Ολοκληρώθηκε η σύνδεση της Αμοργού με το εθνικό δίκτυο οπτικών ινών μέσω Νάξου
Η Αμοργός κάνει μία τεράστια προσπάθεια αναβάθμισης στον τομέα της τηλεφωνίας και ιντερνετ και σύμμαχός της ο ΟΤΕ που μέσω της Νάξου της έδωσε την απαραίτητη τεχνογνωσία ώστε να υπάρχει έως τα Κατάπολα δίκτυο οπτικών ινών που θα βοηθήσει στην αύξηση της ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και ο Δήμος Αμοργού γνωστοποίησε το συγκεκριμένο γεγονός μέσω Δελτίου Τύπου όπου αναφέρει «
Σας ανακοινώνουμε ότι ολοκληρώθηκε η σύνδεση της Αμοργού με το εθνικό δίκτυο οπτικών ινών μέσω Νάξου με αποτέλεσμα την αύξηση της ταχύτητας των δεδομένων και την ποιοτική αναβάθμιση των επικοινωνιών του νησιού. Σύντομα οι ταχύτητες που ανέρχονται σήμερα σε 30.000 Mpps θα ανέλθουν μέχρι και 50.000 Mpps. Η κεραία στο ΧΥΤΑ θα αποτελεί τον εναλλακτικό δρόμο σύνδεσης του νησιού με το δίκτυο του ΟΤΕ.
Ο ΟΤΕ ανταποκρίθηκε επίσης στο αίτημα του Δήμου για επέκταση των οπτικών ινών μέχρι τα Κατάπολα και εντός του έτους το έργο θα γίνει πραγματικότητα. Καταβάλλεται προσπάθεια για επέκταση περαιτέρω των οπτικών ινών προς τα Θολάρια και Λαγκάδα».
Τι είναι οι οπτικές ίνες
Οι οπτικές ίνες είναι πολύ λεπτά νήματα από πλαστικό ή γυαλί, με διάμετρο μικρότερη των 8μm όπου από μέσα τους, μεταδίδονται ψηφιακά δεδομένα, υπό μορφή φωτός. Συνήθως τις συναντάμε συγκεντρωμένες σε δέσμες, που σχηματίζουν τα λεγόμενα οπτικά καλώδια. Ένα καλώδιο οπτικών ινών, περιέχει μέσα του δεκάδες ή και εκατοντάδες πολύ λεπτές τέτοιες οπτικές ίνες, με διάμετρο μικρότερη και από μία τρίχα. Με τις ακτίνες λέιζερ, ένα σήμα μπορεί να μεταδοθεί δια μέσου οπτικών ινών σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 χλμ.
Υπάρχει ιδιαίτερος κλάδος της επιστήμης που ασχολείται με έρευνα για της δυνατότητες και εφαρμογές τους. Οι οπτικές ίνες χρησιμοποιούνται ευρέως σε δίκτυα επικοινωνιών και επιτρέπουν τη μετάδοση φωτεινών σημάτων σε μεγαλύτερες αποστάσεις και σε υψηλότερο εύρος ζώνης (ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων) σε σχέση με άλλες μορφές μετάδοσης σημάτων, όπως ο χαλκός, ενώ η ταχύτητα μετάδοσης πλησιάζει αυτή με την οποία διαδίδεται το φως. Οι οπτικές ίνες χρησιμοποιούνται αντί των μεταλλικών καλωδίων, διότι τα σήματα ταξιδεύουν μαζί τους με μικρότερη απώλεια και επίσης δεν επηρεάζονται από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές. Οι οπτικές ίνες χρησιμοποιούνται επίσης για φωτισμό. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά εικόνων, επιτρέποντας έτσι την προβολή σε στενούς χώρους. Ειδικά σχεδιασμένες οπτικές ίνες χρησιμοποιούνται και για πολλές άλλες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των αισθητήρων λέιζερ.
Πηγή: amorgos-news.gr