Πέμπτη, 31 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΗλιοβασίλεμα για ρομαντικούς

Ηλιοβασίλεμα για ρομαντικούς

|

Η Πορτάρα της Νάξου στα δέκα καλύτερα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδας… Ποια είναι τα υπόλοιπα 

Μη βιαστείτε να μας χαρακτηρίσετε παρωχημένα ρομαντικούς. Ακόμη και οι κυνικότεροι εξ ημών έχουμε μείνει κάποια στιγμή έκθαμβοι μπροστά σε ένα ηλιοβασίλεμα, κι όχι απαραίτητα επειδή το είδαμε… ερωτευμένοι. Η ομορφιά του τοπίου γύρω του (ποιος μπορεί να αρνηθεί πως χωρίς τα σπιτάκια της Οίας το ηλιοβασίλεμά της θα είχε μόνο την μισή του αξία;) και οι καρτποσταλικές αποχρώσεις του ουρανού και της θάλασσας είναι λόγοι αρκετοί για να εκτιμήσεις το θέαμα και μόνο του, χωρίς τα γλυκανάλατα κλισέ που το περιβάλλουν. Δεν μας πιστεύετε; Έχουμε δέκα φωτογραφίες που το αποδεικνύουν. 

Κερί, Ζάκυνθος 

Ανήκει –και αυτό– στην κατηγορία των «τουριστίκ» ηλιοβασιλεμάτων (ευτυχώς χωρίς τα χειροκροτήματα στο τέλος) οπότε αν θέλετε prive ρομαντζάδα με θέα τον ήλιο που δύει, συνεχίστε στην επόμενη παράγραφο. Εδώ, ο κόσμος συγκεντρώνεται από νωρίς σε μια αμφιθεατρική πλαγιά που αγναντεύει το Ιόνιο, για να απολαύσει την θέα του ήλιου που χάνεται στα βάθη του. Το υπόλοιπο τοπίο είναι επίσης εντυπωσιακό: ένας απότομος γκρεμός στα δεξιά του λόφου και καμία άλλη στεριά στον ορίζοντα –καθότι το Κερί βρίσκεται στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Ζακύνθου. 

Tip: Ελάτε νωρίς, και πιάστε τραπεζάκι στο μπαλκόνι της ταβέρνας «Φανάρι του Κεριού», για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα μαζί με νοστιμότατες τοπικές σπεσιαλιτέ, και χωρίς το φολκλόρ του πιάνω-θέση-παρέα-με-τους-τουρίστες-στην-πλαγιά. 

Χώρα, Νάξος 

Οι ιστοριολάτρεις θα εκτιμήσουν δεόντως το γεγονός πως η Πορτάρα κορνιζάρει τον ήλιο καθώς αυτός οδεύει προς την δύση του. Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες, η Πορτάρα είναι η πύλη του αρχαίου ναού του Απόλλωνα: πού αλλού θα μπορούσε να κοιτάζει η πόρτα του σπιτιού του θεού του φωτός; Η θέα στο ηλιοβασίλεμα είναι ωραία απ’ όλη την παραλιακή περαντζάδα της Χώρας –από το λοφάκι της Πορτάρας, όμως, είναι εξαιρετική. 

Tip: Πιάστε ένα από τα μπροστινά τραπεζάκια του Citron Café που βλέπουν την Πορτάρα από την παραλία, και παραγγείλτε ένα Citron Daiquiri, με παραδοσιακό ναξιώτικο λικέρ κίτρου, ή ένα από τα εξαιρετικά γλυκά του. 

Οία, Σαντορίνη 

Πείτε ό,τι θέλετε: υπερ-τουριστικό, υπερ-προβεβλημένο, υπερ-φωτογραφημένο και υπερ-κλισέ είναι. Υπερτιμημένο, όμως, δεν είναι σε καμία περίπτωση. Αξίζει να ανεχτείτε ακόμη και τα ανεκδιήγητα χειροκροτήματα για να (ξανα)δείτε τον ήλιο να βάφει την Καλντέρα και τα χρωματιστά σπίτια της Οίας στην χρυσαφένια απόχρωση που τους πηγαίνει πολύ. Εν ανάγκη, πάρτε ωτοασπίδες. 

Tip: Αν δεν αντέχετε την κοσμοσυρροή –και οι ωτοασπίδες δεν βοηθούν– το ίδιο ηλιοβασίλεμα (απλά χωρίς το background της Οίας) φαίνεται και από το άγνωστο εν πολλοίς, αλλά πανέμορφο χωριό της Φοινικιάς, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Οία, στον δρόμο προς τα Φηρά. 

Καϊάφας, Ηλεία 

Από την απέραντη αμμουδιά του, ίχνος στεριάς δεν διακρίνεται στον ορίζοντα. Είναι κι αυτός ένας από τους (πολλούς, ως γνωστόν) λόγους για τον οποίο τον αγαπάμε: ότι, μετά από μια ολόκληρη μέρα στην φανταστική παραλία του, έχουμε και την ευκαιρία να δούμε τον ήλιο να βουτά στη θάλασσα. Ένας παλιός θρύλος της Χαβάης λέει πως οι ευχές πραγματοποιούνται την στιγμή που η τελευταία ηλιαχτίδα χάνεται στο νερό. Και όχι, ο σκεπτικισμός μας δεν έχει θέση στα καλοκαιρινά απογεύματα. 

Tip: Αν πεινάσετε εκεί γύρω στην ώρα του ηλιοβασιλέματος, μία εξαιρετική επιλογή είναι η «Άμμος» στην παραλία της Ζαχάρως. Από τα τραπεζάκια της θα αγναντέψετε το προαναφερθέν ηλιοβασίλεμα, δοκιμάζοντας φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, μαζί με σπιτικά μεζεδάκια. 

Μύρτος, Κεφαλονιά 

Το εξωπραγματικό τιρκουάζ των νερών του, το εξωτικό λευκό της βοτσαλωτής παραλίας του και τα απόκοσμα βράχια που υψώνονται πίσω του δημιουργούν ήδη ένα τοπίο εντυπωσιακό. Αν, τώρα, έρθει σε αυτά να προστεθεί κι ένας κόκκινος ήλιος να βουτά στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου, τότε μιλάμε αναμφισβήτητα για το πλέον φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα του Ιονίου. 

Tip: Συνδυάστε το τέλος της ημέρας σε μια από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου, με βραδινή βόλτα σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά, την παρακείμενη Άσσο. 

Χώρα, Ανάφη 

Ακριβώς δίπλα στη σούπερ σταρ του ηλιοβασιλέματος, Σαντορίνη, η μικρούλα Ανάφη προσφέρει αυτό ακριβώς που δεν έχει η γειτόνισσά της: ηλιοβασίλεμα με ρομάντζο, χωρίς πλήθη και χωρίς κανέναν ήχο να σας αποσπά. Σκαρφαλώστε στο ψηλότερο σημείο της Χώρας, για την καλύτερη θέα στο χρυσαφένιο ηλιοβασίλεμα. 

Tip: Πολύ περισσότερο από το ηλιοβασίλεμα, η Ανάφη φημίζεται για την φαντασμαγορική ανατολή της. Αν διανυκτερεύσετε στην Καλαμιώτισσα, στο ψηλότερο σημείο του ψηλότερου βράχου της Μεσογείου, θα δείτε το πρωί τον ήλιο να αναδύεται κάτω από τα πόδια σας, σαν να είστε στο τέλος (ή μήπως στην αρχή;) του κόσμου. 

Μόντε Σμιθ, Ρόδος 

Ο λόφος που υψώνεται πάνω από την πόλη της Ρόδου πήρε το σημερινό όνομά του από τον Άγγλο ναύαρχο Σίντεϊ Σμιθ, ο οποίος έστησε εδώ ένα παρατηρητήριο το 1802. Ο λόφος φιλοξενεί τα ερείπια της Άνω Ακρόπολης, τα οποία συμβάλλουν στο εντυπωσιακό θέαμα του ηλιοβασιλέματος. 

Tip: Ένα ακόμη εξαιρετικό ηλιοβασίλεμα στη Ρόδο θα απολαύσετε από το βενετσιάνικο κάστρο της Κρητηνίας, πολύ κοντά στην Κάμειρο. 

Πλάκα, Μήλος 

Το γραφικότερο, ίσως, χωριό του (ούτως ή άλλως ιδιαίτερα ρομαντικού) νησιού στεφανώνεται στην κορυφή του από το περίφημο Κάστρο που το βράδυ, φωτισμένο, κάνει το τοπίο ακόμα πιο ατμοσφαιρικό. Αυτός, όμως, δεν είναι ο βασικός του ρόλος: το Κάστρο προσφέρει, πρώτα απ’ όλα, πανοραμική θέα σε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα των Κυκλάδων. Αυστηρά για ερωτευμένους. 

Tip: Ακόμη ωραιότερη θέα στο ηλιοβασίλεμα θα έχετε από τα Μάρμαρα, το προαύλιο της εκκλησίας της Παναγιάς της Κορφιάτισσας, που μοιάζει κρεμασμένη πάνω από τον γκρεμό. 

Άνω Μερά, Φολέγανδρος 

Η (τόσο κλισέ, αλλά και τόσο πραγματική) «άγρια ομορφιά» της Φολεγάνδρου, με τα απότομα βράχια της να βουτούν στη θάλασσα, έρχεται σε τέλεια αντίθεση με τις αποχρώσεις του ηλιοβασιλέματος, δημιουργώντας ένα σκηνικό φαντασμαγορικό –έστω και αν από εδώ ο ήλιος δεν φαίνεται να βουτά στη θάλασσα. 

Tip: Αν βρεθείτε στην Χώρα την ώρα του ηλιοβασιλέματος, πιάστε τραπεζάκι στον Ρακεντιά, για ρακόμελα με θέα στο ηλιοβασίλεμα. 

Γιάλοβα, Μεσσηνία 

Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι, από μόνη της, ένα τοπίο μοναδικό. Κι ακόμα περισσότερο, την ώρα που ο ήλιος βουτά πίσω από τα γαλαζοπράσινα νερά της, για να βυθιστεί στη θάλασσα. Αν βρεθείτε στην περιοχή το φθινόπωρο, οπότε και οι μεταναστευτικοί πληθυσμοί των πουλιών αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους, το θέαμα θα σας θυμίσει ντοκιμαντέρ για την αφρικανική σαβάνα. Αλήθεια. 

Tip: Στη Γιάλοβα βρίσκεται ένα από τα καλύτερα οργανωμένα κάμπινγκ της Πελοποννήσου, ο Ερωδιός, το εστιατόριο του οποίου σερβίρει νοστιμότατο σπιτικό φαγητό. Η παραλία-υπερπαραγωγή της περιοχής λέγεται Βοϊδοκοιλιά και απέχει λίγα μόνο λεπτά οδήγησης. 

πηγή: in2life.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος (Δαμαριώνας): ΗΧΟ-ΤΟΠΙΑ 2025 στη βρύση Αδησαρού, ένα μουσικό και ιστορικό ταξίδι

Μια βραδιά γεμάτη πολιτισμό, ξενάγηση και jazz ήχους σε έναν μοναδικό τόπο της Νάξου

Ακυβερνησία σκάφους με επτά αλλοδαπούς στο στενό Πάρου – Αντίπαρου

Άμεση παρέμβαση των αρχών – Προσάραξε με ασφάλεια το σκάφος στο λιμάνι Αντίπαρου χωρίς τραυματισμούς ή θαλάσσια ρύπανση

Εγκαινιάζεται η έκθεσης ζωγραφικής «Ταξιδεύοντας…» στο Κάστρο Νάξου

Η ART ARK Gallery φιλοξενεί τα έργα των Μάρθας Κορίτσογλου και Κάλλιας Παπαθεοδώρου από 1 έως 15 Αυγούστου

Αναφορά για τα πνευματικά δικαιώματα στη μουσική στη Σαντορίνη κατέθεσε ο Φ. Φόρτωμας

Αίτημα επιχειρηματιών για ενιαίο φορέα διαχείρισης και δίκαιη τιμολόγηση των δικαιωμάτων χρήσης μουσικής

Μύκονος: Πτώση “γουρούνας” στη θάλασσα στον Άγιο Ιωάννη

Δύο τουρίστριες σώες μετά από ατύχημα με τετράτροχη μοτοσυκλέτα – Άμεση κινητοποίηση του Λιμενικού

Νάξος: Όταν ο Νικόλας Πιτταράς γνώρισε τη Μαριέττα Γαλάνη

: Ένα τηλεφώνημα πριν από δέκα χρόνια, μια αληθινή σχέση εμπιστοσύνης, και μια συνεργασία βασισμένη στην ποιότητα και την ακεραιότητα

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος: Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος η πανήγυρη της Παναγίας στη Μονή Αγιάς

Αναστέλλεται η καθιερωμένη ετήσια πανήγυρη του Δεκαπενταύγουστου λόγω εργασιών συντήρησης στο ιστορικό μνημείο

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ηλεκτροδότησης (01/08) στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες

Προειδοποιητική διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε αρκετές περιοχές – Δείτε αναλυτικά ποιοι οικισμοί επηρεάζονται

Κρήτη: Βλάβη στον καταπέλτη του “Blue Star Chios” στο Ηράκλειο

Μικρή αναστάτωση για τους επιβάτες, αποκατάσταση της βλάβης και καθυστέρηση 2,5 ωρών στην αναχώρηση για Σητεία

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Νάξος – Οι καρποί του φροντιστηρίου “Παιδεία”: Επιτυχίες μαθητών στις Πανελλαδικές 2025

Με κόπο, επιμονή και την υποστήριξη του φροντιστηρίου «Παιδεία» του Γιώργου Βάβουλα, οι μαθητές της Νάξου κατακτούν τις κορυφαίες σχολές της χώρας.