Ποιος είπε ότι στο εξωτερικό οι Δημόσιοι υπάλληλοι δεν την …κοπανάνε. Διαβάστε την απίστευτη ιστορία που διαδραματίστηκε στο δήμο Σαν Ρέμο της Ιταλίας
Όποιος πει ότι η ..λούφα των υπαλλήλων είναι ελληνική συνήθεια μάλλον δεν γνωρίζει τι γίνεται στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης καθότι οι υπάλληλοι έχουν λίγο πολύ την ίδια νοοτροπία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιχείρηση «Stachanov» της οικονομικής αστυνομίας της Ιταλίας με στόχο να ανακαλύψει γιατί ενώ οι περισσότεροι από τους δημοτικούς υπαλλήλους του Σαν Ρέμο ήταν εκτός υπηρεσίας – σύμφωνα με τις καταγγελίες – το …μηχάνημα έδειχνε ότι ήταν κανονικά στην εργασία τους…
Και έτσι ξεκίνησε η επιχείρηση που έλαβε χώρα στην Λιγουρία της Ιταλίας και είχε ως στόχο την αποκάλυψη υπαλλήλων του Δήμου που «χτυπούσαν» κάρτα και στη συνέχεια απολάμβαναν την ζωή τους ανάμεσα σε αθλητικές δραστηριότητες και ξεκούραση. Η επιχείρηση ξεκίνησε το 2013 και όπως αναφέρει η Corriere della Sera 35 είναι οι συλληφθέντες και 135 ακόμα ερευνώνται, που έβαζαν άλλους να «χτυπούν» την κάρτα τους κι εκείνοι ανενόχλητοι πήγαιναν ακόμα και για κανό (!!!) και το χειρότερο είναι ότι το παρουσίαζε ως υπερωριακή εργασία.
Το 1/3 των εργαζομένων εμπλέκεται στην υπόθεση
Η εντυπωσιακή κλίμακα απουσιών ήρθε στο φως αφότου η αστυνομία ενημερώθηκε για το πρόβλημα και οργάνωσε επιχείρηση παρακολουθήσεων 272 από τους συνολικά 528 υπαλλήλους του δήμου. Χθες, λοιπόν, ύστερα από ενδελεχή παρατήρηση, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 196 υπάλληλοι, δηλαδή το 72% του προσωπικού, είναι ένοχοι για «συχνές ασυνέπειες». Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν περιορίζονταν στην παρασπονδία, αλλά υπερηφανεύονταν στους τόπους κοινωνικής δικτύωσης για το κατόρθωμά τους.
Σύμφωνα δε με την οικονομική αστυνομία δεν είναι λίγοι όσοι υποστήριζαν ότι κάλυπταν μέχρι και δέκα ώρες υπερωρίες ώστε να πληρώνονται επιπλέον.
Στο κύκλωμα των… λουφαδόρων φέρεται να είναι και ένας τροχονόμος, ο οποίος καταγράφηκε να «χτυπάει» κάρτα φορώντας το… μαγιό του ώστε να είναι έτοιμος να πάει στην παραλία.
Έκαναν ανενόχλητοι τις δουλειές τους
Οι υπάλληλοι είτε δήλωναν παρουσία και έφευγαν από το γραφείο, είτε έδιναν την κάρτα τους σε άλλους συναδέλφους και έκαναν ανενόχλητοι τις δουλειές τους, είτε ακόμα δεν «χτυπούσαν» την κάρτα τους σε περίπτωση καθυστέρησης ή αν έφευγαν νωρίτερα από το δήμο.
Πέρα από τις συλλήψεις και την απαγγελία κατηγοριών (κυμαίνονται από απάτη σε βάρος του κράτους μέχρι παραποίηση δημοσίων εγγράφων και κατάχρηση κονδυλίων) η αστυνομία έχει στην κατοχή της και τους πίνακες με την προσέλευση των υπαλλήλων, καθώς και τη θέση που κάλυπταν όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση ώστε να καταλήξουν στο μέγεθος της επιβάρυνσης που προκλήθηκε στο δήμο από την απουσία των εργαζομένων. Παραδοσιακά «η κοπάνα είναι μάστιγα» στις τάξεις των Ιταλών δημοσίων υπαλλήλων, όπως είχε επισημάνει πριν από λίγα χρόνια το βρετανικό περιοδικό «Economist».