Οι κακές καιρικές συνθήκες ανέβαλαν την σημερινή απόβαση προσφύγων από την Τουρκία στη Λέσβο για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες
Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και …θαύμα. Όπως και η είδηση της …χρονιάς. Για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες, οι αρχές της Λέσβου και δη οι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας του νησιού δεν είχαν καμία αναφορά για ροή μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο από την Τουρκία… «Από χθες Κυριακή το βράδυ έλεγε ανώτερος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στο ΑΜΠΕ, για πρώτη φορά στη Λέσβο δεν έχει αναφερθεί άφιξη μεταναστών».
Βέβαια οι ροές από τις απέναντι Μικρασιατικές ακτές στο νησί είχαν μια τάση μείωσης αυξανόμενη βέβαια τις τελευταίες μέρες, αλλά «σήμερα είναι σαν να έκλεισε κάποιος τη βρύση» λέχθηκε χαρακτηριστικά από το στέλεχος της ΕΛΑΣ. Ποιες είναι οι αιτίες; Σίγουρα, οι νοτιάδες έντασης έξη μποφόρ που φυσάνε τις τελευταίες μέρες είναι μία από τις αιτίες της μείωσης των ροών. Όμως, τον Οκτώβριο με ανάλογης έντασης ανέμους και μερικές φορές ισχυρότερους, υπήρχαν ροές μεταναστών της τάξης των έως και 5.000 ατόμων τη μέρα.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τις ειδήσεις που έρχονται από τα σύνορα με τα Σκόπια και το κλείσιμο των συνόρων στην Ειδομένη, κίνηση που οδήγησε ακόμη και σε απεργία πείνας από πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν από την Ελλάδα προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω Σκοπίων. Και μην ξεχνάμε ότι οι πρόσφυγες έχουν άριστη ενημέρωση για ότι γίνεται στην Ευρώπη μέσω κινητών τηλεφώνων ή ειδησιογραφικών σελίδων στο Ιντερνετ που παρέχουν άμεση και λεπτομερή πληροφόρηση.
Τα στελέχη του Λιμενικού σημείωναν ότι θα δουν πώς θα εξελιχθεί το ζήτημα της μεταφοράς προσφύγων και τις επόμενες ημέρες όταν βελτιωθεί ο καιρός, οπότε θα μπορούν να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα για το τι οδήγησε στο εντυπωσιακό στοιχείο -με βάση τα στατιστικά στοιχεία των προηγούμενων μηνών- της μηδενικής άφιξης προσφύγων στη Λέσβο. Υπενθυμίζεται ότι το τριήμερο (από τις 07.30 της Παρασκευής έως τις 07.30 της Δευτέρας) διασώθηκαν 384 πρόσφυγες σε δέκα περιστατικά έρευνας – διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Καλολίμνου. Να σημειώσουμε όμως ότι τόσο το Κέντρο καταγραφής και Ταυτοποίησης Μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια όσο και ο καταυλισμός στον καρά Τεπέ είναι άδειοι. Άδειο είναι και το λιμάνι της Μυτιλήνης ενώ θεωρείται βέβαια ότι με δεδομένη αυτή την κατάσταση με τα βράδυνα πλοία προς Πειραιά θα αδειάσει εντελώς το νησί από μετανάστες και πρόσφυγες.
Την άποψή του για την μηδενική σημερινή ροή μεταναστών εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Πρώτο Πρόγραμμα είπε: «Νομίζω ότι συμβάλλουν τρεις παράγοντες. Ο κύριος παράγοντας είναι ο καιρός – είχαμε πολύ κακό καιρό και απαγορευτικά. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι ο εγκλωβισμός των μη προσφύγων στέλνει ένα μήνυμα σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να περάσουν προς τα εδώ και πιθανώς το καθυστερούν. Και θέλω να ελπίζω ότι ο τρίτος παράγοντας είναι εν όψει και της ευρωπαϊκής συνδιάσκεψης με την Τουρκία – μια κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία. Θα φανεί στην πορεία».
Πληροφορίες από Iefimerida.gr και tovima.gr