Πλέον ο θιγόμενος είναι υποχρεωμένος να ζητά επανόρθωση, ενώ μπαίνουν κριτήρια για το ύψος της αποζημίωσης
Αλλαγές στον νόμο περί Τύπου περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο δημοσιοποίησε τη Δευτέρα ο Νίκος Παρασκευόπουλος. Η κυριότερη αλλαγή αφορά στις αγωγές κατά δημοσιογράφων για δημοσιεύματα, καθώς οι διατάξεις του νόμου ως τώρα χρησιμοποιούνταν και ως φόβητρο εναντίον της ελευθεροτυπίας, με τους θιγόμενους να ζητούν εξοντωτικά ποσά.
Με την αλλαγή του νέου πολυνομοσχεδίου τροποποιείται ο νόμος 1178/1981 και καταργείται η υποχρεωτική ελάχιστη προβλεπόμενη χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Η επιμέτρηση του ποσού θα γίνεται από τον δικαστή με ενδεικτικά κριτήρια ενώ διαμορφώνεται και θεσμός αποκατάστασης του αδικηθέντος από το Τύπο με σχετικό επανορθωτικό δημοσίευμα.
Έτσι θα δίνεται συγκεκριμένη χρονική προθεσμία στα ΜΜΕ να προχωρήσουν σε επανόρθωση του θιγομένου με σχετικό δημοσίευμα και αν περάσουν 20 ημέρες χωρίς να γίνει αυτό, τότε θα ανοίγει ο δρόμος για το δικαστήριο.
Επομένως, «ο αδικηθείς πριν ασκήσει αγωγή για την προσβολή που υπέστη (από δημοσίευμα του Τύπου) υποχρεούται να καλέσει με έγγραφη, εξώδικη πρόσκληση του» τους υπεύθυνους του εντύπου να αποκαταστήσουν την προσβολή του με την καταχώριση σε αυτό σύντομου επεξηγηματικού κειμένου.