Οι Τούρκοι διακινητές για μία ακόμη φορά τα κατάφεραν: επτά νεκροί σε ναυάγιο στα όρια με την Ελλάδα στη περιοχή της Λέσβου
Επτά ανθρώπους έπνιξαν χθες στην κυριολεξία οι Τούρκοι μεταφορείς προσφύγων και μεταναστών. Δύο γυναίκες, ένας άνδρας και τέσσερα παιδιά συγκαταλέγονται στη λίστα του σκληρού απολογισμού των νεκρών του ναυτικού δυστυχήματος που συγκλονίζει. Μια ανατριχιαστική στην κυριολεξία λεπτομέρεια. Τρία από τα τέσσερα παιδιά είναι αδέλφια.Η μητέρα τους νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης αγνοώντας το τι έχει συμβεί στα παιδιά της.
Όπως κατέθεσαν ο επιζήσαντες επιβιβάστηκαν στο σκάφος, μια παλιά ξύλινη βάρκα χθες το πρωί. Στην οριογραμμή ο Τούρκος μεταφορέας που είχε πάρει 1500 δολάρια για κάθε έναν από όσους μετέφερε εγκατέλειψε το σκάφος επιστρέφοντας στην τουρκική ακτή με φουσκωτό σκάφος που διέθετε εξωλέμβια μηχανή και μέχρι εκείνη τη στιγμή ρυμουλκούσαν. Οι εναπομείναντες στο σκάφος Σύροι πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους πανικοβλήθηκαν. Προσπάθησαν να το οδηγήσουν προς την Ελληνική ακτή μη μπορώντας να ρυθμίζουν ούτε την ταχύτητα του ούτε φυσικά την κατεύθυνση του. «Έτσι εξηγείται η σφοδρότητα της σύγκρουσης με το σκάφος του λιμενικού Σώματος που το εντόπισε και προσπάθησε να το πλησιάσει. Οπότε και επήλθε η σύγκρουση και στη συνέχεια η ανατροπή του» έλεγε πριν λίγο αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος που εξέτασε την όλη υπόθεση.
Το σοβαρό αυτό ναυτικό δυστύχημα με τα τραγικά αποτελέσματα συνέβη στις 11,30 χθες το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μισό ναυτικό μίλι βόρεια του Μολύβου. Από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος που έσπευσαν στην περιοχή διεσώθησαν 31 από τους επιβαίνοντες πρόσφυγες και μετανάστες.
Αργά το βράδυ εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος που αναφέρει «το πλήρωμα του Π.Α.Θ. εντόπισε το ξύλινο σκάφος να κατευθύνεται με πορεία προς τις βραχώδεις ακτές της περιοχής Μολύβου βόρεια της Λέσβου και ενώ το προσέγγισε προκειμένου να το προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι επιβαίνοντες πλέοντας προς την ανωτέρω ακτογραμμή και παρά τη χρήση ηχητικών προειδοποιήσεων μέσω της σειρήνας του πλοίου και των επαναλαμβανόμενων κλήσεων για την παροχή βοήθειας σε αυτό, ο χειριστής του δεν συνεργάστηκε, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το Π.Α.Θ. πραγματοποίησε όλους τους απαραίτητους ελιγμούς (κράτηση κύριων μηχανών και αναπόδηση), το ξύλινο σκάφος έστρεψε απότομα αριστερά προς την πλώρη του, με αποτέλεσμα την πρόσκρουσή του στη δεξιά παρειά του. Στη συνέχεια, δεδομένης της ταχύτητας και της άσχημης κατάστασής του, το ξύλινο σκάφος βυθίστηκε, ενώ οι επιβαίνοντες σε αυτό έπεσαν στη θάλασσα». Στη συνέχεια υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στην περιοχή έσπευσαν ακόμα δύο πλωτά του Λ.Σ., καθώς και ένα ελικόπτερο και ένα περιπολικό σκάφος της δύναμης FRONTEX.
Από τα σκάφη που συμμετείχαν στις έρευνες περισυνελέγησαν 31 αλλοδαποί οι οποίοι και μεταφέρθηκαν ασφαλώς στο λιμένα της Μήθυμνας, ενώ απεγκλωβίστηκαν από το πρωραίο τμήμα του σκάφους με τη συνδρομή δυτών δύναμης FRONTEX τέσσερις σοροί αλλοδαπών (1 γυναίκα και 3 ανήλικα). Επίσης από το συγκεκριμένο τμήμα του ξύλινου σκάφους το οποίο ρυμουλκήθηκε στο λιμένα Μήθυμνας, απεγκλωβίστηκαν επίσης τρεις επιπλέον σοροί αλλοδαπών (1 άνδρας, 1 γυναίκα και 1 παιδί), με τη συνδρομή ιδιωτών δυτών.
Για το περιστατικό ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης και Ναυτοδικείου Πειραιά, ενώ προανάκριση για το περιστατικό διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης. Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Θοδωρής Δρίτσας και ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος έδωσαν εντολές να γίνει συστηματική έρευνα και για αυτό μεταβαίνει Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή.
Εντοπίστηκαν 141.919 μετανάστες σε 795 περιστατικά τον Σεπτέμβριο
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με Λιμενικό Σώμα, από τις 07.30 της Τετάρτης έως τις 07.30 της Πέμπτης διασώθηκαν 830 πρόσφυγες που επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας σε 20 περιστατικά έρευνας – διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Σάμου, Αγαθονησίου και Κω. Επίσης σε 141.919 ανέρχεται ο αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκαν τον Σεπτέμβριο από στελέχη του Λιμενικού Σώματος σε 795 περιστατικά έρευνας και διάσωσης, τα περισσότερα εκ των οποίων εξελίχθησαν σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Επιπλέον, στη διάρκεια των περιστατικών αυτών κατασχέθηκαν 189 σκάφη και τρία οχήματα.
Πληροφορίες από news,gr και tovima.gr