Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑιγαίοΝέα κέντρα ταυτοποίησης και ...χάος

Νέα κέντρα ταυτοποίησης και …χάος

|

Η Κυβέρνηση αποφάσισε την δημιουργία πέντε νέων κέντρων ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου αλλά οι Βρετανοί μιλούν για χάος 

Από τη μία έχουμε την κυβέρνηση που προσπαθεί να μαζέψει ότι μπορεί από το …προσφυγικό κι από την άλλη, την Ευρώπη που αναζητεί αφορές για να …επιτεθεί στην Ελλάδα για το θέμα διαχείρισης και ελέγχου των εισροών από την Μέση Ανατολή στην Ευρώπη… Το Σάββατο το βράδυ πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη για το προσφυγικό, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη έγινε καταγραφή των αναγκών προκειμένου να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται η δημιουργία των κέντρων ταυτοποίησης στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Λέρος, Χίος, Σάμος, Κω) και να προωθηθεί περαιτέρω η διαδικασία μετεγκατάστασης. Επιπλέον, καταγράφηκαν οι ανάγκες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, ενώ έγινε απολογισμός ως προς το έργο που έχει παραχθεί.

Κατηγορίες

Σήμερα όμως είχαμε τον βρετανικό Guardian που ξεσπαθώνει και μιλάει για «χάος στα συστήματα καταγραφής»… Και όπως σημειώνει «Το σύστημα καταγραφής προσφύγων της ΕΕ στα ελληνικά νησιά έχει δημιουργήσει τρεις βαθμίδες, που ευνοεί κάποιες εθνικότητες έναντι άλλων και ενθαρρύνει κάποιες εθνοτικές ομάδες να ψεύδονται ώστε να εξασφαλίσουν προνομιακή μεταχείριση. Ολο αυτό έχει οδηγήσει σε μία κατάσταση την οποία το Παρατήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποκαλεί ως απόλυτο χάος, προσθέτει η βρετανική εφημερίδα. Αυτό θα εντείνει τους φόβους για τις απειλές για την ασφάλεια από τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, που φτάνουν στην Ευρώπη, εν μέσω αντιδράσεων για τους πρόσφυγες έπειτα από τις επιθέσεις στο Παρίσι, σημειώνει ακόμη, υπενθυμίζοντας ότι το διαβατήριο ενός Σύρου πρόσφυγα που πέρασε από την Ελλάδα βρέθηκε κοντά στη σορό ενός εκ των δραστών.

 «Οι οικογένειες από τη Συρία που φτάνουν στη Λέσβο, όπου έχουν φτάσει σχεδόν 400.000 άτομα που αναζητούν άσυλο μέσα στο 2015- διαχωρίζονται από τις άλλες εθνικότητες και έχουν διαφορετική αντιμετώπιση που τους επιτρέπει να φύγουν από το νησί μέσα σε 24 ώρες. Οι άνδρες από τη Συρία, την Υεμένη και τη Σομαλία καταγράφονται σε ένα ξεχωριστό και πιο αργό προσφυγικό καμπ, αλλά παρόλα αυτά έχουν προνομιακή μεταχείριση και συνήθως μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέσα σε μία ημέρα. Ομως, μία τρίτη κατηγορία ανθρώπων που ζητούν άσυλο- πολλοί από τους οποίους από χώρες που έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο όπως το Ιράν και το Αφγανιστάν- περνούν τη διαδικασία σε διαφορετικό χώρο, όπου υπάρχουν μετά βίας τα μισά σκάνερ διαβατηρίων. Το αποτέλεσμα είναι μία χαοτική παράλληλη διαδικασία καταγραφής, που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μία εβδομάδα και εξαιτίας της πολλοί μη Σύροι κοιμούνται έξω στο κρύο για αρκετές νύχτες, ενώ περιμένουν», γράφει ο Guardian.

Διαφορετικές συνθήκες

Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για οικογένειες που ζουν σε ανθυγιεινές συνθήκες, λαμβάνουν μόνο ένα κύριο γεύμα την ημέρα και καταλήγουν να καίνε δέντρα για να ζεσταθούν το βράδυ. Ακόμη και όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή, οι Αφγανοί έχουν μόνο ένα μήνα για να φύγουν από την Ελλάδα, ενώ για τους Σύρους υπάρχει εξάμηνο περιθώριο, σημειώνει το δημοσίευμα. Αυτή η τριπλή διαδικασία γίνεται προκειμένου να μην υπάρχουν διαμάχες ανάμεσα στις διαφορετικές εθνικότητες, εξήγησε ο δήμαρχος του νησιού στον Guardian. Αλλά ο επικεφαλής ενός εκ των τριών καμπ παραδέχθηκε ότι οι μη Σύροι έρχονται σε δεύτερη μοίρα, επειδή οι αξιωματούχοι υποθέτουν ότι δεν έχουν τόσο ισχυρό αίτημα για άσυλο. «Ιρακινοί, Αφγανοί, Πακιστανοί, είναι κατά κύριο λόγο οικονομικοί πρόσφυγες», ανέφερε ο Σπύρος Κούρτης στη βρετανική εφημερίδα.

Το σύστημα έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε κάποιους Αφγανούς και Ιρακινούς, που νιώθουν ότι αντιμετωπίζονται ως υποψήφιοι δεύτερης κατηγορίας. «Εχουν περάσει επτά ημέρες από τη στιγμή που φτάσαμε εδώ», τόνισε ένας Αφγανός, προσθέτοντας ότι στην περιοχή από την οποία κατάγεται υπάρχει ισχυρή παρουσία του Ισλαμικού Κράτους. «Ολα γίνονται με ευνοιοκρατία. Εμείς οι Αφγανοί φαίνεται να μην έχουμε αξία. Τι κάναμε λάθος; Και εμείς είμαστε άνθρωποι. Η χώρα μας καίγεται από τον πόλεμο», προσθέτει. Αυτός ο εκνευρισμός όμως έχει προκαλέσει εντάσεις ανάμεσα στους Αφγανούς και άλλες εθνικότητες στο καμπ.

 «Απόλυτο χάος»

Ο Πίτερ Μπουκέρτ, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πέρασε αρκετές εβδομάδες το τελευταίο διάστημα στα ελληνικά νησιά και τη βαλκανική διαδρομή που ακολουθούν οι μετανάστες. Οπως λέει, το σύστημα που ακολουθείται έχει δημιουργήσει το απόλυτο χάος. Οι Σύροι επίσης τυγχάνουν θερμότερης υποδοχής στη Γερμανία, όπου ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο τόσοι Αφγανοί να ζητούν άσυλο. Οι βαλκανικές χώρες επίσης συζητούν πλέον τη διαφοροποίηση των προσφύγων με βάση την εθνικότητά τους, μπλοκάροντας τους Αφρικανούς, αλλά εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα σε Αφγανούς, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Στην Ελλάδα, αυτή η προνομιακή μεταχείριση έχει οδηγήσει κάποιους Ιρακινούς να προσποιούνται τους Σύρους, προκειμένου να επιταχύνουν τη διαδικασία καταγραφής τους. Κάτι που όμως υπογραμμίζει τις ελλείψεις ασφαλείας στη διαδικασία, τονίζει ο Guardian. Ενας Σϋρος που έφτασε στη Λέσβο αυτό το μήνα δήλωσε ότι πίστευε ότι η οικογένειά του ήταν οι μόνοι Σύροι στη βάρκα που τους μετέφερε. Ομως, οι περισσότεροι από τους συνεπιβάτες τους επίσης δήλωσαν Σύροι. Ολο αυτό το ζήτημα έχει δημιουργία μία τεράστια αγορά για πλαστά διαβατήρια στην Τουρκία, επισημαίνει ο Μπουκέρτ. Πολλοί Ιρακινοί ή Λιβανέζοι αγοράζουν συριακά διαβατήρια, για να προχωρήσει πιο γρήγορα η καταγραφή τους.

Με πληροφορίες από την iefimerida.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κίνα: Ερευνητές κατέψυξαν και επανέφεραν στη ζωή ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό

Επιστήμονες στην Κίνα προχώρησαν σε μια σημαντική ανακάλυψη αφού επανέφεραν στη ζωή έναν ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό

Νάξος – Γλινάδο: Εκπαιδευτική εκδρομή σε Δήλο – Τήνο, χρονοδιάγραμμα

Εκπαιδευτική Εκδρομή από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Γλινάδου "Ιωάννης Ν. Βενιέρης" .. Χρονοδιάγραμμα

Νάξος – Κωμιακή: Πανέτοιμοι για να γιορτάσουν του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης

Ο Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής ο Πνευματικό Κέντρο Κορωνίδας, το Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Κορωνίδας θα αναβιώσουν το τοπικό πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης

Νάξος – Αγιος Προκόπιος: Αυτοκίνητο μπλόκαρε τον κεντρικό δρόμο για περισσότερο από μία ώρα (!!!)

Παρκαρισμένο αυτοκίνητο μπλόκαρε την κυκλοφορία στον κεντρικό δρόμο του Αγίου Προκοπίου (!!!)

ΕΑΣ Νάξου: Συνάντηση και ενημέρωση στον Υφυπουργό Σταύρο Κελέτση

Επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Κελέτση στην ΕΑΣ Νάξου - τι ειπώθηκε

“Florios Mykonos Foundation”: Δωρίζει ταχύπλοο στο Λιμεναρχείο Μυκόνου

Το Ιδρυμα “Florios Mykonos Foundation” δωρίζει στο Λιμεναρχείο Μυκόνου ένα ταχύπλοο σκάφος -Το χρονικό της δωρεάς

Σέριφος: Η πρώτη ακτινογραφία στο νησί μετά από έξι χρόνια (!!!)

Στη Σέριφο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (16/05) η πρώτη ακτινογραφία μετά από έξι ολόκληρα χρόνια, που περίμεναν όλοι οι κάτοικοι του νησιού.

GOLDEN STAR FERRIES: Παροχή έκπτωσης 50% σε υποψήφιους φοιτητές

Η GOLDEN STAR FERRIES, θα προσφέρει την φοιτητική έκπτωση 50% στις μετακινήσεις των υποψηφίων φοιτητών με τα σύγχρονα και πολυτελή SUPERFERRY – ANDROS QUEEN – SUPEREXPRESS.

Αιγαίο: Με επτά πλωτά ραντάρ θωρακίζει την άμυνα της Ελλάδας

Με εμβέλεια του ραντάρ επιτήρησης AESA περίπου 40 χιλιομέτρων, οι Ενοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να «κλειδώσουν» από πλευράς επιτήρησης το Ανατολικό Αιγαίο με επτά τέτοιες πλατφόρμες.

Αίγυπτος: Υπάρχει πλέον η απάντηση στον τρόπο που δημιουργήθηκαν οι πυραμίδες

Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι οι πυραμίδες είναι πιθανό να χτίστηκαν κατά μήκος μιας χαμένης, αρχαίας διακλάδωσης του Νείλου

Νάξος – Χαλκί: Η έκλειψη Σελήνης το 1692, η αναβολή της συντέλειας ελέω ιερομόναχου Χρύσανθου

Ορεινός Αξώτης: 1692 μεγάλος πανικός στο Χαλκί Νάξου εξ αφορμής της εκλείψεως της Σελήνης

Κυκλάδες – Final 4 (U-14): Κυρίαρχος ο Πανναξιακός ΑΟΚ

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κατέκτησε τον τίτλο της καλύτερης ομάδας στο Final 4 (P-14)... Η ανάρτηση του Πανναξιακού ΑΟΚ και ο πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά

Χατζηανδρέου προς Προέδρους Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: “επιβεβλημένη η παρουσία σας στη συνεδρίαση”.

Ανοιχτή Πρόσκληση του Λεονάδρου Χατζηανδρέου στους προέδρους των Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ώστε να παραστούν στην αυριανή (13/05) συνεδρίαση για την αύξηση των δημοτικών τελών

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα “Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση”

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα "Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση" (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – ΓΕΛ Νάξου “Μανώλης Γλέζος”: Συμμετοχή εκπαιδευτικών στο “Teachers Academy” (photos)

Συμμετοχή πέντε εκπαιδευτικών του ΓΕΛ Νάξου «Μανώλης Γλέζος» σε εκπαιδευτικά κέντρα του "Teachers Academy" (Photos)

Νάξος – Final 4 (U14): Σήμερα ο μεγάλος τελικός ανάμεσα στον Πανναξιακό ΑΟΚ και τον ΑΟ Ανδρου

Πως έφτασαν έως τον τελικό του u14 οι ΑΟ Ανδρου και Πανναξιακός ΑΟΚ...

Νάξος: Στον αστερισμό των νοσηλευτών – τριών του 51ου Πανελλήνιου Συνεδρίου

Η Νάξος καλωσορίζει τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες που έφτασαν σήμερα στο νησί μας για να συμμετάσχουν στις εργασίες του 51ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Σ.Ν.Ε.)

Νάξος: Δράσεις από το Δήμο για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 - Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα

Νάξος – Συνέδριο Νοσηλευτών: Φέρνει πεζοδρόμηση στη παραλιακή οδό

Με βάση ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου,, η χερσαία ζώνη το απόγευμα της Τετάρτης (15/05) θα γίνει ένας τεράστιος πεζόδρομος

Νάξος: Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα (13/05) με επίκεντρο την αύξηση των δημοτικών τελών

Από την Δημοτική Επιτροπή πέρασαν οι προτάσεις για αύξηση δημοτικών Τελών - Ποια τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα (13/05)