Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΕικονικό σχολείο και ... άγονη γραμμή

Εικονικό σχολείο και … άγονη γραμμή

|

Επιμορφωτικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς μικρών και απομακρυσμένων νησιών μπορούν πλέον να γίνουν πραγματικότητα μέσω προγράμματος από το Κέντρο Πληροφορικής και Τεχνολογιών Κυκλάδων.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στα μικρά και απομονωμένα νησιά της Ελλάδας είναι το θέμα της επιμόρφωσης και της άμεσης ενημέρωσης σε θέματα τεχνολογίας. Μπορεί να ζούμε στο 2016 και μέσω του διαδικτύου να έχουν μηδενιστεί οι αποστάσεις, όμως το πρόβλημα παραμένει…. Τώρα υπάρχει ελπίδα…. Κι αυτό γιατί τέσσερις εκπαιδευτικοί δημιούργησαν ένα πρόγραμμα, ένα εικονικό επιμορφωτικό νησί με τέσσερις αίθουσες όπου εκπαιδευτικοί από 44 νησιά έχουν την δυνατότητα να λύσουν όλες τις απορίες τους… Ο κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να μπαίνει μέσω ενός προσωπικού avatar (ψηφιακή προσωπικότητα) που δημιουργεί και να συμμετέχει στο σεμινάριο σαν να βρίσκεται στην αίθουσα. Δηλαδή, μπορεί να σηκώσει το χέρι του για να υποβάλει ένα ερώτημα, να παρουσιάσει διαφάνειες, να συνεργαστεί με εκπαιδευτικούς άλλων νησιών που «βρίσκονται» στην αίθουσα, ενώ ο επιμορφωτής έχει τη δυνατότητα να κάθεται στην έδρα ή να κινείται στον χώρο. «Είναι πρακτικά αδύνατο να παρακολουθήσουν επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά, όπως η Δονούσα, το Καστελόριζο, το Κουφονήσι, οι Φούρνοι κ.ά. Προκειμένου να τους δοθεί αυτή η δυνατότητα, υπήρχε μόνο ο τρόπος των εξ αποστάσεως σεμιναρίων», τονίζει στο «Εθνος» ο επικεφαλής του προγράμματος, υπεύθυνος του Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών στις Κυκλάδες Νίκος Τζιμόπουλος (μαζί με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σπύρο Βοσινάκη έχουν το πρώτο λόγο στο πρόγραμμα), που αποτελεί δομή του υπουργείου Παιδείας.

Τον τελευταίο χρόνο τα σεμινάρια έχουν περάσει σε… άλλη διάσταση καθώς αρκετές ενότητες γίνονται μέσω της πιο σύγχρονης τεχνολογίας. «Η χρήση της πλατφόρμας εικονικής πραγματικότητας OpenSim μας κάνει να νιώθουμε ότι είμαστε πραγματικά στην αίθουσα καθώς συμμετέχουμε με διάφορους τρόπους», τονίζουν εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στα σεμινάρια. Στη συνέχεια, οι εκπαιδευτικοί μεταφέρουν την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει μέσα στην αίθουσα, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο πιο ελκυστικό το μάθημα. Οτιδήποτε άλλωστε έχει σχέση με τους υπολογιστές και τη νέα τεχνολογία το αποδέχεται πιο εύκολα η νέα γενιά. «Τα περισσότερα που μαθαίνουμε τα εφαρμόζουμε στην τάξη. Φτιάχνουμε blog προκειμένου να έχουν πρόσβαση οι μαθητές σε πρόσθετο υλικό και σε ασκήσεις», προσθέτουν οι ίδιοι καθηγητές.

Τεράστια αποδοχή

Τα εξ αποστάσεως σεμινάρια, σύμφωνα με τον κ. Τζιμόπουλο, έχουν τεράστια αποδοχή σε όλες τις περιοχές που καλύπτουν, αλλά οι πιο φανατικοί είναι όσοι εκπαιδευτικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά. Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως σε νέους δασκάλους και καθηγητές 30 έως 40 ετών, ενώ πολλοί είναι και οι εκπαιδευτικοί με περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας που θέλουν να μυηθούν στις νέες τεχνολογίες προκειμένου να βοηθήσουν τους λιγοστούς μαθητές τους εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, εξατομικευμένα προγράμματα κ.λπ. «Ξεκίνησα τα εξ αποστάσεως σεμινάρια το 2011 επιμορφώνοντας 20 άτομα. Φέτος επιμορφώνονται πάνω από 2.000 εκπαιδευτικοί ενώ συνολικά έχουν συμμετάσχει περίπου 5.000. Στην ομάδα συμμετέχουν ακόμη ο Γιώργος Αυγεύρης, ο Θοδωρής Μπούσιος και ο Γιάννης Λάππας, με τους οποίους δημιουργούμε το υλικό, επιβλέπουμε τους 70 επιμορφωτές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και συντηρούμε τους σέρβερ», υπογραμμίζει ο κ. Τζιμόπουλος. Μάλιστα, στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία έχει κατατεθεί πρόταση για τη δημιουργία Κέντρου Τηλεκπαίδευσης στις Κυκλάδες ώστε η καλή πρακτική να θεσμοθετηθεί.

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Είκοσι μαθητές από πέντε νησιά σε μια ψηφιακή τάξη

Το πρότζεκτ πάντως θα επεκταθεί πιλοτικά και σε μαθητές, καθώς σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί η πλατφόρμα OpenSim για την επιμόρφωση των μαθητών από πέντε μικρά νησιά στα οποία υπάρχουν ελάχιστοι μαθητές. «Η ιδέα είναι να πάρουμε μαθητές από μικρά νησιά και να συμμετάσχουν σε ένα σεμινάριο με θέμα την αξιολόγηση της πληροφορίας στο Διαδίκτυο. Θα δημιουργήσουμε -στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης- μία ψηφιακή τάξη με 20 μαθητές από την Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού από κοντινά νησιά», επισημαίνει ο κ. Τζιμόπουλος.

Την πρώτη εβδομάδα, εξηγεί, θα μπορούν να «επισκεφτούν» το επιμορφωτικό νησί για να φτιάξουν το δικό τους avatar και να αρχίσουν ένα διδακτικό αντικείμενο. Την επόμενη θα χωριστούν σε ομάδες και θα τους ανατεθεί μία εργασία. Την τρίτη εβδομάδα θα «πάνε» και πάλι στο επιμορφωτικό νησί για να παρουσιάσουν την εργασία τους.

Ρ. ΓΑΜΒΡΟΥΛΗ, ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ

Ανεβάζω στο blog των 17 μαθητών μου τα μαθήματα

 «Οι ευκαιρίες που έχουν οι συνάδελφοι στα απομακρυσμένα νησιά για επιμόρφωση είναι ανύπαρκτες. Ευτυχώς, με τα εξ αποστάσεως σεμινάρια τα οποία παρακολουθώ από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν, καλύπτονται οι ανάγκες των εκπαιδευτικών που ζουν σε αυτά τα νησιά και μας κάνουν να νιώθουμε λιγότερο απομονωμένοι», τονίζει στο «Εθνος» η φιλόλογος Ράνια Γαμβρουλή που υπηρετεί στο γυμνάσιο – λυκειακές τάξεις του Κουφονησίου από το 2001.

Το περιεχόμενο των σεμιναρίων, σύμφωνα με την κ. Γαμβρουλή, είναι πολύ ενδιαφέρον ενώ όλα όσα μαθαίνουν μπορούν να τα εφαρμόσουν στην πράξη, σε μια προσπάθεια να κάνουν πιο ελκυστικό το μάθημα. «Εχω δημιουργήσει ένα blog για τους 17 μαθητές του σχολείου όπου ανεβάζω επιπλέον υλικό για ορισμένα μαθήματα ενώ κατά διαστήματα προετοιμάζω τεστ τα οποία γίνονται από τους μαθητές μέσω Διαδικτύου», τονίζει, για να προσθέσει: «Αφού οι νέες τεχνολογίες και οι σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας είναι ελκυστικές για τους μαθητές, είμαστε υποχρεωμένοι να εξοικειωθούμε με αυτές για να τους βοηθήσουμε».

Δ. ΜΠΟΥΡΤΖΙΝΟΥ, ΣΕΡΙΦΟΣ

Παραπέμπω τα παιδιά σε ψηφιακές βιβλιοθήκες

 «Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων και μέσω της πλατφόρμας OpenSim ερχόμαστε σε άμεση επικοινωνία με τον επιμορφωτή, ανταλλάσσουμε απόψεις με εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε άλλα νησιά και ενημερωνόμαστε για νέες μεθόδους διδασκαλίας με τη χρήση των νέων τεχνολογιών ώστε να γίνει πιο αγαπητό το μάθημα για τους μαθητές», υποστηρίζει η καθηγήτρια Δήμητρα Μπούρτζινου που υπηρετεί από το 1996 στη Σέριφο.

Οι μαθητές στο γυμνάσιο και τις λυκειακές τάξεις του σχολείου δεν ξεπερνούν τους 38. Η σωστή χρήση της εξατομικευμένης διδασκαλίας γι’ αυτά τα σχολεία, είναι πολύ σημαντική, εξηγεί η κ. Μπούρτζινου. «Εάν το μάθημα έχει σχέση με τον υπολογιστή και το Διαδίκτυο, οι μαθητές ανταποκρίνονται.

Τους παραπέμπω σε ψηφιακές βιβλιοθήκες για να αντλήσουν πρόσθετο υλικό ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Για αρκετούς από τους μαθητές, ένα υλικό που πρέπει να μελετήσουν είναι πιο ελκυστικό στην οθόνη του υπολογιστή τους από το να πάρουν στα χέρια τους φωτοτυπημένες σελίδες», καταλήγει.

Πηγή: ιστοσελίδα ethnos.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Επίσκεψη του Υφυπουργού Δικαιοσύνης στη Νάξο – Συναντήσεις με φορείς και αυτοψία σε δικαστικές εγκαταστάσεις (video)

Σε διαδοχικές συναντήσεις ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης ενημερώθηκε για την πρόοδο έργων και τις ανάγκες της Νάξου στον τομέα της Δικαιοσύνης

Hellenic Seaplanes: Απογειώνονται τα υδροπλάνα στην Ελλάδα, αλλά όχι σε Μήλο και Σαντορίνη

Παρά την ετοιμότητα της Hellenic Seaplanes, δύο εμβληματικά νησιά μένουν εκτός του εθνικού πτητικού χάρτη λόγω αρνητικών γνωμοδοτήσεων από τις Λιμενικές Αρχές

Μύκονος – Γ. Βρούτσης: Αναβαθμίζεται το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Κόρφο με χρηματοδότηση 731.500€

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο Δήμαρχος Χρήστος Βερώνης ανακοίνωσαν την υλοποίηση του έργου σε ειδική εκδήλωση παρουσία Ολυμπιονικών και αθλητών

«Οι Κούροι ανήκουν στο Φλεριό»: Σαφής αντίθεση στην απομάκρυνσή τους από τη Νάντια Σαλτερή

Δημόσια παρέμβαση της Νάντιας Σαλτερή για την απόφαση του ΚΑΣ – Χωρίς διαβούλευση, χωρίς διάλογο, με κίνδυνο απώλειας της πολιτιστικής ταυτότητας των Μελάνων

Μια Τήνος για όλους: Νέες θέσεις (14) στάθμευσης ΑμεΑ σε κοινότητες του νησιού

Ο Δήμος Τήνου κάνει πράξη την ισότιμη πρόσβαση, με ουσιαστικές παρεμβάσεις για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες σε 11 χωριά του νησιού

Στη Νάξο (και φέτος) το ελικόπτερο αεροπυρόσβεσης, ασπίδα προστασίας για το καλοκαίρι

Το ελικόπτερο Kamov Ka-32 σταθμεύει ξανά στο αεροδρόμιο της Νάξου, έτοιμο να επέμβει άμεσα σε κάθε πυρκαγιά στις Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Γ. Πολυχρονάκος: «Για τις Κυκλάδες όπως τις αγαπήσαμε, όπως πρέπει να τις παραδώσουμε» (video)

Δήλωση του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με επίκεντρο τις Κυκλάδες, το νερό και το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης

Νάξος: Ξεκίνησε η ναυαγοσωστική κάλυψη στις πολυσύχναστες παραλίες

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων επαναφέρει την οργανωμένη ναυαγοσωστική προστασία για το 2025, με έμφαση στην πρόληψη, την ασφάλεια και τον σεβασμό στον άνθρωπο

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις