Σαράντα-πέντε κιβώτια που περιέχουν ρωμαϊκές και ετρουσκικές αρχαιότητες και ανήκουν στον Βρετανό έμπορο τέχνης Ρόμπιν Σάιμς, γνωστό από την υπόθεση της Σχοινούσας, βρέθηκαν στο Φρίπορτ της Γενεύης.
Μία ιστορία από το παρελθόν που έχει άμεση σχέση με τις Μικρές Κυκλάδες και δη τη Σχοινούσα έρχεται στο φως της δημοσιότητας μέσα από ένα «ντου» που έγινε σε αποθήκη στο Φρίπορτ της Γενεύης στην Ελβετία και γεννάει ελπίδες ότι κάτι καλό μπορεί να γίνει και για την Ελλάδα από τη στιγμή που άμεσα ευνοημένοι είναι οι Ιταλοί… Και επειδή υπάρχει κίνδυνος να μπερδευτούμε αναφερόμαστε στα αποτελέσματα έρευνας που είχαν ως αποτέλεσμα την εύρεση σαράντα-πέντε κιβωτίων που περιέχουν ρωμαϊκές και ετρουσκικές αρχαιότητες και ανήκουν στον Βρετανό έμπορο τέχνης Ρόμπιν Σάιμς, γνωστό από την υπόθεση της Σχοινούσας…
Η επιχείρηση στο περίφημο για τις αποθήκες παράνομων αρχαιοτήτων, Φρίπορτ της Γενεύης, πραγματοποιήθηκε από το τμήμα εγκλημάτων τέχνης της αστυνομίας της Ιταλίας σε συνεργασία με τις ελβετικές αρχές. Οι αρχαιότητες επέστρεψαν στη Ρώμη στις αρχές του περασμένου μήνα, σύμφωνα με την Le Temps, και αναμένεται να παρουσιαστούν σε συνέντευξη τύπου μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα με την Telegraph, οι αρχαιότητες υπήρχαν στο «θησαυροφυλάκιο» της Γενεύης για περισσότερα από 15 χρόνια, και φυλάσσονταν σε κουτιά μιας εταιρείας off-shore, η οποία ανήκει στην πραγματικότητα στον Σάιμς, όπως επιβεβαίωσε η αστυνομία. Ανάμεσα στα ευρήματα υπάρχουν δυο ετρουσκικές σαρκοφάγοι, μια που απεικονίζει έναν ηλικιωμένο άνθρωπο και η δεύτερη μια νεαρή γυναίκα. Τα εξαιρετικά σπάνια και ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα χρονολογούνται από το δεύτερο αιώνα π.Χ.
Βρέθηκε ακόμα, μια ανεκτίμητη συλλογή από αντικείμενα από τερακότα, διακοσμημένα αγγεία, προτομές, ανάγλυφα, και σπαράγματα τοιχογραφιών από την Πομπηία. Πιστεύεται ότι πρόκειται για αντικείμενα που λεηλατήθηκαν από την αρχαία ετρουσκική πόλη Tarquinia, γνωστή σήμερα ως Ούμπρια και Λάτσιο και άλλους αρχαιολογικούς χώρους στην Ιταλία. Η έρευνα ξεκίνησε για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2014, όταν η Ιταλική αστυνομία είχε πληροφορίες ότι λεηλατημένες αρχαιότητες είχαν αποθηκευθεί στο Φρίπορτ και συνδέονται με τον Σάιμς. Την περασμένη εβδομάδα, το μουσείο Γκετί, του οποίου ο Σάιμς ήταν κύριος προμηθευτής προϊόντων αρχαιοκαπηλίας, επέστρεψε στην Ιταλία μια σπάνια κεφαλή από τερακότα που απεικόνιζε τον θεό Άδη, η οποία είχε βγει λαθραία από την Ιταλία πριν τριάντα και πλέον χρόνια. Η πολύτιμη κεφαλή ήταν στην έκθεση του Γκετί από το 1985 και είχε αγοραστεί από τον Maurice Tempelsman, Βέλγο επιχειρηματία και για πολύ καιρό σύντροφο της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ Ζακλίν Κένεντι, για 500.000 δολάρια.
Σχοινούσα – Ελλάδα
Ο Ρόμπιν Σάιμς και ο Χρήστος Μιχαηλίδης, οι οποίοι ήταν ζευγάρι στη ζωή και στις μπίζνες, ήταν αρχαιοπώλες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, οι οποίοι ξεκίνησαν συνεργασία στη δεκαετία του ’70. Διατηρούσαν διαμερίσματα και αποθήκες σε πολλές πόλεις του κόσμου, ανάμεσά τους στην Νέα Υόρκη και τη Αθήνα, ενώ επίσης χρησιμοποιούσαν την οικογενειακή βίλα Μιχαηλίδη στη Σχοινούσα. Η περιουσία του αρχαιοπωλείου, στην οποία περιλαμβάνονται περίπου 17.000 αρχαιότητες (το 60% από Ιταλία και το 40% από Ελλάδα και Αίγυπτο), το 1999 υπολογιζόταν σε 160 εκατομμύρια ευρώ. Στην υπόθεση είχε εμπλακεί και η πρώην έφορος του μουσείου Γκετί, Μάριον Τρου, η οποία κατηγορήθηκε ότι λειτουργούσε ως κλεπταποδόχος προϊόντων λαθρανασκαφής ή κλοπής.
Ο Μιχαηλίδης πέθανε το 1999 και μετά το θάνατό του η οικογένειά του ξεκίνησε δικαστική διαμάχη, ζητώντας από τον Σάιμς μερίδιο από αυτήν. Η δικαστική διαμάχη οδήγησε σε ήττα Σάιμς, ο οποίος κήρυξε πτώχευση, προκειμένου να μην πληρώσει τα έξοδά της, που ανέρχονταν σε περίπου επτά εκατομμύρια ευρώ. Το 2005 κατηγορήθηκε για παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων και καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση, ωστόσο αποφυλακίστηκε σύντομα και έκτοτε εξαφανίστηκε. Η Ελλάδα τον ψάχνει ακόμη μέσω και της Ιντερπόλ, αλλά δεν έχει εντοπιστεί.
Ο Σάιμς εκτιμάται ότι είχε αποθηκεύσει την πλειονότητα των αρχαίων στη Γενεύη, προσπαθώντας να τα κρατήσει κρυφά. Από το 2008 Ελλάδα και Ιταλία προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αποθήκη του Σάιμς στο Λονδίνο. Αυτό κρίθηκε απαραίτητο, καθώς, όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση τη Σχοινούσας, το 2006, είχαν εντοπισθεί στα φωτογραφικά αρχεία που κατασχέθηκαν, αντικείμενα ενδιαφέροντός μας. Με τα αρχεία αυτά τεκμηριώθηκε και συνεργασία του Σάιμς με εμπόρους που εκτίουν πολυετείς ποινές φυλάκισης για αρχαιοκαπηλία. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει ανακοινώσει κάποια εξέλιξη. Η δίκη στη χώρα μας δεν έχει γίνει ακόμα. Πριν από λίγες μέρες πήρε αναβολή λόγω απεργίας των δικηγόρων.
Με πληροφορίες από το «Έθνος»