Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δέχονται ισχυρές πιέσεις και η μείωση κρατήσεων αγγίζει και το 40% ενόψει καλοκαιρινής περιόδου – Amadeus: συνολική αύξηση κρατήσεων τον Φεβρουάριο κατά 4%, στην Ισπανία στο +6% και στην Τουρκία έχουμε – 26%
Ανάμεικτα συναισθήματα δημιουργούνται καθημερινά ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό δεν μπορούν να δημιουργήσουν μία εικόνα για την κίνηση που θα αντιμετωπίσουν… Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι πρόσφατα ο πρόεδρος της ΣΕΕΕΝ κος Σακέλλης μίλησε για πρόβλημα που θα δημιουργηθεί από το προσφυγικό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου… Και η αγωνία καλά κρατεί με τέσσερα βασικά νησιά (Κως – Λέσβος – Χίος και Σάμος) να δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από τις συνεχιζόμενες ροές προσφύγων και μεταναστών… Και παρά το γεγονός ότι επίσημα οι τουριστικοί εκπρόσωποι Δωδεκανήσου και Κυκλάδων δεν έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την πορεία των αφίξεων και των τουριστικών εσόδων, όλοι έχουν στο βάθος του μυαλού τους το χειρότερο σενάριο…
Κως
Ήδη, όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι στην Κω, ο ρυθμός προκρατήσεων είναι μειωμένος κατά 20% – 25%, με τη μεγαλύτερη υστέρηση στην ζήτηση να παρατηρείται από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, η οποία αποτελεί βασική τουριστική αγορά για το νησί. Η Κως ήταν από τα νησιά για τα οποία η περσινή χρονιά κύλησε αρνητικά λόγω του προσφυγικού, με ζημιές για τις επιχειρήσεις, που όλα δείχνουν πως θα διευρυνθούν φέτος. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν υπάρξει αντιστροφή του κλίματος, πολλές ξενοδοχειακές μονάδες θεωρείται πως δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα, με συνέπεια να κλείσουν νωρίτερα. Ακόμη πιο δραματική είναι η κατάσταση για τα ξενοδοχεία μικρότερης δυναμικής, που έχουν μικρό περιθώριο εκπτώσεων και προσφορών, ώστε να προσελκύσουν μεγαλύτερη ζήτηση. Ακόμη όμως και αν οι αφίξεις κινηθούν θετικά, οι προσδοκίες για έσοδα είναι «υπό το μηδέν» όπως αναφέρουν στο Capital.gr φορείς του νησιού, δεδομένου πως φέτος έχει καταστεί φτηνός προορισμός για τουρίστες με μειωμένο budget.
Λέσβος
Ίδια είναι η κατάσταση και στη Λέσβο, ένας προορισμός όχι τόσο διαδεδομένος στους tour operators όσο η Κως, που στηριζόταν αφενός σε πτήσεις τσάρτερ από μικρότερες αγορές της κεντρικής Ευρώπης και των Σκανδιναβικών χωρών, αφετέρου στον εσωτερικό τουρισμό. Όπως αναφέρουν φορείς από την Ένωση Ξενοδόχων του νησιού, συρρικνώνεται όλο και περισσότερο το πρόγραμμα των αεροπορικών εταιρειών, ενώ η πτώση από κάποιες αγορές στο νησί φτάνει και το 90%. Τεράστιο είναι το πλήγμα και για τον κλάδο της κρουαζιέρας, με πολλές εταιρείες να έχουν εξαιρέσει φέτος το νησί από τα δρομολόγιά τους. Πάνω από 40% είναι η μείωση των κρατήσεων την ίδια ώρα σε Σάμο και Χίο. Την υστέρηση παραδέχθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Προς το παρόν εντούτοις η πτώση της ζήτησης περιορίζεται στην καθίζηση των νέων κρατήσεων και όχι σε ακυρώσεις προγραμματισμένων πακέτων διακοπών. Οι επιχειρηματίες των νησιών όμως τονίζουν πως πλέον είναι πολύ αργά για να τονωθεί η ζήτηση και θα είναι ευτύχημα αν έστω περιοριστούν οι απώλειες.
Αύξηση
Ποια είναι όμως η γενικότερη εικόνα με βάση τον Φεβρουάριο και το σύστημα Amadeus, όπως παρουσιάζεται από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κο Ανδρέα Ανδρέαδη και με βάση τα συγκριτικά στοιχεία που έχει από τον περσινό Φεβρουάριο… Η αύξηση είναι της τάξης του 4.1% για την θερινή περίοδο ενώ θετικό πρόσημο στις κρατήσεις υπάρχει από τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ρωσίας, των σκανδιναβικών χωρών, σταθερά κινούνται οι κρατήσεις σε Γερμανία και Πολωνία και αρνητικά από Αυστρία, Βέλγιο και Ολλανδία. Οι κρατήσεις του Ιανουαρίου, πάντα μέσω της Amadeus, ήταν αυξημένες κατά 1%.Προφανώς, η αύξηση των κρατήσεων δεν επιμερίζεται σε όλες τις περιοχές της χώρας, καθώς στους νησιωτικούς προορισμούς, που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, καταγράφεται επί του παρόντος σημαντική μείωση. Οι κρατήσεις για Ισπανία τον Φεβρουάριο παρουσιάζουν αύξηση 6,6% (και 7,3% τον Ιανουάριο), ενώ προς Τουρκία είναι μειωμένες κατά 26,3% τον Φεβρουάριο και κατά 25,4% τον Ιανουάριο.
Με πληροφορίες από το Capital.gr