Με άνοδο της θερμοκρασίας από 3 έως και 5 βαθμούς σε όλη την Ελλάδα, ο Φεβρουάριος έσπασε τα κοντέρ ενώ και η έλλειψη βροχοπτώσεων φέρνει προβλήματα στα νησιά όσον αφορά το νερό
Οι επιστήμονες αρχίζουν να χάνουν τη …μπάλα. Το 2015 ήταν το θερμότερο έτος από τότε τέλη του 19ου αιώνα όταν άρχισαν να τηρούνται έστω και τυπικά αρχεία θερμοκρασιών αλλά το 2016 έχει μπει ιδιαίτερα δυναμικά και τα ρεκόρ είναι έτοιμα να συντριβούν… Ο Ιανουάριος του 2016 είχε σημειώσει επίσης ρεκόρ, καθώς ήταν 1,13 βαθμούς πιο ζεστός σε σχέση με τον μέσο όρο των Ιανουαρίων του 20ού αιώνα. Και ο Φεβρουάριος; Ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ με μέση παγκόσμια θερμοκρασία σε ξηρά και θάλασσα κατά 1,35 βαθμούς υψηλότερη από ό,τι ο μέσος όρος της περιόδου 1950-80, Και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές η μέση τιμή ήταν τουλάχιστον τέσσερις βαθμούς Κελσίου (!!!!) πάνω από τον μέσο όρο για μήνα Φεβρουάριο. Ανάμεσά τους και οι Ελληνικές πόλεις..
Αθήνα
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής» αρκετές πόλεις της Ελλάδας σημαδεύτηκαν από υψηλές θερμοκρασίας και μάλιστα στην Αθήνα το θερμόμετρο έδειξε ως μέση μέγιστη τιμή τους 18,9° C, 5,3 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο της δεκαετίας. Και δεν ήταν η μόνη καθώς στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα είχαμε …ρεκόρ: το ονομαστό για το ψύχος του Νευροκόπι είχε 5,3° C ανώτερη μέση μέγιστη τιμή, η οποία έφτασε στους 14,4° C. Ακόμα πιο ψηλά, η Πτολεμαΐδα με 15,5° C και άνοδο 5,8 βαθμούς, ενώ η Αμφίκλεια (Φθιώτιδα) είχε 18,4° C (με άνοδο 5,3 βαθμούς). Τάση ανόδου της μέσης μέγιστης τιμής Φεβρουαρίου περίπου στους 3° C καταγράφηκε στην Άρτα με 18° C (+3,2° C), στην Αμαλιάδα με 18,8° C (+3,2° C) και στο Ηράκλειο Κρήτης με 19,4° C (+3,3° C).
Νάξος
Αντίστοιχα όμως είχαμε ανοδική πορεία και στη Νάξο που βίωσε έναν από τους πλέον άνυδρους μήνες του χρόνου εδώ και αρκετές δεκαετίες. Έκλεισε κατά μέσο όσο στους 15,3 βαθμούς (πέρυσι ήταν 12,3) με μεγαλύτερη μέγιστη αυτή την 18,1 βαθμούς, νούμερα που είναι ιδιαίτερα υψηλά εάν σκεφτεί κανείς ότι ο Φεβρουάριος είναι ο πιο ψυχρός μήνας του έτους. Όσο για το άνυδρο; Είχε μόλις τρεις ημέρες βροχής – πέρυσι είχε έντεκα – με αποτέλεσμα με την συμπλήρωση και του 3ου μήνα του χειμώνα, ο δείκτης στο υδρολογικό έτος (σ.σ. μετράει από τον Σεπτέμβριο έως τον Αύγουστο) να δείχνει μόλις στα 190 χιλιοστά νερού, όταν πέρυσι την 28η Φεβρουαρίου έδειχνε 334 χιλιοστά (!!!) Και το πιο εντυπωσιακό; Τα τελευταία μάλιστα είκοσι χρόνια – με βάση την ενημέρωση από τα στοιχεία που διαθέτει ο Μετεωρολογικός Σταθμός Νάξου – δεν έπεσε ποτέ κάτω από τα 300 χιλιοστά με το πέρας του χειμώνα… Κάτι που αποδεικνύει ότι το καλοκαίρι που έρχεται αναμένεται ιδιαίτερα καυτό. Και εξηγούμαστε.. Όπως ενημερωθήκαμε από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τα αποθέματα απολήψιμου νερού στο φράγμα της Φανερωμένης και στη λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών είναι κάτω από τα 750.000 m3, που είναι η κόκκινη γραμμή για τα δεδομένα της εποχής.
Νεροοοοοο
Όμως το πρόβλημα της επικείμενης λειψυδρίας μοιάζει να είναι γενικότερο… Οι ερευνητές του Αστεροσκοπείου μελέτησαν τις βροχοπτώσεις σε τέσσερις επιλεγμένους σταθμούς του δικτύου του σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη, το πεντάμηνο Οκτωβρίου 2015 – Φεβρουαρίου 2016, και διαπίστωσαν ότι οι βροχές ήταν πολύ περιορισμένες σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. Στο Σπήλι Ρεθύμνου το εν λόγω πεντάμηνο το ύψος βροχής έφτασε τα 408 χιλιοστά, όταν πέρυσι είχαν πέσει 1.183 χλστ. και το πιο άνυδρο έτος της τελευταίας δεκαετίας ήταν το 2014-15 με 561 χλστ. Στη Σαμαριά στην Κρήτη μετρήθηκαν φέτος 601 χλστ. έναντι 1.756 χλστ. την προηγούμενη χρονιά. Στη Σαμαριά όλη η δεκαετία είχε βροχοπτώσεις πάνω από 1.150 χλστ., εκτός του 2014-15 που μετρήθηκαν 661 χλστ., αλλά εκτιμάται πως η τιμή είναι μικρότερη της πραγματικής, λόγω βλάβης του βροχόμετρου στο διάστημα των πέντε μηνών. Στην Τήνο έπεσαν μόλις 189 χλστ. φέτος, έναντι 385 χλστ. πέρυσι. Προηγούμενη μικρότερη τιμή στη διάρκεια της δεκαετίας ήταν τα 246 χλστ. το 2014-15. Τέλος, στην Πάτμο έπεσαν φέτος 256 χλστ. βροχής έναντι 615 πέρυσι. Οπότε; Ετοιμαστείτε για ένα καυτό … καλοκαίρι