Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΙστορίες«Μου ξύπνησε ευχάριστες αναμνήσεις»

«Μου ξύπνησε ευχάριστες αναμνήσεις»

|

Ο Αλέξανδρος Τζωρτζάκης (νικητής του 11ου Havana Club Cocktail Grand Prix) και ο Γιώργος Αλεξόπουλος (φιναλίστ, Bartender του Swing στη Νάξο) μιλούν για τον διαγωνισμό, για το κίτρο και την αίσθηση που τους άφησε αυτή η ιδιότυπη μονομαχία 

Ο τελικός του 11ου Havana Club Cocktail Grand Prix στην Αθήνα αποτελεί παρελθόν… Η μάχη ανάμεσα στους δέκα φιναλίστ ήταν σκληρή, κρίθηκε στις λεπτομέρειες και ο εκ Κρήτης ορμώμενος Αλέξανδρος Τζωρτζάκης είναι ο Έλληνας Cantinero που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στον παγκόσμιο τελικό στην Αβάνα που θα διεξαχθεί από τις 30 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου. Είναι σίγουρο ότι θα κρατήσει χώρο στη βαλίτσα του για μερικά κουβανέζικα πούρα, όμως πριν πάρει το αεροπλάνο για την πρωτεύουσα της Κούβας είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του, όπως άλλωστε και τον Γιώργο Αλεξόπουλο, τον εκπρόσωπο της Νάξου,..

Χειροκρότημα

Ο Αλεξόπουλος – Bartender του Swing – με όπλο το ξεχωριστό άρωμα του Κίτρου Νάξου (Ποτοποιίας Προμπονά) στο κοκτέιλ Le Greco και τη μουσική υπόκρουση από «Τα παιδιά του Πειραιά» του Μάνου Χατζηδάκη κέρδισε εντυπώσεις από κριτές και αντιπάλους ενώ το ζεστό χειροκρότημα στο τέλος της προσπάθειάς του ήταν η καλύτερη ανταμοιβή… Αυτό άλλωστε δήλωσε και ο ίδιος την επόμενη (22 Μαρτίου) του διαγωνισμού όταν τόνισε «Είμαι ευχαριστημένος και ικανοποιημένος από τη προσπάθεια μου…  Μερικές φορές κι άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο στη μάχη για τον τίτλο. Όμως, δεν πειράζει… πάμε για τον επόμενο» και γελάει. Προσθέτει δε « τα σχόλια που απέσπασα ήταν εγκωμιαστικά και για τη γεύση του κοκτέιλ και για την παρουσίαση», ενώ στην ερώτηση τη κρατάει από τον διαγωνισμό θα δηλώσει «το γεγονός ότι ο Ben Reed (σ.σ. ένας εκ των τριών κριτών του μεγάλου τελικού) με ρώτησε εάν θα είναι στο καλοκαιρινό κατάλογο του Swing, ώστε να έρθει το καλοκαίρι να έρθει στη Νάξο και να το δοκιμάσει απολαμβάνοντας τη θέα που προσφέρει η θέση του μπαρ, τονίζοντας την πολυπλοκότητα των γεύσεων που πρόσφερε το ποτό αν και νομίζω ότι το καλύτερο σχόλιο που έλαβα ήταν το δυνατό χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους και το οποίο με ..ακολουθεί».

Γαστρονομικά βιώματα

Ο διαγωνισμός ήταν σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο και γενικά η μονομαχία άγγιξε το τέλειο κρατώντας καθόλη τη διάρκεια της μάχης το ενδιαφέρον των θεατών στο ψηλότερο δυνατό σημείο και με την αδρεναλίνη στα ύψη. Οι τρεις κριτές (Ben Reed, Al Alejandro Bolivar και Meimi Sanchez) είχαν πολύ δουλειά από τη στιγμή που οι φιναλίστ προκαλούσαν γευστικά τους… ουρανίσκους τους όμως στο τέλος ο Ηρακλειώτης Bartender του Plastelina, Αλέξανδρος Τζωρτζάκης ήταν αυτός που ξεχώρισε χάρη στο “Recuerdo” (σ.σ. «Ανάμνηση»  στα ισπανικά) ένα ξεχωριστό κοκτέιλ (τα συστατικά του: Havana 7 ετών, λικέρ που παρασκεύασε από ανανά και blue cheese, μαρμελάδα βερίκοκο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χυμό λάιμ, έλαια από ροζ γκρέιπφρουτ και Havana, Selection de Maestro), που είχε ως βασικό συστατικό το τυρί και τα φρούτα που ταξίδεψαν όσους το δοκίμασαν σε έναν παιδικό κόσμο γεμάτο παράδοση και Ελλάδα: «Πηγή της έμπνευσης μου για την παρασκευή του Recuerdo ήταν αναμφισβήτητα τα … «γαστρονομικά μου βιώματα», οι γεύσεις και τα αρώματα που κατέκλυζαν το πατρικό μου σπίτι, σε συνδυασμό με την … «αγάπη» που άντλησα από την οικογένεια μου.  Θυμάμαι πολύ έντονα, ως παιδί, την γιαγιά μου να συνδυάζει πάντα στο τραπέζι μας τα φρούτα αλλά και τα γλυκά (όπως οι μαρμελάδες που έφτιαχνε η ίδια) με το τυρί. Αυτός ο γαστρονομικός συνδυασμός με ακολουθεί από τότε… Μάλιστα, ένας από τους λόγους, που αποφάσισα να ακολουθήσω επαγγελματικά το bartending και την Παρασκευή cocktails, ήταν το γεγονός ότι ήθελα, πέρα από το φαγητό, να αναπτύξω τις γαστρονομικές μου απολαύσεις, να αναπτύξω τις αισθήσεις των … «γεύσεων και των αρωμάτων».

Αναμνήσεις

Και βέβαια τον ρωτήσαμε και για τον Αλεξόπουλο και το κίτρο όπου μας τόνισε « Ο διαγωνισμός ήταν για μένα μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή την οποία είχα την ευκαιρία να βιώσω και να μοιραστώ με αγαπημένα μου πρόσωπα αλλά και συναδέλφους τους οποίους μέσα από την διαδικασία εκτίμησα, όπως σαφώς συνέβη με τον ιδιαίτερα ευγενή «συμπατριώτη σας από τη στιγμή που εργάζεται τα τελευταία χρόνια στη Νάξο..Έναν γνήσιο επαγγελματία που είχα την τύχη στη σύντομη ανάπαυλα του mystery challenge να αναγνωρίσω σε αυτόν αρετές όπως η σεμνότητα, η ευγένεια και η συνέπεια του. Δεν σας κρύβω δε πως η μουσική του υπόκρουση (σ.σ. ο Χατζιδάκης) μου ξύπνησε πολλές ευχάριστες αναμνήσεις, δημιουργώντας μου μια αίσθηση κοινών βιωμάτων.

Το δε κίτρο ήταν ένα υλικό που με ενδιέφερε απ την πρώτη μέρα που έμαθα γι αυτό, ιδιαίτερα το κίτρινο που στερείτε ζάχαρης αλλά μου είναι δύσκολο σχετικά να το προμηθευτώ στην Κρήτη».

Και στον επίλογο μας μιλάει για την παρουσία των ελληνικών προϊόντων στα κοκτέιλ τονίζοντας «Πιστεύω μέσα απ την τοπική παράδοση της περιφέρειας μπορούν να αναδειχθούν διαμάντια προϊόντα και υλικά που δημιουργούν άνθρωποι με μεράκι και όραμα και ελπίδα για το μέλλον τους στον τόπο τους».

Ιστορία

Το Havana Club Cocktail Grand Prix προσκαλεί του bartenders από όλη τη χώρα να «βγάλουν» τον «Cantinero» που κρύβουν μέσα τους και να δημιουργήσουν τα νέα cocktails που θα ακολουθήσουν την παράδοση των Cuba Libre, Μοjito, Daiquiri και άλλων θρυλικών cocktails της Κούβας. Βασικά συστατικά: το ρούμι Havana Club και η μοναδική ατμόσφαιρα της Αβάνας, της «Μέκκας» των cocktails. Ο πρώτος διαγωνισμός Havana Club Cocktail  Grand Prix διοργανώθηκε το 1996 στην Αβάνα, προσελκύοντας κορυφαίους mixologists. Από τότε, και κάθε δύο χρόνια, bartenders απ’ όλο τον κόσμο διαγωνίζονται για τον τίτλο του καλύτερου Cantinero του Havana Club. Το Grand Prix διοργανώνεται σε συνεργασία με τη «Διεθνή Ομοσπονδία Μπαρτέντερ» (IBA) και το «Club de Cantineros» (Ένωση των Επαγγελματιών Μπάρμεν της Κούβας). Η Ελλάδα συμμετέχει από τα πρώτα χρόνια του διαγωνισμού. Από το 1998, όταν το Havana Club ήταν μια σχετικά νέα αλλά πολλά υποσχόμενη μάρκα στην Ελληνική αγορά, οι Έλληνες bartenders ταξίδεψαν μέχρι την Αβάνα για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Η Ελλάδα ήταν επίσης παρούσα στους διαγωνισμούς του 2000, 2004 και του 2008. Στον διαγωνισμό του 2010 (8th Havana Club Cocktail Grand Prix), την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι Ιωάννης Πέτρος Πετρής και Χρήστος Χουσσέας. Και οι δύο κατάφεραν να ξεχωρίσουν ανάμεσα στους υπόλοιπους διαγωνιζομένους, ειδικά ο Ιωάννης Πέτρος που κατέληξε στην 2η θέση, με βαθμολογία πολύ κοντά στον πρώτο. Απ’ το διαγωνισμό του 2012 (9th Havana Club Cocktail Grand Prix), η κάθε χώρα εκπροσωπείται από τον τοπικό της πρωταθλητή! Στον τοπικό διαγωνισμό του 2012, νικητής αναδείχθηκε ο Διονύσης Πολάτος ο οποίος και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό! Η παρουσία και το cocktail του Διονύση, απέδειξαν για μία ακόμη φορά ότι το ελληνικό bartending είναι γεμάτο από ταλαντούχους επαγγελματίες, αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια! Στον τελευταίο χρονικά διαγωνισμό το 2014 (10th Havana Club Cocktail Grand Prix), ήταν η σειρά του Αλέξανδρου Σουρμπάτη να εκπροσωπήσει την διαρκώς ανερχόμενη ελληνική bartending σκηνή με το Miramar Agria, φτιαγμένο με Havana Club Selección de Maestros!


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κίμωλος: Το νησί με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο, το λένε οι Αμερικανοί

Παγκόσμια διάκριση για την Ελλάδα – Η παραλία Πράσσα στην Κίμωλο στην κορυφή της λίστας με τις καθαρότερες θάλασσες, αφήνοντας πίσω εξωτικούς προορισμούς

Καθυστερήσεις στο νέο αεροδρόμιο Πάρου λόγω έλλειψης υλικών

Το έργο «Ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου» αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω ελλείψεων στα απαραίτητα υλικά, όπως απαντά το Υπουργείο στον Δήμο Πάρου – Κρίσιμο για την τουριστική ανάπτυξη το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Καθολική Εκκλησία αφιερώνεται στην Ιερά Καρδία του Ιησού, iστορική πράξη την Κυριακή 13 Ιουλίου στην Τήνο

Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα αποφάσισε την αφιέρωση της τοπικής Εκκλησίας στην Ιεροτάτη Καρδία του Ιησού, στο πλαίσιο τριπλής επετείου και του Ιωβηλαίου 2025 – Κεντρική Θεία Λειτουργία στο Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας στο Εξώμβουργο Τήνου

HashJ Cloud Mining: Νέα εποχή εξόρυξης χωρίς όριο – Έως 4.999$ την ημέρα

Η πλατφόρμα HashJ ανατρέπει τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά cloud mining, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε εξόρυξη κρυπτονομισμάτων με μηδενικό κόστος έναρξης, καθημερινά κέρδη και υψηλό επίπεδο ασφάλειας.

«Αγροτεμάχια φάντασμα»: Πώς Κρητικοί κτηνοτρόφοι διεκδικούν επιδοτήσεις σε ξένες γαίες

Με δασικές εκτάσεις και ελαιώνες να «μετατρέπονται» σε βοσκοτόπια για να δηλωθούν στο ΟΣΔΕ, παραγωγοί από την Κρήτη κατηγορούνται ότι εισέπρατταν ευρωπαϊκές ενισχύσεις σε βάρος των πραγματικών αγροτών

Χορεύοντας κάτω από τα αστέρια της Νάξου: Μια βραδιά γεμάτη Ελλάδα στην παραλία της Χώρας (photos)

Ήπειρος, Πόντος, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος συναντήθηκαν στη Νάξο σε μια μοναδική μουσικοχορευτική βραδιά με έντονο παλμό, ζωντανή παράδοση και καρδιά γεμάτη Ελλάδα

Cycladic Nexus στην Ίο: Όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά τον Πρωτοκυκλαδικό Σκάρκο

Μια μοναδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου μετατρέπει τον θεσμικό χώρο σε πεδίο ζωντανού διαλόγου μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, με έργα 12 καλλιτεχνών να συνομιλούν με την ιστορία του Σκάρκου.

Επίτιμος Δημότης Θήρας ανακηρύχθηκε ο καθηγητής Δημήτριος Χριστοδούλου

Σε συγκινητική εκδήλωση τιμήθηκε το επιστημονικό έργο του διακεκριμένου Έλληνα φυσικού – Βράβευση μαθητών Γ’ Λυκείου για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Περισσότεροι σχολικοί καθαριστές στη Σαντορίνη – Ενίσχυση για το 2025-2026

Από 36 σε 44 οι θέσεις καθαριότητας στα σχολεία της Σαντορίνης – Ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας με μέριμνα του Δήμου Θήρας

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα μεταχειρισμένα οχήματα προτείνει η Ε.Ε.

Απαραίτητο πιστοποιητικό κύκλου ζωής από ΚΤΕΟ για μεταβίβαση – Στόχος η σταδιακή ανανέωση του στόλου και η επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Νέοι κανόνες για τις κολυμβητικές δεξαμενές σε τουριστικά καταλύματα – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας για πισίνες εντός τουριστικών μονάδων και υποδομών. Παραβόλο 300€, διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και περιθώριο 90 ημερών για συμμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.