Δύο νεκρές γυναίκες και τέσσερις τραυματίες από τον φονικό σεισμό των 6.2 ρίχτερ που “χτύπησε” το πρωί τη Λευκάδα κι έγινε αισθητός έως την Αθήνα
Ήταν η 15η Αυγούστου του 2013. Στις 8:15 το πρωί. Ήταν 15 Αυγούστου του 2003 8:15 το πρωί, όταν σεισμός 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Λευκάδας ταρακουνάει το νησί, προκαλώντας τεράστιες ζημιές, χωρίς ευτυχώς οι Λευκαδίτες να θρηνήσουν ανθρώπινες απώλειες. H σεισμική δόνηση χαρακτηρίστηκε τότε σφοδρή από τους σεισμολόγους, ωστόσο το επίκεντρο σε συνδυασμό με την αντισεισμική θωράκιση των νέων κτιρίων ίσως ήταν οι παράγοντες που περιόρισαν τις καταστροφές. Oι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφηκαν στο δυτικό τμήμα του νησιού και ιδιαίτερα στο οδικό δίκτυο των περιοχών από τον Γιο Nικήτα και το Kαλαμίτσι μέχρι το Πόρτο Kατσίκι έως το Nυδρί. Σημαντικές ζημιές σημειώθηκαν επίσης σε παλαιές πετρόκτιστες κατοικίες στα Λαζαράτα. Τον μεγάλο σεισμό του 2003 ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί.
Τώρα…. Ο πρωινός σεισμός των 6,2 Ρίχτερ με επίκεντρο 23 χλμ. δυτικά του νησιού της Λευκάδας δυστυχώς είχε θύματα… Δύο ηλικιωμένες γυναίκες έχασαν τη ζωή τους. Μία 70χρονη γυναίκα, το σπίτι της οποίας καταπλακώθηκε από βράχο στην περιοχή της Βασιλικής. Μία ακόμη 82χρονη έχασε τη ζωή της στο Αθάνι, όταν μάντρα κατέρρευσε και την καταπλάκωσε. Στο νοσοκομείο του νησιού έχουν διακομιστεί τέσσερις ελαφρά τραυματίες. Μεταξύ των τραυματιών είναι ένα 12χρονο αγόρι από το χωριό Βασιλική, μια 88χρονη γυναίκα από το χωριό Πινακοχώρι, ένα 10χρονο αγόρι από την περιοχή της Λυγιάς και ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα.
Πως περιγράφει τη σκηνή του θανάτου ο σύζυγος της 70χρονης γυναίκας; «Βρισκόμασταν μαζί με τη γυναίκα μου και τον 20χρονο εγγονό μου, στην είσοδο του σπιτιού. Η σύζυγός μου φοβήθηκε ότι ίσως κάποια πέτρα ή κάποιο λιθάρι αποκολληθεί από το βουνό και σκέφθηκε να μπει μέσα στο σπίτι. Όλα αυτά συνέβησαν μέσα σε δευτερόλεπτα. Τη στιγμή που η γυναίκα μου μπήκε μέσα στο σπίτι, απρόσμενα ακούσθηκε ένας δυνατός κρότος και ένας τεράστιος βράχος έριξε τον τοίχο, την πόρτα, τραυμάτισε θανάσιμα τη γυναίκα μου στο κεφάλι, άνοιξε μεγάλη τρύπα στον απέναντι τοίχο του σπιτιού και σταμάτησε την καταστροφική του πορεία σε κάποια δένδρα στην αυλή».
Τοπικά site μεταδίδουν πληροφορίες για ύπαρξη και τρίτου νεκρού, κάτι που ωστόσο ο επικεφαλής πολιτικής προστασίας δεν επιβεβαιώνει.
Στο χωριό Αθάνι έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής και τα περισσότερα προβλήματα σε σπίτια και σε εκκλησίες της περιοχής, ενώ σοβαρές βλάβες σε κατοικίες που πλέον είναι μη κατοικήσιμες έχει υποστεί και το Νυδρί. Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφεριάρχη Λευκάδας, Θεόδωρο Χαλικιά, τέσσερις άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ελαφρά σε διαφορετικά σημεία του νησιού. Ειδικότερα, στο νοσοκομείο του νησιού έχουν μεταφερθεί: ένα αγόρι 12 ετών από το χωριό Βασιλική, μια γυναίκα 88 ετών από το χωριό Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς και ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα.
Εξάλλου, λόγω των βραχοπτώσεων, σοβαρές είναι και οι ζημιές στο οδικό δίκτυο του νησιού, νοτιοδυτικά της Λευκάδας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Νικήτα, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση στα ορεινά χωριά ενώ έχουν «κοπεί» και πολλοί παραλιακοί δρόμοι. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες λειτουργούν κανονικά, ενώ αύριο στο νησί τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.
Για έναν ισχυρό σεισμό, που έγινε αισθητός σχεδόν σε όλα τα Επτάνησα έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega». Στην ίδια εκπομπή, ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Θεόδωρος Χαλικιάς, δήλωσε ότι η αίσθηση του σεισμού ήταν πολύ μεγαλύτερη «γιατί είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος, 5 χιλιόμετρα, και ήταν και κοντά» στο νησί, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι κολώνες της ΔΕΗ ενώνονταν η μία με την άλλη».
Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου από το Νυδρί στο Εthnos.gr, ο σεισμός ήταν ακόμη πιο έντονος από τον σεισμό του 2003 ενώ, καθώς εκείνη τη στιγμή στα σχολεία του νησιού βρίσκονταν σε εξέλιξη εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, πολλά παιδιά και γονείς βγήκαν έντρομα στους δρόμους.
Στο νησί έχει μεταβεί κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού καιΠροστασίας (ΟΑΣΠ), με επικεφαλής τον πρόεδρό του Ευθύμιο Λέκκα, για την εκτίμηση των ζημιών καθώς και η ΕΜΑΚ Πάτρας. «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην έχουμε αυτά που υπήρξαν στην Κεφαλονιά” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Ο κ. Λέκκας είπε ότι μέχρι αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί 20 μετασεισμοί πάνω απο 2,5 ρίχτερ με το μεγαλύτερο να είναι 5,1 στις 10:52. Στο νησί έχουν ήδη φτάσει κλιμάκια σεισμολόγων και μηχανικών, ενώ ο ΟΑΣΠ είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Τι λένε οι σεισμολόγοι
«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Λευκάδα, ήταν ο κύριος σεισμός» ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος. «Θα χρειαστούν να περάσουν αρκετές ώρες, ακόμα και ημέρες, για να είμαστε σίγουροι πως η σημερινή δόνηση ήταν η κύρια δόνηση» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Σώκο, ο σεισμός προέρχεται από το ρήγμα που ξεκινάει από την βορειοδυτική περιοχή της Λευκάδας και καταλήγει νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς και δίνει ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτόν που σημειώθηκε το 2003. Ειδικότερα, όπως ανέφερε «πρόκειται για ένα οριζόντιο ρήγμα και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι συνηθισμένο να δίνει ανάλογους σεισμούς με τον σημερινό» για να συμπληρώσει ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση.
Πάνω από εκατό μετασεισμοί, με μεγέθη της τάξης των τεσσάρων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αναμένονται στη Λευκάδα μέσα στον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστα Παπαζάχο. Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104.9 FM» και αναφερόμενος στο μεγάλο σεισμό που έπληξε την περιοχή, ο κ. Πααζάχος επισήμανε ότι το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε ένα πολύ γνωστό ρήγμα, το ρήγμα “Λευκάδας – Κεφαλλονιάς”, στο θαλάσσιο χώρο έξω περίπου από το Δράγανο και το Αφάνι βόρεια από το Πόρτο Κατσίκι, ενώ το πιο μεγάλο χωριό στην περιοχή είναι ο Άγιος Πέτρος. «Ήταν επιφανειακός σεισμός, με εστιακό βάθος γύρω στα 10 χιλιόμετρα και με μέγεθος που φαίνεται να είναι της τάξης του 6,1/ 6 ήταν η πρώτη εκτίμηση ή λίγο μεγαλύτερος, ίσως είναι και λίγο μεγαλύτερος προς το τέλος, όταν γίνουν οριστικές εκτιμήσεις» τόνισε.
Ο κ. Παπαζάχος συνιστά στους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από παλιές κατασκευές που φαίνονται ετοιμόρροπες, σπίτια που έχουν πρόβλημα δεν πρέπει να κατοικηθούν, σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν προτού ελεγχθούν ενδελεχώς και προτού κοπάσει και η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα και επισήμανε ότι το πιο βασικό είναι οι κάτοικοι να μην ακούσουν τη φημολογία και τη γνωστή παραφιλολογία που αναπτύσσεται αυτές τις μέρες.
Ζημιές και σε Ιθάκη και Κεφαλονιά
Ζημιές και στην Ιθάκη και την Κεφαλονιά προκάλεσε ο πολύ ισχυρός πρωινός σεισμός. Όπως είπε στο in.gr ο δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας, περισσότερα από 40 σπίτια στο βόρειο τμήμα του νησιού υπέστησαν ρωγμές στα τοιχώματά τους ή φθορές στις κεραμοσκεπές τους. Στην ίδια περιοχή, τμήματα του οδικού δικτύου, κυρίως μεταξύ Σταυρού και Λεύκης, αποκόπηκαν από πολλαπλές κατολισθήσεις. Σταδιακά, πάντως, τα βράχια που κατέπεσαν απομακρύνονται από μηχανήματα και συνεργεία του Δήμου.
Στην βόρεια Κεφαλονιά, δέκα σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα στο χωριό Ερισσό, και οι ένοικοι θα φιλοξενηθούν σε πανδοχείο της περιοχής. Την Ερισσό πρόκειται να μεταβεί ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης για δει από κοντά το μέγεθος των ζημιών. Ακόμα, στην περιοχή της Πάλλικής στο Ληξούρι, δύο κτίρια που είχαν κριθεί ακατάλληλα στους μεγάλους σεισμούς του 2014 καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ αρκετά κτίρια που ήταν «ταλαιπωρημένα» από τους προηγούμενους σεισμούς εμφάνισαν ζημιές.
Πληροφορίες από το Ethnos.gr, tovima.gr