Τρίτη, 26 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΣτα 26 εκατομμύρια οι τουρίστες για το 2015

Στα 26 εκατομμύρια οι τουρίστες για το 2015

|

Παρά τα αρνητικά πρωτοσέλιδα, τις κλειστές τράπεζες και την εν γένει …γκρίνια το 2015 πήγε …σούπερ και το 2016 αναμένονται ακόμη περισσότεροι τουρίστες 

Μετά από μια σύντομη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη πέρυσι, η ΕΕ αναμένει για το 2016 συρρίκνωση της τάξης του 1,3%. 

Η οικονομική ύφεση θα ήταν μεγαλύτερη εάν δεν υπήρχε ο τουρισμός, που από χρονιά σε χρονιά πηγαίνει ολοένα καλύτερα. 

Ας μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός συμβάλλει κατά 20% στο ελληνικό ΑΕΠ. Παρά τα αρνητικά πρωτοσέλιδα για το κλείσιμο τραπεζών, την επιβολή capital controls και τις απεργίες, ο αριθμός των τουριστών το 2015 αυξήθηκε σε περίπου 26 εκατομμύρια, από 22 εκατομμύρια που ήταν το 2014. 

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ανοδική είναι και η πορεία των εσόδων από τον τουρισμό: Από 14,3 δισεκατομμύρια το 2014 ανήλθαν στα 14,5 το 2015. 

Και το 2016 θα είναι, όπως όλα δείχνουν, χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. 

Το 2016 αναμένονται τουλάχιστον 2 εκατομμύρια επιπλέον τουρίστες, κυρίως από τη Ρωσία.

Οι πιο αγαπητοί τουριστικοί προορισμοί των Ρώσων ήταν μέχρι πρόσφατα η Αίγυπτος και η Τουρκία. 

Μετά τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά περί τα τέλη Οκτωβρίου με 224 θύματα αλλά και την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία και τις κατά συνέπεια δύσκολες διπλωματικές σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, όλα δείχνουν ότι οι Ρώσοι θα στραφούν σε άλλους προορισμούς. 

Κατά προτίμηση μάλιστα στην Ελλάδα.  

 

Αύξηση και των Γερμανών τουριστών το 2016 

Διευρύνουν την προσφορά τους για την Ελλάδα Γερμανοί tour operator 

Το πιθανότερο είναι ωστόσο ότι δεν θα επισκεφθούν την Ελλάδα και τα 4,5 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες που πέρυσι έκαναν διακοπές στην Τουρκία. 

Οι διακοπές στην Ελλάδα είναι λόγω του υψηλότερου μισθολογικού κόστους αλλά και των υψηλότερων φόρων, σχεδόν τρεις φορές ακριβότερές από ό,τι ένα ταξίδι στην Τουρκία ή την Αίγυπτο. Εκτός αυτού, λόγω του αδύναμου ρουβλίου, πολλοί Ρώσοι δεν αναμένεται να ταξιδέψουν μέσα στο 2016 για διακοπές στο εξωτερικό. Παρ΄ όλα αυτά όμως το 2016 αναμένονται και στην Ελλάδα αρκετές εκατοντάδες Ρώσοι. Αύξηση θα σημειώσει, όπως όλα δείχνουν, και ο αριθμός των γερμανών τουριστών το 2016. Αρκετοί από τους μεγάλους γερμανικούς tour operator προσφέρουν για την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο περισσότερα ξενοδοχεία στους ενδιαφερόμενους σε σχέση με πέρυσι. Παρά το κλίμα αισιοδοξίας για τον ελληνικό τουρισμό το 2016, ο σύνδεσμος ξενοδόχων στην Κω εκφράζει φόβο για μείωση σε επισκέπτες και έσοδα λόγω της προσφυγικής κρίσης. Το περασμένο καλοκαίρι οι εικόνες με τους χιλιάδες πρόσφυγες που έφθαναν κάθε μέρα στο νησί έκαναν το γύρο του κόσμου. Το αποτέλεσμα ήταν 170.000 ακυρώσεις και μείωση τουριστικών εσόδων κατά 7 εκατομμύρια ευρώ περίπου.  

 

Τα στοιχεία του ΣΕΤΕ 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΣΕΤΕ

· Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις κατέγραψαν άνοδο κατά +5,7% την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου που οφείλεται σχεδόν στο σύνολό της στην αύξηση των αφίξεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. 

Το Νοέμβριο η αύξηση διεθνών αφίξεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας επανήλθε σε διψήφια νούμερα (+11,3%). 

Εκτός Αθήνας, ουσιαστική κίνηση υπήρξε μόνο στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, όπου παρατηρήθηκε οριακή μείωση. 

· Αυξημένη υπήρξε επίσης η κίνηση στις εγχώριες πτήσεις (+21,7% το Νοέμβριο και +24,4% από 1ης Ιανουαρίου). 

· Την ίδια περίοδο οι οδικές αφίξεις παρουσίασαν αύξηση +16,3%, ξεπερνώντας το σύνολο αφίξεων του 2014. 

Το Νοέμβριο οι οδικές αφίξεις αυξήθηκαν +28,9%. 

· Στις θαλάσσιες μετακινήσεις από και προς την Ιταλία, παρατηρείται μείωση -11,4% για τους μήνες Ιανουάριο έως Οκτώβριο. Η μεταβολή είναι αρνητική όλους τους μήνες του 2015. 

Σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος: 

· Τον Οκτώβριο του 2015 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά -4,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. 

· Την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2015, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά +4,1%. 

· Η εισερχόμενη κίνηση τον Οκτώβριο του 2015 διαμορφώθηκε στις 1.853 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. 

· Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2015 αυξήθηκε κατά 7,9% και ανήλθε σε 22,5 εκατ. ταξιδιώτες. 

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όλα τα μεγέθη έχουν επηρεασθεί από την κατάρρευση της ρωσικής αγοράς, η οποία έχει παρασύρει ορισμένους δείκτες σε αρνητικό πρόσημο ενώ σε άλλους έχει ανακόψει την αύξησή τους. 

Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνεται και από τα αναλυτικά στοιχεία αεροπορικών αφίξεων που δημοσιεύθηκαν στο Δελτίο Σεπτεμβρίου 2015. 

Επίσης, στο παρόν δελτίο παρουσιάζονται τα στοιχεία της «Έρευνας Διακοπών» Ημεδαπών (= Μόνιμος Κάτοικος Ελλάδος) Τουριστών που εκπόνησε και δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ. 

Τα βασικά συμπεράσματα της Έρευνας Διακοπών είναι: 

· το 2014 ταξίδεψαν περισσότεροι ημεδαποί (+15,9%), κάνοντας περισσότερα ταξίδια (+13,4%) και διανυκτερεύσεις (+8,8%) και δαπανώντας (+7,2%). 

· Οι εν λόγω αυξήσεις οφείλονται σε μια αυξημένη τάση για περισσότερες διακοπές μικρής διάρκειας (‘short breaks’), που είχαν και αυξημένη δαπάνη ανά διανυκτέρευση.

 

ΠΗΓΕΣ: DW, Στέφανος Γεωργακόπουλος και ΣΕΤΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Διακοπή σήματος της ΕΡΤ από τις 13 Αυγούστου – Χωρίς κρατικά κανάλια και ραδιόφωνα

Στο «σκοτάδι» η κεντρική Νάξος λόγω βλάβης στις κεραίες αναμετάδοσης στο όρος Ζας. Τα ιδιωτικά κανάλια εκπέμπουν κανονικά.

24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 28 Αυγούστου – Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και αλλαγές πτήσεων

Πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο με αφορμή το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο. Στάση εργασίας από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας – Τι ανακοίνωσαν AEGEAN και Olympic Air.

Εκλογικός νόμος: Σενάρια αλλαγών στη Ν.Δ., ο πήχης, το μπόνους και οι …χαμένες έδρες

Παρά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη, στο εσωτερικό της Ν.Δ. φουντώνει η συζήτηση για παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο και την αυτοδυναμία. (παραδείγματα)

Δωρεάν μετακινήσεις για ερασιτεχνικά σωματεία Αιγαίου & Ιονίου από το 2026, τι αναφέρει ο κος Βρούτσης

650 σωματεία και 35.000 αθλητές ωφελούνται από την απόφαση για δωρεάν ακτοπλοϊκές μετακινήσεις στα νησιά. - Το σχόλιο του κου Βρούτση

200 χρόνια «Ελπίς» – Σημαντικό αρχειακό έργο για το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

18.000 έγγραφα και εκατοντάδες φάκελοι ταξινομήθηκαν, φωτίζοντας την ιστορία της δημόσιας υγείας στη Σύρο και τις Κυκλάδες.

Η πατρίδα στην καρδιά – Το ταξίδι, η ξενιτιά και η επιστροφή (video)

Μια λογοτεχνική αφήγηση από την Στέλλα Νικολάκη για τον καημό της ξενιτιάς και τη γλυκιά ελπίδα της επιστροφής (video)

Νάξος: Αγνοείται η «Κανέλλα», έκκληση από τα μέλη του ταξιδιωτικού πρακτορείου Naxos Tours

Η αγαπημένη μασκότ της παραλίας λείπει εδώ και πέντε ημέρες – Πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Εγκρίθηκε: Δωρεάν μετακίνηση για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα

Μεγάλη νίκη για τον νησιωτικό αθλητισμό μετά το αίτημα του Γ. Λεονταρίτη – Τα σωματεία θα ταξιδεύουν χωρίς κόστος με τα επιδοτούμενα πλοία.

Πάρος: Σύλληψη 33χρονου για τον βιασμό 24χρονης Γαλλίδας

Συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής 33χρονος αλλοδαπός στην Πάρο, μετά από καταγγελία 24χρονης Γαλλίδας για βιασμό.

Νάξος – Κατερίνα Καμπανέλλη: «Στόχος η δημιουργία φεστιβάλ στη Νάξο με επίκεντρο το έργο του πατέρα μου» (video)

Συγκινητική συνέντευξη της κόρης του Ιάκωβου Καμπανέλλη για το Θεατρικό Μουσείο στη Νάξο και τα σχέδια για ένα ετήσιο φεστιβάλ.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί