Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΜε οδηγό το Κϊτρο Νάξου

Με οδηγό το Κϊτρο Νάξου

|

Ο bartender Μανώλης Λυκιαρδόπουλος έφτιαξε κοκτέιλ με βάση το κίτρο Νάξου και βρέθηκε στην καλύτερη πεντάδα των bartender του κόσμου για το 2015

Ιούνιος του 2015 και στην Αθήνα και δη σε κεντρικό εστιατόριο της Γλυφάδας πραγματοποιείται η τελική φάση του ελληνικού World Class. Μιλάμε για τον ετήσιο διαγωνισμό για την ανάδειξη του κορυφαίου bartender που θα έχει ως έπαθλο τι άλλο από την παρουσία του στη τελική φάση του World Class (το «Οσκαρ των Κοκτέιλ») , το οποίο φέτος πραγματοποιήθηκε στο Κέιπ Τάουν της Αφρικής. Οι δώδεκα φιναλίστ έδωσαν τον καλύτερο εαυτό του σε μία σειρά δύο αρχικά δοκιμασιών (είτε μιλάμε για κλασικά κοκτέιλ, είτε για συνδυασμό ποτού με φαγητό ) και στη συνέχεια μίας τρίτης (ταξίδι στο χρόνο με την βοήθεια ενός Martini) όπου το παρών έδωσαν οι τέσσερις καλύτεροι. Ανάμεσά τους ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος, ο οποίος «σέρβιρε» στην κριτική επιτροπή ένα ταξίδι στο χρόνο με ξηρό Μartini που αρωμάτισε με ελιές και αμύγδαλα, πρόσθεσε παλαιωμένο Vinsanto Σαντορίνης και τσάι από τη Νότια Αφρική, ενώ για να το σερβίρει έβγαλε το σακάκι του, το άπλωσε στο bar και ακούμπησε το κοκτέιλ του πάνω στη σημαία της Νοτίου Αφρικής που είχε ράψει στο εσωτερικό του. Και κέρδισε όχι μόνο το τίτλο του καλύτερου για την τρέχουσα χρονιά αλλά κυρίως το δικαίωμα να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον κορυφαίο διεθνή διαγωνισμό για τους bartender, ο οποίος όπως αναφέραμε πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

Απόφαση

Αυτό όμως που είχε κάνει εντύπωση ήταν το γεγονός ότι είχε αποφασίσει με τη λήξη του ελληνικού διαγωνισμού, ποιο θα ήταν εκείνο το στοιχείο που θα τον έδινε το δικαίωμα να χριστεί ως το μεγάλο αουτσάιντερ του τελικού σε διεθνή επίπεδο. Κι αυτό δεν ήταν άλλο από το Κίτρο Νάξου (!!) Και δεν το έκρυψε. Λίγο πριν αναχωρήσει για την Νότιο Αφρική σε συνέντευξη που είχε δώσει στην ιστοσελίδα Andro.gr και στην ερώτηση ποια είναι τα αγαπημένα του ποτά είχε αναφέρει «αγαπώ την τεκίλα και πιο πολύ την Don Julio, γιατί έχει απλή και καθαρή γεύση. Από τα ελληνικά ποτά, ξεχωρίζω τη μαστίχα που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, μόνο εδώ, αλλά και το κίτρο Νάξου που θα είναι και ένα από τα υλικά που θα “παίξω” στον τελικό». Και έπαιξε, πέτυχε το πρώτο του στόχο που δεν ήταν άλλος από το να μπει στους έξι καλύτερους και το κυριότερο; Αποθέωσαν όλοι το Κίτρο Νάξου γιατί πολύ απλά έδωσε αυτό το «κάτι διαφορετικό» που αναζητούν οι κορυφαίοι στο είδος για να απογειώσουν την γεύση ενός κοκτέιλ. Μάλιστα, το αποτέλεσμα ήταν το λιγότερο εντυπωσιακό στη διάρκεια της τελικής φάσης: 60 ml Don Julio Reposado αναμείχτηκαν με 15 ml κίτρο Νάξου, 30 ml cordial από παντζάρι και κρόκο Κοζάνης και 15 ml lime και υποδέχτηκαν ένα κουτάλι από γλυκό μαστίχα. Αποτέλεσμα; Ολοι οι παρευρισκόμενοι στο φετινό World Class να αποθεώσουν τον δημιουργό του που έδειξε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει θέση ανάμεσα στους καλύτερους εκμεταλλευόμενη όχι μόνο το δημιουργικό στοιχείο του Bartender κυρίως όμως τα τοπικά ξεχωριστά προϊόντα που είναι σε θέση να προσφέρουν εκπληκτικές γεύσεις στον ουρανίσκο των γευσιγνωστών και μελών κριτικής (και όχι μόνο) επιτροπής,.

likiardopoulos

Η μάχη

Να σημειώσουμε ότι στον σχετικό διαγωνισμό έδωσαν το παρών 54 bartenders από κάθε γωνιά του κόσμου περνώντας μέσα από δύσκολες δοκιμασίες τόσο σε δημιουργία όσο και με χρονικό περιορισμό (10 ξεχωριστά κοκτέιλ σε δέκα λεπτά) τη στιγμή που όλοι θα έχουν τα μάτια τους πάνω τους. Και βέβαια σε έναν τέτοιο διαγωνισμό, κόλπα όπως πετάγματα των μπουκαλιών στον αέρα ή άλλα αεροπλανικά μάλλον δεν θα πρέπει καν να περνούν από τη σκέψη κανενός. Όχι μόνο των διαγωνιζόμενων αλλά και των ελάχιστων προνομιούχων θεατών. Οι έξι καλύτεροι πέρασαν κι ανάμεσά τους και ο δικός μας ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος – «ένας αληθινός τζέντλεμαν», όπως ειπώθηκε – μαζί με τον Jack Scotti (Αυστραλία), τον Viteslav Cirok (Τσεχία), τον Alistair Reynolds (Βρετανία), τον Ariel Leizgold (Ισραήλ) και τον Michito Kaneko (Ιαπωνία) ήταν οι έξι κορυφαίοι του τελικού. «Όταν άκουσα το όνομά μου, σταμάτησε ο χρόνος» επαναλάμβανε ο έλληνας υποψήφιος – και όντως αυτό θα ορκιζόταν και ολόκληρη η ελληνική αποστολή. Ο δε νικητής του World Class το 2010 και Head Bartender του American Bar στο Savoy, Εrik Lorincz, μιλώντας στο BHMAgazino ανέφερε  «Πρέπει να είσαι σεμνός για να φέρεις εις πέρας την ευθύνη που έχεις αναλάβει πίσω από την μπάρα. Πρέπει να είσαι παράδειγμα προς μίμηση και νομίζω ότι ο Μανώλης διαθέτει όλα αυτά τα στοιχεία. Είναι φιλικός και δημιουργικός και, παράλληλα, τα κοκτέιλ του είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Αυτό είναι το προφίλ ενός πολύ δυνατού υποψηφίου». Ο Μανώλης δεν κέρδισε (σ.σ. νικητής ο Ιάπωνας Michito Kaneko) αλλά το 1.618 Pop Up Store «Φiloxenia» κέρδισε τις εντυπώσεις με το Spiral Martini του.

likiardopoulos1

Περιβόλι

Από το Χαλάνδρι (σ.σ. εκεί εργάζεται) έως το Κέιπ Τάουν με ενδιάμεσο σταθμό τις Κυκλάδες και τη Νάξο. Τον βρήκαμε χθες το μεσημέρι λίγο πριν ξεκινήσει την εργασία του επιχειρήσαμε να του κλέψουμε λίγο από το χρόνο του Και όπως μας σημείωσε «έρχομαι συχνά στις Κυκλάδες, έχω φίλους που μένουν στην Πάρο ενώ στη Νάξο έχω έρθει δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Μου αρέσουν τα νησιά γιατί έχει το καθένα τη δική του προσωπικότητα και δεν έχουν καμία σχέση ακόμη και με τα γειτονικά νησιά. Ένα τέτοιο είναι και η Νάξος. Όμορφο νησί με έντονα τα χαρακτηριστικά ενός νησιού που σε προκαλεί με ωραίες παραλίες και ιδιαίτερη ενδοχώρα. Όσο για τα προϊόντα; Έχω αναφέρει ότι το Κίτρο Νάξου είναι ένα από τα ξεχωριστά όπλα στην φαρέτρα μου. Όπως και όλα σχεδόν τα τοπικά προϊόντα. Μπορείς με αυτά να φτιάξεις ενδιαφέροντα κοκτέιλ. Αρκεί να μην διστάζεις να πειραματίζεσαι. Το Κίτρο Νάξου να πω την αλήθεια το ανακάλυψα στο …Χαλάνδρι. Υπάρχει ένα κατάστημα εδώ που πουλάει Ναξιώτικα προϊόντα, είχα γευτεί την κουζίνα του νησιού και έτσι πέρασα. Δοκίμασα και το πήρα. Και δεν το αποχωρίζομαι. Χρησιμοποιώ κυρίως αυτό με την διπλή απόσταξη, το λευκό και αυτό γιατί θέλω τα αρώματα που φέρνουν στον ουρανίσκο όσων το γεύονται, εσπεριδοειδή. Και κυρίως κάνουν μέσα από τα κοκτέιλ μου ταξίδι σε ένα όμορφο περιβόλι». Για την εμπειρία του στο Κέιπ Τάουν και τα κέρδη που αποκόμισε μας απάντησε «Ήταν μοναδική η εμπειρία από τη παρουσία μου στον διαγωνισμό που είναι περισσότερο μία μάχη να περάσεις τα όρια σου, να είναι σε εγρήγορση και το κυριότερο συναντάς τους καλύτερους στο χώρο. Προσφέρει πολλά, αλλά ζητάει και πολλά. Δεν πίστευα ότι θα κερδίσω. Πήγα εκεί για να παρουσιάσω τα ποτά του Μανώλη. Απλώς καλοδουλεμένα ποτά, σαν κι αυτά που σερβίρω στο μαγαζί όπου εργάζομαι» Τι κέρδισε από αυτό το διαγωνισμό; «Με έκανε πιο γνωστό, μου έδωσε ακόμη μεγαλύτερη αναγνωρισημότητα και μου έδωσε ώθηση στη δουλειά μου ώστε να εργαστώ ακόμη πιο σκληρά».

Πηγή: Εφημερίδα Κυκλαδική 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καστράκι: Τα σπινθηροβόλα μάτια του Εσταυρωμένου έβλεπαν τον κόσμο

Ο Γιώργος Καρνέζης γράφει για την παρουσία του Κυριάκου Σαλτερή στα πολιτιστικά δρώμενα του Καστρακίου

Ρήγμα Ανύδρου: Εδωσε σεισμό 4.3 R μεταξύ Αμοργού – Σαντορίνης

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού και κοντά στη Σαντορίνη - Η δόνηση ταρακούνησε το νησί ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα

Νάξος – Τραγαία: Μεγάλο Σάββατο με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…”

Νάξος: Μεγάλο Σάββατο στην Τραγαία με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…” (video)

Ανδρος: Το όνειρο του Κλειστού Γυμναστηρίου γίνεται πραγματικότητα

Το όνειρο του Κλειστού στην Άνδρο γίνεται πραγματικότητα – Άνοιξε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του - Τι αναφέρει ο δήμαρχος κος Σουσούδης

Κάλυμνος: Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Κροτίδες: Κατάσχεση 130.000 τεμαχίων – Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Πρόταση Ημέρας: Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές

Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές με την σφραγίδα της Κέρκυρας

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

“Πρέβελης”: Ετοιμάζεται σιγά σιγά για το τελευταίο του ταξίδι, στη Τουρκία

Το "Πρέβελης" κλείνει το κύκλο της ιστορίας του. Από χθες στην Ελευσίνα και από εκεί περιμένει το .. πράσινο φως για τα διαλυτήρια στην Τουρκία