Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ετοιμάζεται να διοργανώσει διεθνές φεστιβάλ γαστρονομίας τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου σε μία προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το όπλο που λέγεται “γαστρονομία”
Ποιο είναι το σχέδιο δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2016; Με βάση τις αποφάσεις της τουριστικής επιτροπής, ο Δήμος θα στηριχτεί σε 14 συνολικές δράσεις αλλά κακά τα ψέματα το μεγάλο στοίχημα δεν είναι άλλο από την γαστρονομία και τη πρόθεση του δήμου να πραγματοποιήσει Φεστιβάλ Γαστρονομίας που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα έχει και διεθνή χαρακτήρα. Αυτή ήταν άλλωστε και η παρέμβαση του προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Νάξου και Επάρχου (αλλά και Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού) κου Μαργαρίτη ο οποίος είχε δηλώσει στην τελευταία συνεδρίαση της Τουριστικής επιτροπής πριν από την σχετική ψήφιση του Δημοτικού Συμβυλίου ότι καλό θα ήταν να είναι διεθνές το φεστιβάλ και να ξεφύγει από την εγχώρια αγορά. Μάλιστα, είχε σημειώσει ότι θα προσπαθούσε μέσω της Περιφέρειας το σχετικό κονδύλι να αυξηθεί ώστε να μπορέσει ο Δήμος να κινηθεί πιο άνετα.
Βράβευση
Και έτσι φτάσαμε στην τελευταία συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής, την περασμένη Παρασκευή (σ.σ. σήμερα Πέμπτη 14/01 έχει συνεδρίαση η Επιτροπή για το ζήτημα της γαστρονομίας) όπου το Σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διά του γραμματέα της κου Γιάννη Παπαδόπουλου έκανε την έκπληξη όταν και βράβευσε τους κυρίους Δημήτρη Λιανό (αντιδήμαρχο και υπεύθυνο του τομέα τουρισμού) και Γιάννη Μαργαρίτη (Πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων και Επαρχο Νάξου) για την επιθυμία τους και την ανιδιοτελή προσφορά τους στην υλοποίηση του οράματος για την διάσωση της τοπικής γαστρονομίας και της προώθησης των τοπικών προϊόντων, συμβάλλοντας στη διάσωση των πολιτισμικών στοιχείων παράλληλα δε στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας σε όλους τους τομείς…
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κίνηση αυτή αιφνιδίασε τους πάντες, ο κος Μαργαρίτης ήταν εκτός Νάξου και έτσι τη τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο γραμματέας του Συλλόγου κος Μπαρδάνης ενώ η βράβευση έγινε από τις μεγάλες κυρίες της Ναξιώτικης τοπικής βιοτεχνίας κυρίες Προμπονά και Βαλληνδρά – Φραγκουδάκη, σημειώνοντας εδώ ότι οι δύο βιοτεχνίες (Προμπονά και Βαλληνδρά μετρούν 220 χρόνια ζωής και δράσης στην τοπική οικονομία προωθώντας τοπικά προϊόντα)
Συζήτηση
Και μετά το πέρας της βράβευσης ξεκίνησε η συζήτηση γύρω από τις δράσεις που έχουν σχέση με την ανάδειξη της γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων. Πρόθεση του Δήμου είναι η διοργάνωση ενός διεθνούς φεστιβάλ με πρώτο χρόνο πραγματοποίησης τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου κι αυτό γιατί υπάρχει ρεαλιστικό πρόβλημα. Ακόμη κι εάν ληφθεί η απόφαση άμεσα, λόγω της γραφειοκρατίας δεν θα μπορέσουν οι όποιες δράσεις να επικυρωθούν από τις ανώτερες διοικητικές αρχές (σ.σ. Αποκεντρωμένη) με αποτέλεσμα να χαθεί χρόνος. Η βασική πρόταση είναι για καθιέρωση φεστιβάλ τον Μάιο ή στις αρχές Ιουνίου (σ.σ. κάτι που αποτελεί και πρόταση της Μαζικής Εστίασης η οποία από το 2008 έως το 2011 προσπάθησε να αναδείξει τα τοπικά προϊόντα και την κουζίνα του νησιού μέσω φεστιβάλ αλλά δεν υπήρξε συνέχεια) περίοδος που θεωρείται ιδανική ώστε οι επισκέπτες να αναζητήσουν τα προϊόντα που θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.
Από εκεί και πέρα το βασικό θέμα θα είναι ιστορίες γύρω από την Γαστρονομία (σ.σ. η Μαζική Εστίαση ανέφερε ότι από το 2008 έχει γίνει προσπάθεια να μαζευτούν οι τοπικές συνταγές και οι ιστορίες που τις ακολουθούν) και θα υπάρξει μάλιστα κάλυψη εν είδη ντοκυμαντέρ ώστε να διαφημιστεί αργότερα το φεστιβάλ μέσω των ΜΜΕ. Παράλληλα έγινε γνωστό ότι η Νάξος την Ανοιξη θα προβληθεί μέσω εκπομπών στην Αμερική, όπως στο CNN με τον Αντονι Μπουρντέν και στο Bravo μέσω του ριάλιτι «Below the Deck» οπότε η Νάξος θα πάρει ώθηση στην αγορά της Αμερικής…
Οι παράγοντες της Μαζικής Εστίασης (όπως και όλοι οι άλλοι φορείς) στάθηκαν στο κομμάτι των Σεμιναρίων που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την αναβάθμιση της παροχής των υπηρεσιών, κάτι που αποτελεί και το κλειδί για να έχεις ποιοτικότερο τουρισμό τα επόμενα χρόνια, από το Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο τονίστηκε η ανάγκη να υπάρχει ειδικός χώρος στα σούπερ μάρκετ μόνο για τοπικά προϊόντα, φορείς όπως η ΠΝΟΗ (Σαγκρί) ζήτησε εάν είναι δυνατόν τα φεστιβάλ να έχουν μία συνέχεια και από την Σχοινούσα η αρμόδια αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στο Φεστιβάλ της Φάβας που χρόνο με το χρόνο αναβαθμίζεται και λειτουργεί δυναμικά ως προς την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.
Να σημειώσουμε τέλος ότι δεν παρέστη στη συνεδρίαση εκπρόσωπος της ΕΑΣ Νάξου, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί τον βασικό φορέα διαφήμισης και ανάδειξης των τοπικών προιόντων της Νάξου κάτι που προκάλεσε εντύπωση όμως με βάση το νέο κανονισμό λειτουργίας της Τουριστικής Επιτροπής (σ.σ. θα ψηφιστεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο) θα αποτελεί ενεργό και αναπόσπαστο μέλος της…