Στις 10 το πρωί του Σαββάτου οι άνεμοι άγγιξαν τα 91 χιλιόμετρα την ώρα, ήτοι τα 10 μποφόρ
Φεβρουάριος του 2015… Οι άνεμοι έντασης 11 μποφόρ διαλύουν τον μισοτελειωμένο λιμενοβραχιώνα του Απόλλωνα και για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα οι λιγοστοί κάτοικοι του βορειότερου οικισμού της Νάξου βλέπουν τη θάλασσα να μπαίνει στα σπίτια τους. Εικόνες βιβλικής καταστροφής σημειώνονται αμέσως μετά, με τη θάλασσα να τρώει τη πλατεία και να… πετάει πέτρες στο κράσπεδο ενώ έκλεισε η ράμπα που αποτελούσε πνεύμονα ζωής για τους ψαράδες.
Ο Δήμος προσπάθησε μέσω του Λιμενικού Ταμείου να κάνει ότι μπορεί… τα προβλήματα στον μοναδικό παραθαλάσσιο οικισμό της Νάξου γνωστά και δεν υπάρχει λόγος να τα αναφέρουμε. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποδέχτηκε ότι η περιοχή χρίζει άμεσης προστασίας και ενεργοποίησε μέσω του μηχανισμού της, τις κινήσεις που γίνονται σε έκτακτες περιπτώσεις και έβγαλε ένα σχετικό κονδύλι. Όμως, τίποτα δεν έγινε… Το καλοκαίρι έγιναν εργασίες για να καλυφθούν χωρίς όμως να αλλάξει ουσιαστικά το σκηνικό που θα μπορούσε να αντέξει ο Απόλλωνας μία νέα … σαρωτική εμφάνιση του βοριά.
Τον περασμένο Οκτώβριο με την εφημερίδα «Κυκλαδική» είχαμε φτάσει στον Απόλλωνα και είχαμε αναφέρει ότι «Καθόμαστε στη γωνιά του οικισμού, στη πλατεία, στο σημείο όπου τον περασμένο Φεβρουάριο για μία ακόμη φορά οι καιρικές συνθήκες έδειξαν το άγριο πρόσωπό τους αφήνοντας πίσω τους «Λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα» και με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε δύσκολη θέση μέχρι να μπορέσει να αντιδράσει. Τελικά στα τέλη Ιουνίου έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες, δόθηκε στη κυκλοφορία η πλατεία ώστε να μπορούν να σταθμεύουν τα λεωφορεία που μεταφέρουν επισκέπτες και προϊόντα και κυρίως να λειτουργήσει εκ νέου ως μίνι πάρκινγκ ο εν λόγω χώρος. Όμως, το πρόβλημα παραμένει. Ο κυματοθραύστης που κατασκευάστηκε τα δύσκολα χρόνια της χούντας παραμένει πληγωμένος. Το ίδιο και η ράμπα που λειτουργεί ως το βασικό κομμάτι ώστε οι ψαράδες του χωριού να ρίξουν στην θάλασσα τις βάρκες τους. Τα βράχια που έχουν κυλίσει μπροστά στη ράμπα παραμένουν με αποτέλεσμα να είναι ανενεργή…
Και οι κάτοικοι περιμένουν και ελπίζουν. Ότι, ο δήμος θα αναλάβει να ολοκληρώσει το έργο της αποκατάστασης γιατί θεωρούν ότι εάν δεν γίνουν οι προβλεπόμενες εργασίες θα υπάρξει πρόβλημα. Βλέπετε, το χωριό είναι στο μάτι του βοριά. Οι καιρικές συνθήκες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι δεν χαρίζονται στον Απόλλωνα και οι άνεμοι ορμούν με στόχο να τον… κατεδαφίσουν. Με τον κυματοθραύστη πληγωμένο δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται τα χειρότερα. Ποια είναι αυτά; Μα να φτάσει η θάλασσα έως την απέναντι ..πεζούλα, το τοιχίο που έχει δημιουργηθεί ώστε να πατήσει ο δρόμος που κατεβαίνει σήμερα κανείς στη παραλία του χωριού και κυρίως λειτουργεί υποστηρικτικά για τα υπόλοιπα σπίτια του οικισμού. Ποιος θέλει άλλωστε να δει τη θάλασσα να φτάνει έως το σπίτι του. Και μοιραία οι κάτοικοι αναρωτιούνται «θα αναλάβει ο Δήμος να ολοκληρώσει τις εργασίες ή θα μας αφήσει εδώ στο έλεος των καιρικών συνθηκών περιμένοντας να εμφανιστεί εάν και εφόσον συμβεί το κακό;» Η μοιρολατρία δεν ταιριάζει σε ανθρώπους που έχουν φάει με το κουτάλι τη θάλασσα, όμως τα τελευταία χρόνια έχουν χορτάσει από υποσχέσεις…»
Και απλά φοβόντουσαν τον χειμώνα… Σήμερα.. Ο Βοριάς έκανε την εμφάνισή του. Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο κος Χωριανόπουλος οι άνεμοι είχαν ένταση που έφτασε τα 10 μποφόρ ήτοι κοντά στα 90 χιλιόμετρα την ώρα. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: θα αντέξει ένα ακόμη χτύπημα ο Απόλλωνας ή θα δούμε και πάλι τους πολιτικούς να …κλείνε πάνω από σωρούς πέτρας και άμμου που φέρνει ο αέρας στα σπίτια των μόνιμων κατοίκων»