Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑιγαίο"Εμεις προχωράμε κανονικά"

“Εμεις προχωράμε κανονικά”

|

Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου επιμένουν ότι προχωρούν κανονικά τα θέματα σχετικά με την ανάπτυξη υδατοδρομιών στο Νότιο Αιγαίο αλλά το 2015 δεν δόθηκε καμία νέα άδεια… 

Η υπόθεση με τη δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων στην Ελλάδα έχει όπως όλα δείχνουν πολύ ψωμί… Τα μηνύματα που έρχονται από την κεντρική ηγεσία μιλούν για πάγωμα των διαδικασιών και προχθεσινό δημοσίευμα του «Βήματος» ανέφερε ότι «η γραφειοκρατία πάγωσε τα υδατοδρόμια» και πρόσθεσε «δύο χρόνια με την ψήφιση του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε το νομικό πλαίσιο για την αδειοδότηση και λειτουργία υδατοδρομίων, μόλις ένα υδατοδρόμιο, αυτό της Κέρκυρας, έχει λάβει άδεια λειτουργίας, ενώ οι υπόλοιπες 15 αιτήσεις έχουν πνιγεί στη «θάλασσα» της γραφειοκρατίας. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με απαντήσεις των υπουργείων Οικονομίας και Υποδομών σε γραπτή ερώτηση του βουλευτή Χίου της ΝΔ κ. Νότη Μηταράκη, ότι το 2015 δεν δόθηκε καμία απολύτως άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου, καθώς είτε δεν έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών επιπτώσεων είτε οι φάκελοι των αιτήσεων είναι ελλιπείς. Έτσι, όπως αποκαλύπτει απάντηση του υπουργείου Υποδομών, εκπονείται νέο σχέδιο νόμου που θα επιχειρήσει να επιταχύνει τις αδειοδοτικές διαδικασίες των υδατοδρομίων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών που διαβίβασε στον κ. Μηταράκη ο υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο κατάλογος των προς αδειοδότηση υδατοδρομίων περιλαμβάνει τις πόλεις Βόλο, Λαύριο, Ρέθυμνο, Πάτρα, Αγία Μαρίνα Γραμματικού, Ζάκυνθο, Σκύρο, Αλόννησο, Σκόπελο, Παξούς, Αμφιλοχία, Πάτμο, Τήνο και Θεσσαλονίκη».

Περιφέρεια

Απλά και όμορφα δηλαδή. Κοινώς Ελληνικά για να μην μπερδευόμαστε. Από εκεί και πέρα βέβαια η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δείχνει το αισιόδοξο πρόσωπό της και αναφέρει ότι προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες για την δημιουργία του δικτύου υδατοδρομίων από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες Όπως δήλωσε ο  εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Δημήτρης Σκιαδάς θα υλοποιηθούν οι προγραμματικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τα Λιμενικά Ταμεία σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες. «Εμείς προχωράμε κανονικά στη δημιουργία του δικτύου υδατοδρομίων. Υλοποιούνται αρκετές προγραμματικές συμβάσεις και στις δυο Περιφερειακές Ενότητες, με την ανάθεση σε τεχνικούς συμβούλους της υποστήριξης για τη σύνταξη και προετοιμασία του φακέλου αδειοδότησης των υδατοδρομίων. Συμμετέχουν στη σχετική διαδικασία και οι δυο εξειδικευμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας στο αντικείμενο αυτό» δήλωσε ο κ. Σκιαδάς και πρόσθεσε πως η Περιφέρεια συνεργάζεται με τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να χορηγηθούν όλες   οι απαραίτητες γνωμοδοτήσεις .

Ο Εκτελεστικός  Γραμματέας της Περιφέρειας τόνισε ότι η δημιουργία του δικτύου υδατοδρομίων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου  θα συμβάλει καθοριστικά στον περιορισμό της απομόνωσης που βιώνουν οι νησιώτες.

«Έχω αναφέρει αρκετές φορές ότι το εγχείρημα  θα αποτελέσει  μοχλό στήριξης της τουριστικής επιχειρηματικότητας στα νησιά καθώς θα βελτιώσει σημαντικά τη δυνατότητα πρόσβασης των τουριστών σε αυτά», τόνισε ο κ. Σκιαδάς.

Πάτμος / Τήνος

Εμπλοκή υπάρχει όμως στην Πάτμο γιατί η θέση που επελέγη για τη δημιουργία υδατοδρομίου δεν εγκρίθηκε από το Λιμεναρχείο.

«Δεν εμπλέκεται η Περιφέρεια στην υπόθεση αυτή γιατί  δεν έχει υπογραφεί σύμβαση με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάτμου», εξήγησε ο κ. Σκιαδάς. Να σημειώσουμε εδώ ότι αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει με Παξούς (Ιόνιο) και Τήνο με το δεύτερο μάλιστα να εξελίσσεται σε σίριαλ χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα ολοκληρωθεί…

Στη δημιουργία υδατοδρομίου στη Ρόδο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Χριστοδούλου.

«Έχουμε υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Τώρα θα εκπονηθούν όλες οι μελέτες που χρειάζονται και να εγκριθούν από  όλα τα αρμόδια υπουργεία. Είμαστε σε καλό δρόμο. Είμαστε  σε συνεργασία με την Περιφέρεια και  με την εταιρεία που ανέλαβε να εκπονήσει την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων», δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου. Σε  ερώτηση σχετικά με τον χρόνο λειτουργίας των υδατοδρομίων στα Δωδεκάνησα ο κ Χριστοδούλου δήλωσε: «Δεν θα είναι δυνατό να λειτουργήσουν φέτος τα υδατοδρόμια. Πιστεύω  ότι μέσα στα επόμενα χρόνια  θα υλοποιηθούν τα σχέδια που έχουν γίνει».

Πρόβλημα
Η  υπόθεση που έχει να κάνει με τα υδροπλάνα  χάθηκε  σε κεντρικό επίπεδο λόγω της πολιτικής αστάθειας, ενώ η επιβολή των capital controls το περασμένο καλοκαίρι απέτρεψε και την τελευταία σκέψη επένδυσης στη χώρα. Μάλιστα πρόσφατα δημοσιεύτηκε ότι Κινέζικο Fund θέλει να επενδύσει στο συγκεκριμένο τομέα με αρχικό ποσό της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το  νομοσχέδιο για την αδειοδότηση υδατοδρομίων ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2013, οι διευκρινιστικές αποφάσεις πήραν ΦΕΚ τον Ιανουάριο του 2014,  ενώ η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2014. Με το θέμα των υδατοδρομίων ασχολείται εντατικά  και το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου), το οποίο έχοντας στην ιδιοκτησία του και 12 Οργανισμούς Λιμένων, επιχειρεί να διαμορφώσει συνθήκες επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης.

Με πληροφορίες από ηλεκτρονικές σελίδες «tovima.gr» και «dimokratiki.gr»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανελλήνιες 2024: Αποζημίωση για τους μαθητές που θα δώσουν εξετάσεις εκτός έδρας (!!!)

Πανελλήνιες 2024: Για μία ακόμη χρονιά, αποζημίωση για όσους μαθητές δώσουν εξετάσεις μακριά από τα σπίτια τους

ΕεεεΚ Νάξου: Μία κίνηση αγάπης (μέσω ΛΕ.ΜΟ.Ν.) από την Ολγα Κομνηνού (photos)

Γ. Πρωτοπαπαδάκης για την δωρεά στο ΕΕΕΕΚ Νάξου: “Θερμά, ευχαριστούμε την κα Κομνηνού” (video)

Κυριακή Πάσχα: Στις 8.30 το βράδυ το “Blue Star Naxos” θα αφήσει τον Πειραιά για Σύρο – Παροναξία – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Ημέρες γιορτής και το Blue Star Naxos θα κινηθεί με τροποποιημένο δρομολόγιο στο δρομολόγιο της άγονης

Ευρωπαϊκή Ενωση: Μάχη για το ντονέρ μετά τη πρόκληση των Τούρκων

Οργή από τους Ευρωπαίους εστιάτορες για τις προτάσεις των Τούρκων να υποχρεωθούν όλες οι φέτες ντονέρ να κόβονται «οριζόντια... με πάχος 3 έως 5 χιλιοστά»

Κυριακή Πάσχα: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια των “Blue Star Delos” και “Blue Star Paros”

Δεμένα τα πλοία της Blue Star Ferries το πρωί της Κυριακής του Πάσχα

Σύρος – Αγιο Φως: Με ιδιωτικό σκάφος (χορηγία της ONEX) έφτασε στην Ερμούπολη

Το Άγιο Φως υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Σύρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και φορείς του νησιού.

Naxos Island Tours: Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι την Δευτέρα 6 Μαϊου για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Νάξος: Γεύμα “Στο λαδόχαρτο” για τους άσους του Ολυμπιακού Εσε και Καρβάλιο

Η πρώτη ...επαφή με την κουζίνα και γαστρονομία της Νάξου για τους Εσε και Καρβάλιο το "Στο Λαδόχαρτο"

Πάσχα – Αγιο Φως: Στις 19:30 θα βρίσκεται στο “Ελ. Βενιζέλος”

Ολοκληρώθηκε στα Ιεροσόλυμα η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Νάξος: Πρωτομαγιά στη Δημοτική Επιτροπή η …μάχη για την αύξηση των δημοτικών τελών

Συνεδρίαση την Πρωτομαγιά της Δημοτικής Επιτροπής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Βασικό θέμα; Η αύξηση στα δημοτικά τέλη

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες