Η αρχή έγινε από τη Σίφνο και Σαντορίνη, Τήνος και Σύρος ετοιμάζονται να εφαρμόσουν πιλοτικό πρόγραμμα περιορισμού της πλαστικής σακούλας… Εμείς στη Νάξο;
Η αρχή έγινε από την Αλόννησο, το νησί των Σποράδων, που αποφάσισε να πει «Όχι» στη χρήση της πλαστικής σακούλας στην καθημερινότητα των κατοίκων της… Μάλιστα, η κίνηση αυτή έγινε την 1η Δεκεμβρίου του 2015 με την Αλόννησο να έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης(ΕΟΑΝ). Και βέβαια δεν ήταν κίνηση που έγινε χωρίς την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης…. Άλλωστε, στις 28 Απριλίου 2015 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για μείωση της χρήσης της πλαστικής τσάντας μιας χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το ήμισυ μέχρι το 2019. Η αρχή λοιπόν έγινε με την Αλόννησο και στη συνέχεια περάσαμε στις Κυκλάδες…
Σίφνος
Η σκυτάλη λοιπόν στην Σίφνο με την Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου, να δραστηριοποιείτε… Συνεργάστηκε με τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης του νησιού και υλοποίησε δράσεις ευαισθητοποίησης και προβληματισμού γύρω από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αλλά και τους υπόλοιπους στόχους της για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Σίφνου. Οι πρώτες κινήσεις έγιναν το διάστημα από 16 έως 26 Φεβρουαρίου με δώδεκα παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν στα δυο Νηπιαγωγεία, στο Δημοτικό Σχολείο, στο Γυμνάσιο-Λύκειο και στο ΕΠΑΛ Σίφνου… Και κορυφώθηκαν το διήμερο 19 – 20 Μαρτίου με εκδηλώσεις και παρουσιάσεις όπως έκθεση των τσαντών που έφτιαξαν τα παιδιά με ζωγραφική, κολάζ, κέντημα κλπ, καθώς και με σχετικά τραγούδια, βίντεο, φωτογραφίες, αφίσες, παιχνίδια, κατασκευές κλπ….
Σαντορίνη / Τήνος
Και τώρα; Τώρα έρχονται Σαντορίνη, Τήνος και Σύρος που αναμένεται να εφαρμόσουν πιλοτικό πρόγραμμα περιορισμού της χρήσης της πλαστικής σακούλας…. Οι δύο πρώτοι νησιωτικοί δήμοι έχουν υποβάλει αίτημα στον ΕΟΑΝ, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρός του, Δημήτρης Πολιτόπουλος θα χορηγήσει από μία μεγάλη πάνινη σακούλα σε κάθε οικογένεια μαζί με εκπαιδευτικό υλικό για τους κατοίκους το οποίο θα διανείμουν οι αρμόδιες δημοτικές αρχές. Παράλληλα έχουν ήδη γίνει επαφές με τα σούπερ μάρκετ για περιορισμό της χρήσης σε πλαστικές σακούλες και τον καθορισμό αντιτίμου γι΄αυτές. Η ανακύκλωση στην Ελλάδα παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα με τα μεγαλύτερα ποσοστά να έχουν οι δήμοι Λειψών και Σύρου. Το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει (βάσει κοινοτικού κανονισμού) είτε να λάβει μέτρα μείωσης της σακούλας τον Νοέμβριο του 2016 ή να αποφασίσει τη χρέωσή τους από τα καταστήματα από το 2018.
Σύρος
Όσο για τη Σύρο; Με αφορμή την 5η Ιουνίου που έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου θα αποκαλείται «Εβδομάδα χωρίς πλαστικές σακούλες» και θα αποτελέσει την κορωνίδα της εκστρατείας, με μία σειρά από δράσεις που θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με το Δήμο Σύρου και θα περιλαμβάνουν:
* συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ με προβολή του τηλεοπτικού spot.
* δωρεάν εκπαιδευτικό σεμινάριο σε περίπου 100 εκπαιδευτικούς και παροχή πάνινων τσαντών για τους μαθητές τους, με στόχο να γίνουν «πρεσβευτές» του Έργου στα σχολεία τους.
* διαδραστικά, επιμορφωτικά παιχνίδια για παιδιά.
* διάθεση πάνινων τσαντών και ενημερωτικού υλικού σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα λιανικής πώλησης.
* εκδήλωση ανοιχτή προς το κοινό με στόχο την ενημέρωση για τις επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας στο περιβάλλον και τη συμμετοχή πολιτών, καταστηματαρχών, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.τ.λ.
* συναντήσεις με καταστηματάρχες για τη διαμόρφωση εθελοντικού συμφώνου διαχείρισης της πλαστικής σακούλας.
* καθαρισμούς και καταγραφές απορριμμάτων σε ακτές και βυθό.
Να αναφέρουμε εδώ ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών, συντονιστής του LIFE DEBAG, με αφετηρία τον Νοέμβριο 2015, μελετά το θαλάσσιο περιβάλλον της Σύρου στοχεύοντας στην αποτύπωση και μελέτη του περιβαλλοντικού προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων. Παράλληλα, το Δίκτυο Μεσόγειος SOS συντονίζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του LIFE DEBAG, το οποίο σχεδιάζεται αυτή την περίοδο. Οι εκτίμηση του ρυπαντικού φορτίου των ακτών θα γίνει με μετρήσεις και καταγραφές απορριμμάτων σε τέσσερεις παραλίες: την Ακτή Λαδόπουλου στην Ερμούπολη, το αλιευτικό καταφύγιο στην Αζόλιμνο, τη θέση «Λαιμός» στον Φοίνικα καθώς και την παραλία «Λωτός» στο Κίνι.
Ιστορία
Και βέβαια να τονίσουμε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις κάθε χρόνο απορρίπτονται στην Ευρώπη περίπου οκτώ δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες. Μόνο στη Γαλλία «περίπου 122 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες ρυπαίνουν μια ακτογραμμή 5.000 χιλιομέτρων». Η νέα νομοθεσία απαιτεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ να περιορίσουν σταδιακά τη χρήση της πλαστικής τσάντας με αρχικό ανώτατο όριο τις 90 σακούλες ανά άτομο ετησίως από το 2019 και τις 40 σακούλες το 2025. Ορισμένες χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλά ποσοστά χρήσης της πλαστικής τσάντας -περισσότερες από 500 ανά άτομο ετησίως– και θα πρέπει να προχωρήσουν σε δραστικές αλλαγές για να συμμορφωθούν με τα νέα όρια. Από την άλλη πλευρά, χώρες όπως η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και η Γαλλία έχουν ήδη πετύχει τον αρχικό στόχο με 79 πλαστικές σακούλες ανά άτομο ετησίως. Το 2010, σε κάθε ευρωπαίο πολίτη αντιστοιχούσαν 189 σακούλες ετησίως και χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο, το νούμερο αυξανόταν. Η Ελλάδα καταγράφει αρνητικές επιδόσεις σε σύγκριση με τις δυτικές χώρες της ΕΕ με περισσότερες από 230 πλαστικές σακούλες ανά άτομο.
Με πληροφορίες από το Econews.gr