Ανάλυση ξένου οικονομικού περιοδικοί δείχνει ότι στην Ελλάδα το Grexit έχει γίνει …πραγματικότητα από τις επιχειρήσεις που δεν αντέχουν άλλο την αύξηση φορολογικών συντελεστών
Το Ελληνικό μοντέλο είναι ξεχωριστό…. Μάλλον κάθε χώρα έχει το δικό της μοντέλο όσον αφορά την οικονομία. Και η Ελλάδα μπαίνει σε έναν ακόμη χρόνο ύφεσης χωρίς καμία πραγματική προοπτική ανάκαμψης. Στα χαρτιά μπορεί να υπάρχει …φως, όχι όμως στην πραγματική οικονομία που νιώθει ότι πιέζεται υπέρ του δέοντος για να δώσει κι άλλα χρήματα. Αποτέλεσμα; Το Grexit να είναι γεγονός… Και δεν μιλάμε για την έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση του ευρώ, αλλά για την μεγάλη …φυγή εκτός της ελληνικής επικράτειας των επιχειρήσεων που αντιδρούν στην υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας στα χρόνια της κρίσης και αναζητούν ευνοϊκότερα φορολογικά καθεστώτα στις γειτονικές χώρες ή ακόμη και στη Βόρεια Ευρώπη. Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι δανειστές είναι αντίθετοι στην πολιτική της Κυβέρνησης για φοροκαταιγίδες…. Ξέρουν ότι είναι λάθος, το φωνάζουν στους κυβερνητικούς παράγοντες αλλά αυτοί το …βιολί τους. Γιατί πολύ απλά δεν θέλουν να προχωρήσουν σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις στο σύνολο της κοινωνίας. Αποτέλεσμα; Η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις να φεύγουν μακριά….
Η έντυπη έκδοση του περιοδικού Economist φιλοξενεί μια ενδελεχή ανάλυση για τις τάσεις στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν την «αιμορραγία» που υφίσταται η καθηλωμένη στην ύφεση και στασιμότητα οικονομία.
“Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις, απεγνωσμένες για χρήματα, πιέζουν τις επιχειρήσεις, παρόλο που υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτή η πρακτικά τις οδηγεί σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Αλβανία», αναφέρει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι ο συνδυασμός της ύφεσης και της αύξησης της φορολογίας υπολογίζεται ότι έχει κοστίσει σε “λουκέτα” ή αποχωρήσεις από την Ελλάδα περίπου 200.000 εταιρείες. Μεταξύ 2009 και 2014 τα φορολογητέα κέρδη που έχουν δηλωθεί από τα νομικά πρόσωπα έπεσαν πάνω από πέντε δισ. ευρώ.
Χωρίς να υπάρχουν ακριβή στοιχεία, εκτιμάται ότι 10.000 ελληνικές εταιρείες μετακόμισαν στο εξωτερικό, ενώ σε πρόσφατη μελέτη εμφανίστηκε το ένα τρίτο των επιχειρήσεων να δηλώνουν ότι είτε έφυγαν είτε σκέφτονται να φύγουν από την χώρα.
Το δημοσίευμα αναφέρει και παραδείγματα μεγάλων εταιρειών που κράτησαν μεν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα, αλλά μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό (ΦΑΓΕ, Coca Cola, Βιοχάλκο), με τις δύο τελευταίες να υποστηρίζουν ότι ο βασικός λόγος γι’ αυτό ήταν η δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων.
Στον αντίποδα, σημειώνει ο Εconomist, άλλες χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, μείωσαν ή κράτησαν χαμηλά τη φορολογία των επιχειρήσεων για να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη. Π.χ. στην Πορτογαλία τα έσοδα από τη φορολογία τους παρέμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πριν την κρίση.
Η Ελλάδα όμως αύξησε τους συντελεστές από το 20% το 2012 σε 29% το 2015, παρά την αντίθεση των δανειστών της και ειδικά του ΔΝΤ. Ο αντίστοιχος συντελεστής στη Βουλγαρία είναι 10%, στην Κύπρο 12,5% και στην Αλβανία 15%, με τις χώρες αυτές να υποδέχονται με χαρά τις εταιρείες που φεύγουν από την Ελλάδα. “Αν η Ελλάδα συνεχίσει έτσι, δε θα μείνουν και πολλές επιχειρήσεις ή κέρδη για να φορολογηθούν”, καταλήγει το περιοδικό.
Πηγή: thethoc.gr