Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΒόμβα στη "καρδιά" της Πόλης

Βόμβα στη “καρδιά” της Πόλης

|

5 νεκροί και 37 τραυματίες σε σημερινή βομβιστική επίθεση που έγινε στην Κωσταντινούπολη και μάλσιτα στην καρδιά της πόλης, το Ιστικλάλ 

Πέντε νεκροί και 37 τραυματίες (οι επτά σε κρίσιμη κατάσταση) είναι ο απολογισμός από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Μεγάλη Οδό του Πέρα (Ιστικλάλ) στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, απέναντι από το ελληνικό προξενείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τουρκικά μέσα ο βομβιστής « εξουδετερώθηκε» και για το λόγο αυτό δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα καθώς ο πεζόδρομος της Ιστικλάλ είναι ο πλέον πολυσύχναστος.  

Η τουρκική αστυνομία απέτρεψε τον βομβιστή να πραγματοποιήσει την επίθεση κατά του αρχικού στόχου, σε πιο πολυσύχναστη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, ενώ εκείνος πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό από τον φόβο του, δηλώνει υψηλόβαθμη αστυνομική πηγή.

Ο χρόνος και ο τόπος που επελέγη για το χτύπημα δείχνουν ότι οι τρομοκράτες ήθελαν να σκοτώσουν δεκάδες ανθρώπους. Στο σημείο εντοπίστηκαν πολλές μεταλλικές μπίλιες, οι οποίες οι αρχές υποψιάζονται ότι ήταν μέσα στον εκρηκτικό μηχανισμό για να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα και βαρύτερα τραύματα.

Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) θέλει με δυναμικό τρόπο να οργανώσει αιματηρές επιθέσεις στη διάρκεια του ανοιξιάτικου φεστιβάλ “Newroz.”

Οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν ή σκότωσαν τρεις μαχητές του PKK που ήρθαν από τη Συρία στην Τουρκία, για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη σύλληψη κι άλλων Κούρδων μαχητών που επιδιώκουν να περάσουν στην Τουρκία από τη Συρία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τουρκικές αρχές είχαν πληροφορίες για επικείμενο χτύπημα από αμερικανικές υπηρεσίες.

Το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε οδηγία προς τους γερμανούς πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία να μην βγουν από τα ξενοδοχεία τους και σε όσους κυκλοφορούν στην Κωνσταντινούπολη να λάβουν τα μέτρα τους.

Την περασμένη Τετάρτη το γερμανικό προξενείο, η γερμανική σχολή στην Κωνσταντινούπολη έμειναν κλειστά για λόγους ασφαλείας καθώς υπήρχαν φόβοι για επικείμενη επίθεση.

Κατά την προσφιλή τακτική των τουρκικών αρχών  απαγορεύτηκε η μετάδοση εικόνων και πληροφοριών από τον τόπο της επίθεσης.   

H TAK είχε προειδοποιήσει ότι θα ξαναχτυπήσει

Αξίζει να σημειώσουμε πως η οργάνωση “Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν” (TAK) η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που έγινε την Κυριακή στην Άγκυρα, προκαλώντας τον θάνατο 37 ανθρώπων, είχε προειδοποιήσει ότι θα «ξαναχτυπήσει».

Η οργάνωση περιέγραψε, στην ανακοίνωσή την περασμένη εβδομάδα, την επίθεση αυτοκτονίας ως μια “πράξη εκδίκησης” για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν από τον Ιούλιο οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία, στην οποία ο πληθυσμός είναι κυρίως κουρδικός, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες πολίτες, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και κούρδοι μαχητές.

Στόχος της επίθεσης αυτής ήταν οι δυνάμεις ασφαλείας, αλλά μεγάλος αριθμός πολιτών σκοτώθηκε μετά την επέμβαση της αστυνομίας, προσθέτει στην ανακοίνωσή της η TAK, η οποία προειδοποίησε επίσης ότι είναι αναπόφευκτη περαιτέρω απώλεια ζωής αμάχων στις επιθέσεις της.

Στην ανακοίνωσή της, η ΤΑΚ προειδοποίησε ότι θα πραγματοποιήσει κι άλλες επιθέσεις κατά αυτών που θεωρεί υπεύθυνους για τις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η οργάνωση TAK έχει επίσης αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο όχημα που έγινε τον Φεβρουάριο στην Άγκυρα από την οποία έχασαν τη ζωή τους 29 άνθρωποι.

Τότε είχε προειδοποιήσει επίσης τους ξένους τουρίστες για τον κίνδυνο που διατρέχουν εάν επισκεφθούν την Τουρκία.  «Ο τουρισμός (…) είναι ένας στόχος που θέλουμε να καταστρέψουμε. Συμβουλεύουμε τους ξένους και Τούρκους τουρίστες να μην επισκέπτονται τις τουριστικές περιοχές της Τουρκίας» σημειώνουν τα «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν» σε μία ανακοίνωση που ανήρτησαν στον ιστότοπό τους. Προειδοποίησαν επιπλέον ότι εκείνοι δεν θα είναι «υπεύθυνοι για όσους πεθάνουν στις επιθέσεις που θα διαπράξουν σε αυτούς τους τομείς».

Η Αθήνα εκφράζει αποτροπιασμό για τη νέα τρομοκρατική επίθεση

Το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στον τουρκικό και καταδικάζει το νέο τρομοκρατικό χτύπημα.  

Τι αναφέρει η ανακοίνωση: «Σύσσωμος ο ελληνικός λαός και η ελληνική Κυβέρνηση εκφράζουν αποτροπιασμό για την νέα τρομοκρατική επίθεση που έγινε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό αθώων πολιτών.

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία από όπου και αν προέρχεται.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό καθώς και τα βαθειά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της ελληνικής Κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων

Πηγή: thethoc.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Σαντορίνη: Η πρώτη άφιξη του “Olympic Champion Jet” άγγιξε το … τέλειο

Το πρώτο δρομολόγιο για το 2024 του "Olympic Champion Jet" είναι γεγονός - Εκτακτη δρομολόγηση αύριο Πρωτομαγιά για Νάξο - Σαντορίνη

Αμοργός: Το Δημαρχείο στα “μπλε” για την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής!

Ο Δήμος Αμοργού φώτισε «μπλε» το Δημαρχείο για την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής!

Νότιο Αιγαίο: Ακόμα ένα βραβείο γαστρονομίας με επίκεντρο το ελαιόλαδο της Ρόδου

Ο φετινός διαγωνισμός δώρων Γαστρονομίας World Food Gift Challenge αναγνωρίζει την προσήλωση στις αρχές της βιωσιμότητας - Ποια ήταν το προτεινόμενα προϊόντα

Η μεγάλη έξοδος: Για Νάξο 4μελη οικογένεια με ΙΧ, (με επιστροφή) πληρώνει με ταχύπλοο 952€

Το αδιαχώρητο στο λιμάνι πριν την απεργία της ΠΝΟ τη Μεγάλη Τετάρτη - Κόστος για ταξίδι στα νησιά των Κυκλάδων και όχι μόνο

3+1 λόγοι που οι νέοι σπουδάζουν ψυχολογία σήμερα

Ποιοι είναι οι λόγοι που ωθούν τους νέους για σπουδάσουν φέτος ψυχολογία (!!!)

Νάξος – Ιερός Ναός Παντανάσσης: Η ακολουθία του Νυμφίου

Ο Όρθρος της Μεγάλης Τρίτης στην Παντάνασσα της Νάξου

Η Wolt τώρα διαθέσιμη και στην Πάρο

Η γεωγραφική επέκταση της Wolt συνεχίζεται, με το νησί της Πάρου να αποτελεί το νέο σημείο που εντάσσεται στην ψηφιακή πλατφόρμα.

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου