Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΣάρκα και οστά το Κοινωνικό φροντιστήριο

Σάρκα και οστά το Κοινωνικό φροντιστήριο

|

Στο Φιλώτι λειτουργεί εδώ και δύο εβδομάδες με 60 μαθητές το Κοινωνικό Φρονιστήριο υπό την εποπτεία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – Οι φόβοι για τη σύνθεση και το ρόλο του Φροντιστηρίου από την αντιπολίτευση 

Ήταν αρχές Νοεμβρίου όταν είχαμε αναφέρει (https://www.naxospress.gr/article/%CE%AD%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%86%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF) ότι ετοιμάζεται Κοινωνικό Φροντιστήριο με έδρα το Φιλώτι από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε μία προσπάθεια να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στην εξωσχολική βοήθεια κυρίως προς τους μαθητές που ετοιμάζονται για να δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις. Κίνηση που είχε ξεκινήσει από τον υπεύθυνο αυτής της πρωτοβουλίας κο Δημήτρη Αδάλη, ο οποίος βρήκε ανοιχτή την πόρτα του Δήμου και έτσι το Κοινωνικό Φροντιστήριο έγινε πραγματικότητα.

Από τις 7 Δεκεμβρίου είκοσι περίπου καθηγητές από  όλη τη Νάξο ανεβαίνουν σε καθημερινή βάση (από τις 16:00 έως τις 20:00) στο Φιλώτι και στις εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ (και ΤΕΕ) Φιλωτίου περίπου 60 μαθητές κυρίως από την ορεινή Νάξο και δη την ευρύτερη περιοχή Φιλωτίου και Τραγαίας (έως Μονή) απολαμβάνουν ένα προνόμιο που έως πριν από μερικούς μήνες δεν το είχαν και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες εάν όλα κυλίσουν καλά από την επόμενη σχολική περίοδο το Κοινωνικό Φροντιστήριο θα ξεκινάει από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, ο Δήμος από τη πρώτη στιγμή έχει καλύψει ανάγκες που έχουν σχέση με θέρμανση ή άλλες προμήθειες αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι στηρίζουν αυτό το πρόγραμμα με το Δήμο να ακολουθεί στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία τον Δήμο Θήρας που στις Κυκλάδες έχει το πρώτο λόγο εδώ και δύο χρόνια…

Συνεδρίαση

Ας είναι Κάλλιο αργά παρά ποτέ… Και την περασμένη Δευτέρα (21/12) είχαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ως ένα από τα θέματα την οργάνωση και τον κανονισμό λειτουργίας του Κοινωνικού Φροντιστηρίου. Εκεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κος Πρωτονοτάριος ενημέρωσε το σώμα για την έναρξη των μαθημάτων και το γεγονός ότι 60 περίπου μαθητές δίνουν το παρών με είκοσι καθηγητές να καλύπτουν όλες τις ειδικότητες που χρειάζονται τα παιδιά ώστε να καλυφθεί η ανάγκη τους για εξωσχολική βοήθεια. Από εκεί και πέρα έγινε συζήτηση για την συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής που θα έχει τον «έλεγχο» του Κοινωνικού Φροντιστηρίου και θα αποτελείται από πέντε μέλη: τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, τον Πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής (ή τον αντιπρόεδρο), ένα μέλος της αντιπολίτευσης και δύο ακόμη μέλη – συντονιστές κατά προτίμηση καθηγητές. Τι ειπώθηκε από την αντιπολίτευση; Ο κος Μαϊτός εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης εξέφρασε την ικανοποίησή του από την κίνηση του Δήμου ζήτησε όμως να υπάρχουν κάποια μορφή εγγύησης από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής όταν εάν χρειαστεί να καλυφθούν ειδικότητες – ιδιαίτερα για τις Λυκειακές τάξεις που δίνουν Πανελλαδικές εξετάσεις – θα υπάρχει ένα μικρό κίνητρο βοήθημα ή κίνητρο για τους καθηγητές ώστε να μην …τρέχουν οι μαθητές και δεν φτάνουν. Πρόταση που βρήκε σύμφωνο τον κο Πρωτονοτάριο, ο οποίος ανέφερε ότι αναζητείται ο κωδικός εκείνος που θα τους δώσει το κονδύλι τόσο για κάλυψη αναγκών γραμματειακής υποστήριξης όσο και του όποιου …βοηθήματος προς καθηγητές εάν υπάρξει ανάγκη.

Η κα Ψαρρά εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» εμφανίστηκε αντίθετη (σ.σ. ψήφισε άλλωστε εναντίον του κανονισμού λειτουργίας) με τον τρόπο που «στήθηκε» κυρίως η Οργανωτική Επιτροπή του Φροντιστηρίου αφήνοντας να εννοηθεί ότι στρώνουν το δρόμο για την υποβάθμιση της Δημόσιας εκπαίδευσης. Επίσης αναρωτήθηκε για το ρόλο που θα έχει η Οργανωτική Επιτροπή όσον αφορά την επιλογή μαθητών και καθηγητών και βέβαια αναφέρθηκε στο ζήτημα της αξιολόγησης τονίζοντας δε ότι η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να είναι και λανθασμένη από τη στιγμή που στις αρχές Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η ενισχυτική διδασκαλία στο Δημόσιο σχολείο. Να σημειωθεί ότι για την ίδρυση του Κοινωνικού Φροντιστηρίου δεν υπήρξε αρνητική ψήφος, αντίθετα για τον κανονισμό λειτουργίας όπως αναφέραμε αρνητική ήταν η «Λαϊκή Συσπείρωση» και παρών ψήφισαν οι «Πολίτες για τα Νησιά μας» καθότι εξέφρασαν την διαφωνία τους ως προς τα μέλη της επιτροπής λειτουργίας του Φροντιστηρίου θεωρώντας ότι θα έπρεπε να στελεχώνεται μόνο από εκπαιδευτικούς.

Επίσκεψη
Να σημειώσουμε τέλος ότι χθες, Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, ο Δήμαρχος κος Μαργαρίτης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κος Πρωτονοτάριος βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του Κοινωνικού Φροντιστηρίου στο Φιλώτι και είχαν μία πρώτη επαφή με τους μαθητές αλλά και τους καθηγητές και στους οποίους έδωσαν τη διαβεβαίωση ότι θα είναι στο πλευρό τους σε ότι χρειαστούν.

Να αναφέρουμε τέλος ότι τα διδασκόμενα μαθήματα είναι τα εξής:

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Γλωσσική διδασκαλία

Νεοελληνική λογοτεχνία

Αρχαία Ελληνική Γλώσσα

Αρχαία Ελληνικά κείμενα από μετάφραση

Ιστορία

Έκθεση

Μαθηματικά

Φυσική

Χημεία

ΕΠΑΛ

Μαθήματα Ειδικοτήτων Μηχανολογίας-Γεωπονίας

ΛΥΚΕΙΟ

Αρχαία Ελληνική γλώσσα και γραμματεία

Νέα Ελληνική γλώσσα

Λογοτεχνία

Ιστορία

Έκθεση

Λατινικά

Άλγεβρα

Γεωμετρία

Φυσική

Χημεία

Εφαρμογές Πληροφορικής

Ανάπτυξη εφαρμογών Πληροφορικής


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργιανό Φεστιβάλ 2025: Τιμώντας την Παναγία και τους Ήρωες της Κινάρου

Η Αμοργός γιορτάζει με τέχνη, μουσική και μνήμη — Ένα τριήμερο πολιτιστικής συγκίνησης από 7 έως 9 Ιουνίου

«Το Μυστικό του Αρχιπελάγους»: Ιστορικό μυθιστόρημα με την υπογραφή του Γ. Καστελλάνου

Μια πρώτη συγγραφική εμφάνιση που εντυπωσιάζει με ιστορικό βάθος και λογοτεχνική ωριμότητα

«Το Γλέντι»… αλλιώς! ONIRAMA & Νίκος Οικονομίδης ενώνουν κόσμο, βιολί και καλοκαίρι (video)

Η πιο feel-good διασκευή του καλοκαιριού είναι εδώ: Νησιώτικο βιολί, ηλεκτρική ενέργεια και ρυθμός που δεν κάθεται ποτέ

Μια ιστορική βραδιά: Οι Κονιτοπουλαίοι επανενώνονται στο Άλσος Βεΐκου

Στις 22 Ιουλίου, η οικογένεια-σύμβολο της νησιώτικης μουσικής ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε μια γιορτή της παράδοσης και των ριζών μας

Ο Μικρός Πρίγκιπας ζωντανεύει στη Θήρα μέσα από τα μάτια των παιδιών

Το προσχολικό θεατρικό τμήμα «Εν Οδώ» παρουσιάζει μια παράσταση-ύμνο στην αγάπη και τη φαντασία, την Κυριακή 8 Ιουνίου στη Μεσαριά

Γιάννης Βρούτσης: Ταξίδι στην Κύθνο για τον εορτασμό της Αγίας Τριάδας

Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού τιμά την Πολιούχο της Χώρας Κύθνου και συναντά αθλητικούς και τοπικούς φορείς, συνοδευόμενος από Θάνου και Παυλακάκη

Πρόταση Ημέρας: Αλμύρα τσιγαριαστή με αυγό μάτι και φέτα

Η αλμύρα — ένα από τα πιο νόστιμα χόρτα της άνοιξης και του καλοκαιριού — δεν είναι μόνο για σαλάτα. Η πρόταση της ημέρας από τον "Γαστρονόμο"

Αμοργός: Δημόσια παρουσίαση του Τοπικού Πολεοδομικού σχεδίου, ο λόγος στους πολίτες

Την Τρίτη 10 Ιουνίου στην Αιγιάλη παρουσιάζονται τα πρώτα εναλλακτικά σενάρια του ΤΠΣ του Δήμου Αμοργού – Ανοίγει η διαδικτυακή πλατφόρμα συμμετοχής για όλους τους πολίτες

Όταν οι τοίχοι μιλάνε στη Σχοινούσα, μιλούν με ρυθμό και παράδοση (video)

Μια νέα τοιχογραφία εμπνευσμένη από το πανηγύρι και τη συλλογική μνήμη του νησιού μάς καλωσορίζει στην καρδιά της Σχοινούσας — με την Αναπτυξιακή Κυκλάδων να καλεί κι άλλους καλλιτέχνες να γεμίσουν τα νησιά με φωνή και χρώμα

6 + 1 ταινίες που μας θυμίζουν τι σημαίνει “Πατέρας”

Με αφορμή την Ημέρα του Πατέρα, επτά συγκινητικές, τρυφερές και ανθρώπινες ιστορίες για τον ρόλο του πατέρα στη ζωή μας — στη μεγάλη οθόνη και στην καρδιά μας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις