Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΝάξοςδείγμα πίστης και αλληλεγγύης

δείγμα πίστης και αλληλεγγύης

|

Η ιστορία πίσω από τα κελιά της Παναγιάς Αργοκοιλιώτισσας στην περιοχή της Κορώνου Νάξου 

Η Παναγία η Αργοκοιλιώτισσα αν και ποτέ δεν ήταν ενεργό μοναστήρι είχε και έχει κελιά . Τα κελιά αυτά φτιάχτηκαν με δαπάνες των ορυχείων σμύριδας . Δηλαδή κάθε ορυχείο σμύριδας της περιφέρειας Κορώνου ανέλαβε να κατασκευάσει ένα κελί με δικά του έξοδα και εργασία . Όποιο ορυχείο είχε την οικονομική ευχέρεια πλήρωσε τους κτίστες είτε σε χρήμα είτε σε σμύριδα και όποιο δεν είχε δούλεψαν στην κατασκευή των κελιών οι μεριδιούχοι του ορυχείου .

Η μεγάλη αυτή προσφορά των σμυριδεργατών πέρα από πράξη πίστης είναι και μεγάλη πράξη αλληλεγγύης , διότι δεν κατασκεύασαν αυτά τα κελιά για να φιλοξενηθούν οι ίδιοι αλλά για να φιλοξενήσουν το πλήθος των πιστών από τα Κάτω Χωριά που ερχόταν να προσκυνήσουν . Η κατασκευή τους ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα και τελειώνει τη δεκαετία του 1960 . Είναι ένα αρχιτεκτονικό μουσείο μιας εποχής με πολλά ιδιαίτερα στοιχεία .

Κάποια στιγμή πέρα του ιερού προσκυνήματος της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισας πρέπει να αναδειχτεί και ο περιβάλλοντας  χώρος που είναι εξίσου ιερός και ιστορικός για την Κόρωνο και την Νάξο γενικότερα .

Το προσκύνημα

Με το όνομα Παναγία Αργοκοιλιώτισσα ή Παναγία η Αργοκοιλιώτισσα φέρεται ιερό εικόνισμα που ανευρέθηκε στην ορεινή Νάξο, στη θέση Αργοκοίλι, εξ ου και το προσωνύμιο, καθώς και το Μοναστήρι που έχει ανεγερθεί στο σημείο εύρεσης, το οποίο και καταλαμβάνει έκταση περίπου 25 στρεμμάτων.

Το 1835 κατόπιν “καθ΄ ύπνου υπόδειξης”, κατοίκου του χωριού Κόρωνος Νάξου και μετά από επανάληψη δεύτερης έρευνας επίσης ομοίας υπόδειξης στη θέση Αργοκοίλι βρέθηκαν τελικά δύο παλαιές βυζαντινές εικόνες της Παναγίας εκ των οποίων η μία παρουσίαζε την Παναγία επί της Ζωοδόχου Πηγής. Οι δύο αυτές εικόνες μεταφέρθηκαν αρχικά στο χωριό Κόρωνος και από εκεί στη Μητρόπολη Παροναξίας. Τον επόμενο χρόνο, και ανήμερα της εύρεσης, εμφανίσθηκε αγίασμα σε επιφάνειο φρεάτιο μπροστά σε αντικρινό βράχο, από το σημείο εκείνο της εύρεσης. Σκάβοντας στη συνέχεια στο σημείο αυτό αποκαλύφθηκε είσοδος μικρού σπηλαίου εντός του οποίου μέσα από μια μικρή κρύπτη, αριστερά, υπήρχαν λαξευμένες βαθμίδες σχεδόν σε κάθετη διάταξη που οδηγούν στην από οροφής έξοδο. Ολόκληρο αυτό το σπήλαιο αποδίδεται σήμερα ως βυζαντινό παρατηρητήριο φυλάκιο παρά τη βάση του οποίου είχαν αποκρύψει τις εικόνες πιθανώς στη περίοδο της εικονομαχίας. Το σημείο αυτό του βράχου του αγιάσματος είναι ορατό από τη θάλασσα όχι όμως από την ακτή. Βρίσκεται δε σε απόλυτη ευθυγράμμιση με δύο κατ΄ έναντι κορυφές λόφων με κατεύθυνση Α – Δ.

Σε σύντομο σχετικά διάστημα στο σημείο εύρεσης αναγέρθηκε στην αρχή μικρή εκκλησία σε ρυθμό βασιλικής, που με το πέρασμα του χρόνου επεκτάθηκε σε μήκος. Πριν 20 περίπου χρόνια αναγέρθηκε ο μικρός ναός του αγιάσματος ακριβώς παρά το αρχικό επιφάνειο φρεάτιο το οποίο και περιλήφθηκε στο αριστερό σημείο του εικονοστασίου του ναϊδρίου, ενώ όλη η αριστερή πλευρά είναι η είσοδος του αποκαλυφθέντος σπηλαίου – παρατηρητηρίου. Η άνοδος από τη κρύπτη στην έξοδο της οροφής γίνεται από κάθετες σχεδόν λαξευμένες βαθμίδες φρεατίου που επιτρέπουν λόγω στενότητας μόνο την κατ΄ άτομο διέλευση και με δυνατότητα στήριξης μόνο από τα τοιχώματα του φρεατίου. Παρά ταύτα δεν έχει συμβεί κανένα ατύχημα.

Επίσης στον ίδιο χώρο ολοκληρώθηκε η ανέγερση νέου μεγαλοπρεπή ναού, ανατολικότερα του αρχικού που σε διαστάσεις κρίνεται ο μεγαλύτερος των Κυκλάδων και που βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσης. Πέριξ αυτού προγραμματίζεται η ανέγερση περιμετρικών κελιών φιλοξενίας πιστών καθώς και αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων μεταξύ των οποίων και μεγάλο αμφιθέατρο.

ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΞΩΤΗΣ email: giorgos.manolas@yahoo.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τη Θηρασιά στη Σίφνο ταξίδεψε η Ένωση Θηραίων Λαυρεωτικής Μεσογαίας Αττικής “Αγ. Ειρήνη”

Γεύσεις, χοροί, φορεσιές και άρωμα Θηρασιάς φέτος στη Σίφνο, με μια ομάδα που στην κυριολεξία "πετούσε" και σερβίριζε μελιτίνια, σκορδομακάρονα και κουφέτο

Μύκονος: Προκήρυξη διαγωνισμού για νέο αποχετευτικό

Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για νέο αποχετευτικό έργο στη Μύκονο - Κόστος και χρονοδιάγραμμα

Βάρκες: Απαλλαγή φόρων για σκάφη κάτω των επτά μέτρων (!!!)

Υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που πέρασε στη Βουλή «τα σκάφη αναψυχής β΄ κατηγορίας κάτω των 7 μέτρων απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο πλοίων

Νάξος – Ν. Πιτταράς: “Η παράδοση και η αγάπη κάνουν ξεχωριστή τη Γραβιέρα Νάξου”

Ο Νικόλας Πιτταράς μίλησε στην εκπομπή "Πρωίαν σε Είδον" για την Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ

Ηρακλειά: Το “ευχαριστώ” στην Blue Star Ferries και το αίτημα για επέκταση δρομολογίων έως 25 Σεπτεμβρίου

Η κοινότητα Ηρακλειάς καταθέτει την άποψή της για το θέμα της επέκτασης δρομολογίων έως τέλη Σεπτεμβρίου

Κυκλάδες (Ανδρος): “Η Μικρή Σκωτία” ξεδιπλώνει την ομορφιά της

Το όμορφο ελληνικό νησί που οι τουρίστες αποκαλούν «Μικρή Σκωτία»

Σίφνος: Σκηνοθετημένη η “ληστεία” στο κέντρο της Απολλωνίας

Συνελήφθη γυναίκα για ψευδή καταγγελία και υπεξαίρεση μεγάλου χρηματικού ποσού - Τι ανέφερε η Δήμαρχος Σίφνου Μαρία Ναδάλη

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Αφιέρωμα στον Στέφανο Εμ. Ψαρρά

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Τιμητική εσπερίδα για τον νάξιο Αρχαιολόγο, Ιστορικό και Ποιητή Στέφανο Ψαρρά

Νάξος – Μέλανες: Ασε τα όνειρά σου να γίνουν τα φτερά σου

Μία τοιχογραφία από τον Νίκολα Ντελάρτε στο Δημοτικό σχολείο Μελάνων

Νάξος: Ενας υπέροχος διάλογος για το στάδιο με πρωταγωνιστές τους μαθητές των σχολείων (video)

Βίβλος Απείρανθος Φιλώτι.. Χώρα Νάξου.. Οι σταθμοί στη βόλτα που έκανε ο συγγραφέας Νίκος Μιχαλόπουλος στη Νάξο για τον διάλογο με το Στάδιο (video)

Fast Ferries: Μία ανάσα από την αγορά των “Διονύσιος Σολωμός” και “Αδαμάντιος Κοραής”

Αλλαγές στην Ελληνική Ακτοπλοία .. Το μπάσιμο της Fast Ferries. Σήμερα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται το deal...

Η Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος Παρασκευή Μπουγιούκα για τη Νόσο Hashimoto

Η κα. Μπουγιούκα Παρασκευή- Μαρία είναι Ενδοκρινολόγος- Διαβητολόγος- Ιατρός Μεταβολισμού. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Airbnb 2023 – Νάξος και Μικρές Κυκλάδες: Εφτασαν τις 12.000 κλίνες έναντι 8 χιλιάδων κλινών στα ξενοδοχεία (!!!)

Εννέα νησιά στην Ελλάδα που διέλυσαν κάθε έννοια ανταγωνισμού στη σχέση Airbnb και ξενοδοχεία (!!!)

Ραφήνα: Θάνατος επιβάτη που ταξίδευε από Μύκονο με ταχύπλοο

Θάνατος 53χρονου επιβάτη πλοίου που είχε επιβιβαστεί στη Μύκονο

16ο Φεστιβάλ “Ν. Τσελεμεντές”: Τα φώτα έσβησαν, μα η Σίφνος πάντα λάμπει..!! (video & photos)

Η Σίφνος κάθε χρόνο καλεί τα υπόλοιπα νησάκια των Κυκλάδων, καλεί φίλους από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό να παντρέψουν γεύσεις και παραδόσεις, να γίνουν ένα, να περάσουν ένα τριήμερο αφιερωμένο στη φιλοξενία, τα ήθη, τα έθιμα.

TasteAtlas – Σκληρά τυριά: Στη 2η θέση του κόσμου η Γραβιέρα Νάξου

Ανάμεσα στο 100 κορυφαία τυριά του κόσμου, το ταξιδιωτικό site TasteAtlas συγκαταλέγει 12 ελληνικά τυριά διαφορετικών ειδών και προελεύσεων - Ποια είναι από τις Κυκλάδες

Zante Ferries: “Επεισοδιακή” συνεδρίαση και αναμονή για την πώληση των “Σολωμός” και “Κοραής”

Η παρέμβαση της Levante ferries με ανεβασμένη προσφορά κατά 3 εκατ. ευρώ ανέβασε τους τόνους στην γενική συνέλευση

Κέρος: “Εντοπίστηκαν νέα αρχαιολογικά ευρήματα”

“Νέα εντυπωσιακά ευρήματα εντοπίστηκαν στην Κέρο, στο αρχαιότερο νησιωτικό ιερό στον κόσμο” - Ποιος το αναφέρει ..

Ευρυτανία: Ο Ναξιώτης που μέσω .. Γερμανίας εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στα Φουρνά

Ένα δικό μας παιδί (από Νάξο) με την οικογένειά του είναι οι πρώτοι που μετακόμισαν στη Φουρνά Ευρυτανίας όπου τους παρείχαν στέγη και εργασία προκειμένου να εμπλουτισθεί το ανθρώπινο δυναμικό του χωριού....