Η κυβέρνηση μίλησε για όφελος 250 εκατομμύρια ευρώ από τη κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά (ανάμεσά τους και η Νάξος) και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής μιλάει για όφελος 160 εκατομμυρίων…
Η μεγάλη κοροϊδία… Το πλέον αρμόδιο γραφείο, αυτό του Προϋπολογισμού της Βουλής τρίβει στη …μούρη της κυβέρνησης την απόφαση να διαλύσει το Αιγαίο με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Και αυτό γιατί το κέρδος από μία τέτοια κίνηση (σ.σ. πιλοτικά έχει ξεκινήσει από έξι νησιά ανάμεσά τους και η Νάξος με αδιευκρίνιστα ακόμη κριτήρια) θα είναι της τάξης των 160 εκατομμυρίων (σ.σ. υπάρχει και έρευνα που μιλάει για 69 αλλά και για 250 οπότε πιάνουμε τη … μέση) ενώ η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Οικονομικών περιμένει μίνιμουμ 250 εκατομμύρια ετησίως…. Και στις υγείας μας…
Ας διαβάσουμε τι αναφέρει η ιστοσελίδα naftemporiki.gr … «Το όφελος από την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι πολύ μικρό σε σχέση με την αναστάτωση που προκαλείται, υπογραμμίζεται σε έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία συντάχθηκε μετά από αίτημα του Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών Δημήτρη Γάκη. Συγκεκριμένα, το Γραφείο Προϋπολογισμού αναφέρει ότι «το όφελος από μια τέτοια ενέργεια σε σχέση με την αναστάτωση που δημιουργεί η εφαρμογή του, είναι πολύ μικρό».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πόσο θα είναι το όφελος από τον ΦΠΑ στα νησιά. Το Γραφείο Προϋπολογισμού εκτιμά ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει το 160 εκατ. ευρώ ετησίως. Βεβαίως η μελέτη συμπεριλαμβάνει και άλλες έρευνες που αναφέρουν ότι το όφελος θα είναι από 69 εκατ. έως 250 εκατ. ευρώ.
Για να υπολογίσει το όφελος κάνει μία αναγωγή με βάση το σκεπτικό ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας από τα 226,03 δισ. ευρώ, που ήταν το 2010, αναμένεται να πέσει στα 175,66 δισ. ευρώ το 2015 (με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2016), έχοντας μια μείωση περίπου κατά 23,5%. Έτσι καταλήγει ότι το εκτιμώμενο ανώτατο όριο πρόσθετων εσόδων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 160 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι έρευνα που είχε γίνει από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών τον Ιανουάριο του 2013, είχε υπολογίσει ότι η αύξηση των εσόδων λόγω της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου θα πρόσθετε περίπου 69 εκατ. ευρώ ή 0,5% των συνολικών τότε προβλεπόμενων εσόδων του 2013, με την υπόθεση βέβαια ότι δεν αλλάζει η καταναλωτική συμπεριφορά των νοικοκυριών και επιχειρήσεων και δεν αυξάνεται η παραβατική συμπεριφορά λόγω των υψηλότερων συντελεστών, θέματα που ρεαλιστικά θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν. Ακόμη μια παλαιότερη έκθεση των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ για το πρώτο Μνημόνιο είχε εκτιμήσει ότι για το 2010 το δημοσιονομικό όφελος λόγω κατάργησης του καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου θα ήταν της τάξης των 130 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών είχε υπολογίσει το όφελος σε 250 εκατ. ευρώ».
Να αναφέρουμε επίσης ότι η έκθεση προτείνει τη διευρυμένη χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές ως μέσου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων. Εκτιμάται ότι το μέτρο αυτό θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα 2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ στα ταμεία του κράτους. Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη χρήση ηλεκτρονικών μέσω πληρωμής. Ωστόσο, όπως εκτιμάται στην έκθεση, το δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει επιπλέον 2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ σε περίπτωση διευρυμένης χρήσης του πλαστικού χρήματος, η εθνική οικονομία να εξοικονομήσει 1,5 δισ. ευρώ και οι επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν επίσης 1-1,5 δισ. ευρώ μέσω της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν μια σειρά από μέτρα για τη διάδοση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως αντικίνητρα συνεχούς ανάληψης μετρητών με ταυτόχρονα κίνητρα για τη χρήση ηλεκτρονικής τραπεζικής, υποχρεωτική εγκατάσταση τερματικών PΟs, υποχρεωτική χρήση καρτών σε συναλλαγές για ποσά πάνω από ένα όριο, ηλεκτρονική διασύνδεση του TAXIS με τις ταμειακές μηχανές.