Η αμερικανική εφημερίδα WS Journal αποκαλύπτει το σχέδιο της ΕΕ:: “Η Ευρώπη θέλει να «χώσει» 100.000 πρόσφυγες σε Ελλάδα και Βαλκάνια”
«Η Ελλάδα πρόκειται να γίνει το χωνευτήρι της Ευρώπης, σε μια ύστατη προσπάθεια να ελεγχθεί το αυξανόμενο κύμα μεταναστών και προσφύγων που εισέρχεται στην ήπειρο». Τι πιο ξεκάθαρο από αυτό που γράφει η Wall Street Journal;
Η αμερικανική εφημερίδα κάνει λόγο για μια πρόκληση που έχει μπροστά της η Ευρώπη να αντιμετωπίσει και τα σχέδιά της γίνονται ολοένα και πιο ξεκάθαρα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να βρουν ένα καταφύγιο για 100.000 πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2015 – για τους μισούς από αυτούς έχει ήδη βρεθεί και θα είναι η Ελλάδα, ενώ αρκετοί θα κατανεμηθούν στα Σκόπια, τη Σερβία και την Κροατία.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Κομισιόν ανακοίνωσε μια έκτακτη βοήθεια ύψους 5,9 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα για τους επόμενους τέσσερις μήνες, έτσι ώστε να καλυφθεί το κόστος εγκατάστασης και σίτισης των μεταναστών, ενώ θα συνδράμει με πόρους ο ΟΗΕ και τα μέλη της ΕΕ.
Τόσο το Βερολίνο, όσο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αντιδρούν με οργισμένο τρόπο στην de facto πολιτική της Αθήνας να προωθεί τους μετανάστες σε άλλες χώρες, αντί να επεξεργάζεται τις αιτήσεις ασύλου τους. Μόνο την περασμένη εβδομάδα, κατέφτασαν από τα παράλια της Τουρκίας περίπου 50.000 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία. Όπως αναφέρει η WS Journal, ακόμη και αν υπάρχει πρόνοια για εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, το βασικό πρόβλημα παραμένει: δεν θα καταφέρουν να ζήσουν ανθρώπινα σε μια χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά ζητήματα. Επιπλέον, η πλειοψηφία των μεταναστών δεν επιθυμούν να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά αποζητούν ένα καταφύγιο στη Γερμανία και τη Σκανδιναβία.
Οι πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα
Η Τζούντιθ Σάντερλαντ της οργάνωσης «Human Rights Watch», λέει:
«Δεν πρέπει να μας προκαλέσει έκπληξη ότι η ΕΕ θέλει να είναι η Ελλάδα αυτή που θα προλαβαίνει την άτακτη φυγών αυτών των ανθρώπων. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι μια χώρα υπό οικονομική κρίση, ενώ και οι πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν σε αυτήν. Εάν υπάρξουν ανοιχτά κέντρα παραμονής τους, τότε είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν το ταξίδι τους, παρά τους κινδύνους που κρύβει το ταξίδι εν μέσω χειμώνα».
Ουρές προσφύγων στη Λέσβο:
Πέραν της Ελλάδας, ούτε και τα άλλα, επίσης φτωχά, κράτη της Βαλκανικής Χερσονήσου είναι ο τελικός προορισμός των Σύρων. Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Βούτσιτς, διερωτάται:
«Το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε με αυτούς τους ανθρώπους που δεν θέλουν να μείνουν στις χώρες μας. Να τους φυλακίσουμε; Υποθέτω πως όχι, και αυτό είναι το βασικό μας πρόβλημα».
Τον προηγούμενο μήνα, οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν να προωθήσουν 160.000 αιτούντες ασύλου στην πρώτη γραμμή (Ιταλία και Ελλάδα), καθώς και σε άλλες χώρες. Ωστόσο, μόλις 105 εξ αυτών μετεγκαταστάθηκαν στην Ιταλία. Κάτι που σημαίνει ότι για να πετύχει η ΕΕ τους στόχους που έχει θέσει, θα πρέπει να μεταφέρονται κάθε μήνα χιλιάδες μετανάστες σε όλη την Ευρώπη.
Ο Μουζάλας και το Λουξεμβούργο
Το άρθρο αναφέρει πως όταν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννης Μουζάλας, επισκέφθηκε πριν από λίγο καιρό ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Λέσβο, ρώτησε τους μετανάστες ποιος θα ήθελε να μεταφερθεί στο Λουξεμβούργο. Δεν βρέθηκε ούτε ένας εθελοντής.
Ακόμη και όταν οι μετανάστες εγκαθίστανται κάπου, δεν μένουν όλοι στο μέρος που θέλει η ΕΕ. Η Γαλλία και το Βέλγιο προσπάθησαν να βοηθήσουν τη Γερμανία και να πάρουν 1.250 μετανάστες από τα κέντρα υποδοχής, αλλά αρκετοί από αυτούς επέστρεψαν στη Γερμανία χωρίς άδεια.
Επί του παρόντος, μόλις εννέα από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν προσφερθεί να πάρουν 854 μετανάστες υπό τη σκέπη του πανευρωπαϊκού πλάνου. Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής δεν μπορούν να σχεδιάσουν άλλο εναλλακτικό πλάνο από την προσωρινή παραμονή των μεταναστών σε ένα μέρος έως ότου λάβουν θετική έγκριση στο αίτημα για άσυλο που έχουν υποβάλλει.
Το Βερολίνο θα υψώσει τείχος
Εάν το σχέδιο αποτύχει, και η Ελλάδα και τα Βαλκάνια συνεχίσουν να στέλνουν τα κύματα των μεταναστών στην υπόλοιπη Ευρώπη, τότε το Βερολίνο απειλεί πως θα ορθώσει ένα τείχος και θα κλείσει τα σύνορα. Κάτι που ήδη η Ουγγαρία το έχει πράξει. Κάτι τέτοιο, φοβούνται πολλοί Ευρωπαίοι, μπορεί να προκαλέσει έξαρση της βίας κατά μήκος των Βαλκανίων και του Αιγαίου.
Πηγή:iefimerida.gr