόγος είναι αυτός της διασυνδεσιμότητας, της δυσκολίας, δηλαδή, επικοινωνίας με τη νησιωτική χώρα, κι ένας άλλος λόγος το υψηλό κόστος ζωής στο νησί λόγω της τουριστικής ανάπτυξης. « Όταν ένας υπάλληλος παίρνει 800 με 900 ευρώ μηνιαίως και πρέπει να δίνει 500 ή 600 ευρώ στο ενοίκιο, απλά “δεν βγαίνει”», μας λέει ο δήμαρχος. «Και στο νησί, επειδή πάει καλά ο τουρισμός, οι τιμές είναι πιο ακριβές από την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό στο κομμάτι της ιδιωτικής οικονομίας αυτορυθμίζεται. Στο δημόσιο, όμως, όταν ο υπάλληλος παίρνει τα ίδια χρήματα στο Διδυμότειχο και στη Μύκονο δεν είναι καθόλου δελεαστικό. Πέρσι κάναμε αγώνα δρόμου για να έχουμε 5 επικουρικούς γιατρούς στο Κέντρο Υγείας που είναι υποστελεχωμένο. Δήλωσε ενδιαφέρον μόλις μια γιατρός».
Πολεοδομία
Όπως προαναφέρθηκε, εκατοντάδες αιτήσεις για οικοδομικές αδειοδοτήσεις – απότοκος της ανάπτυξης του νησιού – εκκρεμούν. Κι όχι μόνο. Αναθεωρήσεις, προσθήκες, επενδύσεις αναμένουν τη σειρά τους για έγκριση. Ο ένας και μοναδικός υπάλληλος επιφορτισμένος μ’ αυτόν τον τομέα δεν προλαβαίνει. Να βγάζει άδειες, ή να κάνει αυτοψίες; Όταν δεν γίνονται αυτοψίες, η παρανομία ακμάζει – σημειωτέον με 10 αστυνομικούς στο νησί…
Υποδομές
«Τα μεγάλα μας θέματα είναι της διαχείρισης των απορριμμάτων, της ανάπτυξης του οδικού και του αποχετευτικού δικτύου. Και μετά, από μικρότερα, όσα θέλετε… Θέλουμε να φτιάξουμε ένα νέο Γυμνάσιο και να βάψουμε τις παιδικές χαρές», λέει ο δήμαρχος. Το νησί είναι όγδοο ανά την Ελλάδα σε νεανικότητα του μέσου όρου ηλικίας. «Κι έχουμε στη μαθητική κοινότητα – σε όλες τις βαθμίδες – 1.800 παιδιά! Είναι κρίμα σ’ ένα τόπο ευλογημένο με τόση θετική ενέργεια και παγκόσμια φήμη να μη μπορεί να προχωρήσει σχεδόν τίποτα». Στην απογραφή του 2011 ο de facto πληθυσμός της Μυκόνου ήταν 14.000 κάτοικοι. Με τους εποχιακούς εργαζόμενους ο πληθυσμός τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο εκτινάσσεται στους 150.000. Στις αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού η πυροσβεστική είχε στείλει 4 άτομα το καλοκαίρι του 2014, το 2015, όμως, κανέναν. «Φέτος ελπίζουμε ότι θα στείλουν περίπου 40 ανθρώπους. Αν δεν βρουν φτηνή στέγη, όμως, πώς να έρθουν;» αναρωτιέται ο κ. Κουκάς.
Πρόταση
Έχοντας υπ’ όψιν το υψηλό κόστος της διαβίωσης στη Μύκονο, ο δήμαρχος ζήτησε από την Πολιτεία να επιτρέψει στο δήμο της Μυκόνου να επιδοτεί τους υπαλλήλους του από δικούς του πόρους – με επίδομα σίτισης και ενοικίου. «Ζητάμε την επέκταση χορήγησης των προνομίων (σίτισης – διαμονής) και στην Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ και όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η επιστολή που έστειλε ο κ. Κουκάς στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Πάνο Κουρουμπλή. «Εισηγήθηκα μια τροπολογία που να επιτρέπει σ’ όποιο δήμο έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τα έξοδα διαβίωσης των υπαλλήλων του. Ο δήμος επιχορηγείται από υπουργείο Εξωτερικών αλλά στους τουριστικούς δήμους υπάρχει και το Τέλος Παρεπιδημούντων όπου κάθε τουριστική επιχείρηση δίνει το 0,5% εσόδων στο δήμο. Εξ’ ου και υπάρχει το budget για την επιδότηση υπαλλήλων χωρίς να επιβαρυνθεί το κράτος και να επιβαρυνθούν τα δημοσιονομικά μας», εξηγεί ο Δήμαρχος. Η πρόταση έχει κατατεθεί τον Ιανουάριο και η τουριστική σαιζόν έχει ήδη ξεκινήσει. Μήπως θα πρέπει να δοθεί μια απάντηση;
Πηγή: thethoc.gr