Διαψεύδει η Κυβέρνηση την φημολογία περί φόρου σε tablet και υπολογιστές…
Μήπως έχουμε χάσει τη …μπάλα. Λέω μήπως. Μετά το φόρο στο κρασί και στα τυχερά παιχνίδια έρχεται τώρα και φόρος στους υπολογιστές και tablet? Μήπως να βάλουμε κα στον αέρα ή στο βάδισμα μήπως και σωθούμε τελικά; Η κυβέρνηση μέσω κύκλων του υπουργείου ΟΙκονομικών τονίζει ότι «Δεν τίθεται κανένα θέμα επιβολής φόρου σε υπολογιστές, tablet και smartphones» σύμφωνα με πηγές του businessnews.gr, διαψεύδοντας τα περί του αντιθέτου σενάρια που είδαν το τελευταίο 24ωρο το φως της δημοσιότητας και τα οποία προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση.
«Η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ενός τέτοιου φόρου σε υπολογιστές και tablet», διαμηνύουν οι ίδιες πηγές, σπεύδοντας μάλιστα να εξηγήσουν πως «ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει εξεταστεί η επιβολή ενός τέτοιου φόρου ως ισοδύναμο σε κάποιο άλλο μέτρο».
Για την ιστορία το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Τις αποκαλύψεις έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Αναστάσιος Τζήκας, δηλώνοντας ενώπιον όλων πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλλει φόρο σε υπολογιστές καιtablet σχεδιάζει η κυβέρνηση, ως αντιστάθμισμα για τα πνευματικά δικαιώματα που χάνονται από την ηλεκτρονική «πειρατεία».
Ειδικότερα, ο κ. Τζήκας υποστήριξε πως η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή φόρου 1% έως 2% στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, 6% στις πωλήσεις των τηλεφωνικών συσκευών, αλλά και επιβάρυνση 4% στα tablet, ως τέλος για τα πνευματικά δικαιώματα.Σύμφωνα με τον κ. Τζήκα, το ενδεχόμενο επιβολής ενός τέτοιου φόρο «είχε συζητηθεί και στο παρελθόν, αλλά απορρίφθηκε ως παράλογο και με αρνητικές επιπτώσεις για την αγορά». Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει να διαψεύδει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επαναλαμβάνοντας πως δεν «έχει συζητηθεί ποτέ η επιβολή αυτού του φόρου».
Για το θέμα πάντως είχαμε και τη παρέμβαση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) σχολιάζοντας το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, με το οποίο προωθούνται αλλαγές από το ΥΠΠΟ στη νομοθεσία τη σχετική με τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και τους οργανισμούς της Συλλογικής τους διαχείρισης και Προστασίας, μιλάει για «νομικό εξάμβλωμα». Σημειώνει μάλιστα, η ΑΕΠΙ: «Ερωτητέον είναι, εάν ό,τι δεν κατάφερε η Χούντα – λυσσώδης αντίπαλος της ΑΕΠΙ – θα το επιτύχει η “πρώτη φορά Αριστερά”!!!».
Σε ανακοίνωσή της η ΑΕΠΙ αναφέρει:
«Ο διάλογος, η γόνιμη αντιπαράθεση, απόψεων, οι ανοικτές συζητήσεις και η έγγραφη κατάθεση προτάσεων που λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν και δεσμεύουν τους φορείς άσκησης της κρατικής λειτουργίας είναι ο κανόνας που επικρατεί σε ΟΛΕΣ τις ευρωπαϊκές χώρες που εκλήθησαν να εκσυγχρονίσουν και εναρμονίσουν την εσωτερική νομοθεσία τους τη σχετική με τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και τους οργανισμούς της Συλλογικής τους διαχείρισης και Προστασίας. Αυτονοήτως μία τέτοια διαδικασία αναμενόταν και στη χώρα μας λόγω ακριβώς της κρισιμότητας και της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος.
Αντ’ αυτού επιχειρήθηκε η νύκτωρ συγγραφή πονήματος από τον ΟΠΙ (σ.σ. Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας) που υποδύεται τον χαρακτήρα ‘σχεδίου Νόμου’, θαυμαστού καθ’ όλα για τη Νομική του ασυναρτησία, υποδειγματικού ως προς την αντισυνταγματικότητα του σε πολλές από τις περιλαμβανόμενες ‘ρυθμίσεις’ του και αξιομνημόνευτου για τη χονδροειδή στρέβλωση του περιεχόμενου της Κοινοτικής Οδηγίας σε όλες σχεδόν τις ‘διατάξεις’ του.
Χωρίς συζήτηση, δίχως την αποστολή ερωτημάτων, χωρίς τη συγκρότηση ομάδων εργασίας από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, χωρίς δημόσιο διάλογο αποφασίσθηκε η ανάρτηση στο διαδίκτυο του νομικού αυτού εξαμβλώματος, προσχηματικά σε περίοδο εορτών και για ελάχιστο χρονικό διάστημα ώστε να ονομασθεί, κατ’ ευφημισμόν ‘δημόσια διαβούλευση’! Η διαύγεια, η δημοκρατικότητα, το κοινωνικό συμφέρον, η πολιτιστική δημιουργία δεν υπήρξαν ποτέ το ισχυρό σημείο αυτού του ιδιότυπου Οργανισμού αλλά παραμένει απορίας άξιον γιατί οι συντάκτες του ‘νομοσχεδίου’ στρεβλώνουν την Οδηγία παρεμβάλλοντας αυθαίρετα διατάξεις, που αντιστρατεύονται την κοινοτική νομοθεσία, υπονομεύουν τις πρόνοιες της Οδηγίας για την προστασία των δημιουργών και ‘νομοθετούν’ διακρίσεις μεταξύ των Οργανισμών.
Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη του ΥΠΠΟ είναι βαρύτατη τόσο για την επαπειλούμενη κοινωνική αναστάτωση, που θα επιφέρει η τυχόν ψήφιση τέτοιου Νομοθετήματος, όσο και για τις οδυνηρές δοκιμασίες που θα υποστούν οι οδηγούμενοι στην ανέχεια και την εξαθλίωση πνευματικοί δημιουργοί».
Παράλληλα, η ΑΕΠΙ κάνει λόγο για “πρόδηλα καταστροφικές συνέπειες των ‘διατάξεων’ αυτού του ασυνάρτητου νομοθετήματος”, που “πρόθεση έχουν την αδρανοποίηση και εν συνεχεία τη διάλυσή της, μετά από 85 και πλέον χρόνια συνεχή έτη λειτουργίας στην πρωτοπορία της προάσπισης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, με πολύμοχθες προσπάθειες, πολυδάπανους δικαστικούς αγώνες, διαρκείς κοινοτικές παρεμβάσεις και αδιάλειπτη παρουσία στα διεθνή Fora.