Θετιικές προοπτικές για το αεροδρόμιο της Πάρου, ήταν το αποτέλεσμα των χθεσινών συναντήσεων τοπικών εκπροσώπων με τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών
Συνάντηση στη Βουλή πραγματοποίησαν ο Δήμαρχος της Πάρου, εκπρόσωπος της ΑΜΚΕ και ο τεχνικός της σύμβουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές των Κυκλάδων, με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπρίτζη, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του αεροδρομίου της Πάρου και οι προοπτικές ολοκλήρωσης του έργου, που έχει μείνει ημιτελές.
Η συνάντηση προκλήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών και είχε σαν στόχο την προώθηση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του αεροδρομίου, το οποίο σε σχέση με τα άλλα τρία αεροδρόμια των άγονων γραμμών των Κυκλάδων, Σύρου, Νάξου και Μήλου, παρουσιάζει πιο σύνθετο πρόβλημα.
Θετικός ο υπουργός
Εκ μέρους του Δημάρχου Πάρου παρουσιάστηκε στη συνάντηση το πλάνο που έχει επεξεργαστεί ο Δήμος, με την αστική εταιρεία που έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό, που ανέλαβε και κατάφερε να ολοκληρώσει μία μελέτη για τις απαιτούμενες κτιριακές εγκαταστάσεις που δεν είχαν προβλεφθεί, παρά τον νέο διάδρομο που ολοκληρώθηκε.
Η έλλειψη της σχετικής πρόβλεψης στη μελέτη κατασκευής του διαδρόμου, παρά την ολοκλήρωση του, καθιστά το νέο αεροδρόμιο του νησιού ανενεργό, ενώ παράλληλα αποκλείει και την κρατική χρηματοδότηση.
Οι φορείς της Πάρου επέδειξαν μία σοβαρότατη πρωτοβουλία για το θέμα, με αποτέλεσμα να ολοκληρώσουν την απαιτούμενη μελέτη, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ζητώντας στη συνέχεια από το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει τις διαδικασίες με ρυθμούς τέτοιους που θα τους επιτρέψει να προλάβουν τη νέα θερινή τουριστική περίοδο.
Η έκβαση της συνάντησης υπήρξε θετική, καθώς εκ μέρους του υπουργού, ο οποίος εμφανίστηκε πλήρως ενημερωμένος για το θέμα, υπήρξε δέσμευση για κοινό συντονισμό των προσπαθειών ώστε να εξευρεθούν οι πόροι που απαιτούνται, λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων χρηματοδότησης εκ μέρους του υπουργείου, λόγω των ελάχιστων πόρων του υπουργείου.
Την ικανοποίηση του για την έκβαση της συνάντησης εξέφρασε ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, λέγοντας ότι «ο υπουργός ουσιαστικά αποδέχθηκε την πρόταση μας, γεγονός που με ικανοποιεί, αφού μας έδωσε το «πράσινο φως» να προχωρήσουμε, μήπως και καταφέρουμε να το υλοποιήσουμε μπορεί και φέτος. Ο υπουργός το βλέπει θετικά, συμφώνησε με τη δραστηριοποίηση μας μέχρι τώρα και από κοινού προσπάθειες συνεχίζονται για την υλοποίηση».
Όσον αφορά στην πιθανότητα λειτουργίας του αεροδρομίου από φέτος το καλοκαίρι, ο βουλευτής, Νίκος Συρμαλένιος, σημείωσε ότι «υπάρχει αυτή η πιθανότητα, όμως θα πρέπει να γίνει ένας αγώνας δρόμου για να προλάβουμε».
Στον σχολιασμό του για την συνάντηση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, είπε πως «οι εμπλεκόμενοι φορείς και ο υπουργός ευελπιστούν ότι θα προχωρήσει κανονικά ώστε να φτάσουν σε ένα σημείο να ξεκινήσουν οι πολυπόθητες εργασίες για την λειτουργία του νέου αεροδρομίου, με τον καινούριο διάδρομο, που θα δώσει τη δυνατότητα προσέγγισης στο νησί σε μεγαλύτερα αεροπλάνα και συγκεκριμένα στα Q 400».
Από ιδιώτες η αναζήτηση χρηματοδότησης
Όπως έχουν εξελιχθεί οι διαδικασίες, η μόνη περίπτωση χρηματοδότησης είναι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το οποίο όμως είναι τόσο μικρό που δεν επιτρέπει να αφιερωθεί από το σύνολο του το 10% περίπου που απαιτείται για το αεροδρόμιο της Πάρου.
Εκ μέρους του υπουργού διευκρινίστηκε πως δεν υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, καθώς ο προϋπολογισμός είναι μόλις 100 εκ. ευρώ, οπότε δεν μπορούν να διατεθούν περί τα 8 εκ. που απαιτούνται για την Πάρο.
Κατά συνέπεια, θα πρέπει η χρηματοδοτική αναζήτηση να στραφεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία, τόσο όσων έχουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον για το νησί, όπως της κύριας αεροπορικής εταιρείας που έχει πτήσεις προς το νησί, όσο και τοπικών επιχειρηματιών.
Ερωτώμενος σχετικά με την εξεύρεση επενδυτών, ο κ. Ρούσσος ενημέρωσε πως θα γίνει «σε συνεργασία όλων, του Δήμου, θα βοηθήσει εκεί που μπορεί το Επιμελητήριο, η κεντρική κυβέρνηση ώστε να γίνει δυνατή η βοήθεια».
Για το θέμα των χρηματοδοτήσεων ο κ. Κωβαίος επιβεβαίωσε ότι θα γίνει «Με ιδιώτες επενδυτές, τους ξενοδόχους της Πάρου, ολόκληρη την τοπική κοινωνία και το κράτος να λειτουργεί επικουρικά όσο μπορεί, καθώς δεν διαθέτει τους πόρους για την υλοποίηση».
Όσον αφορά στο συνολικό κόστος, αφορά στο ποιο κομμάτι θα υλοποιηθεί, γιατί η λογική που διέπει τον Δήμο είναι οι κτιριακές εγκαταστάσεις που θα γίνουν τώρα να έχουν έναν χαρακτήρα τέτοιο που να δίνεται η δυνατότητα στη συνέχεια όταν θα γίνουν οι τελικές, να μην ακυρωθούν, αλλά να είναι τέτοιας μορφής ώστε να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και να προστεθούν στο συνολικό έργο.
Το αεροδρόμιο θα λειτουργήσει με τις πρώτες μικρές, αλλά μόνιμες κτιριακές εγκαταστάσεις, προκειμένου να μην μείνει αναξιοποίητο και τη φετινή χρονιά
Πηγή: Εφημερίδα Κοινή Γνώμη