Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΙστορίες"Το πολιτικό επίπεδο είναι κακό"

“Το πολιτικό επίπεδο είναι κακό”

|

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Κοινή Γνώμη” του επικεφαλής της παράταξης “Πολίτες για τα νησιά μας” στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Βασίλη Βρούτση

ιαίτερα αιχμηρός στην κριτική του όσον αφορά στα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρουσιάζεται ο επικεφαλής της παράταξης “Πολίτες για τα νησιά μας”, Βασίλης Βρούτσης, στη συνέντευξη που παραχώρησε, με αφορμή τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου της νέας δημοτικής θητείας.

Καταγγέλλοντας τη δημοτική πλειοψηφία για την τακτική που ακολουθεί σε επίπεδο λήψης αποφάσεων και τρόπου διοίκησης του νησιού με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, ο ίδιος επισημαίνει πως, η παράταξή του, στον αντίποδα, ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση, καταθέτοντας προτάσεις που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Στις απαντήσεις του κ. Βρούτση υπήρξαν αναφορές σε σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, με ένα εξ αυτών να αποτελεί η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων και η μη πραγματοποίηση ανακύκλωσης.

Αναλυτικά η συνέντευξη προβάλλεται στο web tv της “Κοινής Γνώμης.

· Ποια είναι η δική σας οπτική και θέση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά τη διάρκεια της νέας θητείας;

“Η αλήθεια είναι ότι δε χαίρεσαι να συμμετέχεις σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο για πολλούς λόγους. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην τελευταία συνεδρίαση σε ένα σημείο στο οποίο ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προς τον οποίο τέθηκαν διάφορα ερωτήματα και διαπιστώθηκε ότι ψευδόταν για διάφορα σημεία και δεδομένης της πολιτικής πίεσης που δέχθηκε, έβρισε τον άλλο δημοτικό σύμβουλο της παράταξής μας, τον Αντώνη Βασαλάκη. Ποτέ δεν είναι προσωπική η αντιμετώπιση των πραγμάτων από εμάς. Όμως το πολιτικό επίπεδο είναι κακό. Εμείς συμμετέχουμε στο δημοτικό συμβούλιο, παρεμβαίνουμε με ερωτήσεις, με καταγγελίες, αλλά κυρίως με προτάσεις. Προτάσεις, οι οποίες ουδέποτε έχουν γίνει αποδεκτές. Θα προτιμούσα να πουν ότι θα διαβάσουν την πρότασή μας, θα την ελέγξουν κι αν τότε διαφωνούν, ας πάει στο καλάθι των αχρήστων. Δεν κάνουν ούτε αυτό. Από εμάς ασκείται εποικοδομητική αντιπολίτευση, ωστόσο, υπάρχει μία άρνηση εκ των προτέρων, η οποία νομίζω πως εμπεριέχει μικροπολιτική. Βέβαια υπάρχει και το θέμα πως οι προτάσεις μας θίγουν πολιτικά συμφέροντα. Είναι πάντοτε προτάσεις που έχουν στο κέντρο τους την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, αντίθετα με τον τρόπο με τον οποίο προάγουν από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής τα ζητήματα, τα οποία στοχεύουν πάντα στην εξυπηρέτηση ειδικών ή ατομικών συμφερόντων”.

· Ο λόγος σας είναι ιδιαίτερα αιχμηρός όσον αφορά στη Δημοτική Αρχή. Είναι βαρύ να υποστηρίζετε ότι εξυπηρετεί ιδιαίτερα συμφέροντα. Η διαφάνεια είναι μάλλον λέξη που δεν ταιριάζει στις συγκεκριμένες περιγραφές που προηγήθηκαν. Θέλετε να μιλήσετε με παραδείγματα;

“Είχαμε κάνει πρόταση για τα σφαγεία και τη λειτουργία τους. Τα σφαγεία στη Νάξο αλλά και σε πολλά μέρη της Ελλάδος λειτουργούν με εργολαβίες. Η πρότασή μας ήταν συγκεκριμένη. Να λειτουργούν από τον Δήμο με τιμές για τους κτηνοτρόφους ή τους ιδιώτες, οι οποίες θα είναι περίπου στο 1/3 της τιμής, της οποίας πληρώνουν αυτήν τη στιγμή οι κτηνοτρόφοι στα σφαγεία της Νάξου. Κάναμε αυτήν την πρόταση την ημέρα που εισήγαγαν το θέμα για τη μίσθωσή τους και απλά αυτή πήγε στα σκουπίδια. Η συνετή αντιμετώπιση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής θα ήταν να λάβει υπόψιν της, την πρότασή μας, να εξετάσει αν υλοποιείται και αν όχι, να την αφήσει στην άκρη. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Επίσης, πρόσφατα εγκρίνουμε θέματα που αφορούν τις ασφαλτοστρώσεις, τις τσιμεντοστρώσεις, τις ηλεκτροδοτήσεις. Όλα αυτά είναι μικρά – κατά τα φαινόμενα – πράγματα, που όμως υποκρύπτουν σκοπιμότητες και ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις και διαδικασίες. Για παράδειγμα, όταν φέρνουν ένα κονδύλι 30 ή 40 χιλ. ευρώ γενικά για ασφαλτοστρώσεις ή τσιμεντοστρώσεις και δεν εξηγούν, τότε αν αυτό δεν υποκρύπτει πράγματα, τί άλλο; (…) Όταν σπαταλάς το λιγοστό δημόσιο χρήμα, πρέπει να το κάνεις μελετημένα”.

· Η Δημοτική Αρχή έχει μία πορεία χρόνων. Σύμφωνα με αυτά που αναφέρετε, φαίνεται ότι έχουν δημιουργηθεί και σχέσεις εξάρτησης στην Νάξο, οι οποίες με τον Α ή Β τρόπο “πρέπει” να εξυπηρετηθούν. Μήπως εν τέλει, η μεγάλη διάρκεια παραμονής της όποιας Αρχής, αλλάζει τα δεδομένα ισορροπιών στην αντιμετώπιση των πραγμάτων;

Το αντιμετωπίσαμε πολύ έντονα κατά την προεκλογική διάρκεια των αυτοδιοικητικών εκλογών. Όταν μιλούσαμε με ανθρώπους, έδειχναν πίστη σε εμάς, αλλά πολλές φορές μας απαντούσαν: “είμαι δεσμευμένος για κάποιους λόγους”. Δυστυχώς, αυτά τα πράγματα, δεν αποδεικνύονται. Ακόμη όμως και να αποδεικνύονταν, δεν είμαστε της άποψης της ποινικοποίησης της πολιτικής. Θεωρώ ότι είναι στο χέρι του καθενός να κρίνει με βάση το δημόσιο συμφέρον και όχι το προσωπικό και μάλιστα πολλές φορές ευτελές συμφέρον. (…) Επί της ουσίας στη Νάξο δεν γίνεται τίποτα. Δεν έχουμε ΧΥΤΑ, δεν έχουμε ΧΥΤΥ και δεν έχουμε βασικά πράγματα που είναι θέμα πολιτισμού στη ζωή μας. Έχουμε ζητήματα που απασχολούν τη ζωή και την οικονομία και δεν τα ακουμπά κανείς. Ή τα ακουμπά μετά από χρόνια. Όσον αφορά στα χρόνια της συγκεκριμένης πλειοψηφίας, η οποία κοντεύει τα πέντε έτη ως Δημοτική Αρχή, την είχαμε αντιμετωπίσει αρχικά με επιείκεια. Υποστηρίζαμε ότι έχει κληρονομήσει πολλά προβλήματα του παρελθόντος. Πλέον έχει γίνει κοινωνός, συμμέτοχος σε πολλά προβλήματα”.

· Ένα από τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η Νάξος είναι το θέμα των απορριμμάτων. Το νησί δεν έχει καταλήξει για τον ΧΥΤΑ, δεν γνωρίζει τί θα πει ανακύκλωση ενώ γενικά οι Δήμοι αναφορικά και με την υποχρέωση για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων δεν έχουν ιδέα ή τους είναι αδιάφορο. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Στη Νάξο σε επίπεδο ανακύκλωσης είμαστε σε κατάσταση ούτε καν εμβρυακή. Το μόνο θετικό βήμα είναι ότι έχουμε μπει σε μία διαδικασία αποκατάστασης των χωματερών αλλά ως εκεί. Ο ΧΑΔΑ της Νάξου, δεν αποκαθίσταται δεδομένου ότι δεν έχει τελειώσει ο ΧΥΤΑ. (…). Ένα θέμα που αναδείχθηκε από εμάς σε συνεδρίαση ήταν το γεγονός ότι το 2012 ανατέθηκε σε μία ομάδα του Πολυτεχνείου η προμελέτη που θα οδηγούσε στη μελέτη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Το περιεχόμενό της θα ανέλυε τα χαρακτηριστικά των στερεών αποβλήτων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και θα κατέληγε στο βέλτιστο πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουμε τα απορρίμματα. Αυτή υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2013 με χρονοδιάγραμμα έξι μηνών. Από τότε πέρασαν δύο χρόνια και δεν έχει παραδοθεί. Διαπιστώσαμε ότι υπήρξε αναμόρφωση προϋπολογισμού ώστε να ανατεθεί εκ νέου η ίδια μελέτη, στην ίδια ομάδα γιατί σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, κ. Πολυκρέτη είχαν γίνει κάποια λάθη, τα οποία μάλιστα είπε ότι ήταν δικά του. (…) Το μέγιστο πρόβλημα όμως είναι ότι έχουμε πάει πέντε χρόνια πίσω στο θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, πέντε χρόνια πίσω στην ανακύκλωση και το 2015 στο νησί μας, δεν υπάρχει ανακύκλωση. Ο κόσμος πιστεύει ότι γίνεται ανακύκλωση. Είναι ψέμα και το κρύβουν. Ο κόσμος προσπαθεί και διαχωρίζει στο σπίτι του τα απορρίμματα, τα οποία τελικά πηγαίνουν στη χωματερή χωρίς να ανακυκλώνονται. Κι αυτό, πολύ απλά γιατί εντός του ΧΑΔΑ απαγορεύεται να λειτουργεί διαλογή ανακυκλωσίμων και η εταιρεία με την οποία είχαμε συμβληθεί, δεν κάνει ανακύκλωση. (…)”.

· Το 2015 σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης αντί να έχουμε λύσει τα καθημερινά και να μας απασχολούν ζητήματα πολιτισμού ή ζητήματα της όποιας αναβάθμισής μας, παραμένουμε ακόμη στα στοιχειώδη. Ποια είναι η θέση σας;

Αναφερθήκατε στον πολιτισμό. Είναι πρωτίστως θέμα πολιτισμού το πώς διαχειρίζεται κανείς τα σκουπίδια του, τα λύματα όταν υπάρχουν χωριά που στερούνται βιολογικούς. Λέμε αρχικά να έχουμε μελέτες και όταν βρούμε κονδύλια να προχωράμε. Στην πενταετία που έχει παρέλθει είμαστε από τους χειρότερους Δήμους σε επίπεδο απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων και μάλιστα που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω των οποίων θα μπορούσε ο Δήμος να εξοικονομήσει χρήματα. Πήραν κονδύλια νησιά τα οποία δεν είχαν τόση ανάγκη σε ενεργειακές απαιτήσεις όσο η Νάξος που διαθέτει ορεινά χωριά. Τα σχολεία για παράδειγμα στα χωριά χρειάζονται πετρέλαιο τον χειμώνα που καταγράφονται χαμηλές θερμοκρασίες. (…). Χρηματοδοτήσεις υπήρχαν και άλλοι νησιωτικοί Δήμοι πήραν. Ο δικός μας αγρόν ηγόραζε. (…)”.

Πηγή: Κοινή Γνώμη (Αννα – Τερέζα Δαλμυρά) 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στη Βουλή οι αυξήσεις νερού στη Νάξο & Μικρές Κυκλάδες — Ερώτηση από το «Κίνημα Δημοκρατίας»

Ανεξάρτητοι βουλευτές κατέθεσαν Ερώτηση & ΑΚΕ προς ΥΠΕΣ και ΥΠΟΙΚ για τις υπερβολικές αυξήσεις σε ύδρευση–αποχέτευση, ζητώντας επανεξέταση τιμολογίων και έλεγχο κόστους αφαλατώσεων.

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Νέα ωράρια στα Δημοτικά Μουσεία (27/9–20/10/2025) & επισκέψεις με ραντεβού τον χειμώνα

Ο Δήμος ανακοινώνει τα ανανεωμένα ωράρια για Καμπανέλλη, Απειράνθου, Κορώνου και Σκαδού. Μετά τις ημερομηνίες, λειτουργία με ραντεβού.

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Ανοιχτή επιστολή και… «Τι θα θέλατε να δείτε σε ένα ελληνικό νησί;»

Ο ομότιμος καθηγητής Γιάννης Σπιλάνης απευθύνεται στους επισκέπτες των νησιών για έναν «αργό και λιτό» τουρισμό που σέβεται τη φέρουσα ικανότητα και την ταυτότητα των τόπων.

Express Samina – Δημήτρης Μάλαμας: ο υπολιμενάρχης που «λύγισε» στη διάσωση

Η «άλλη διάσταση» της τραγωδίας: ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. και υπολιμενάρχης Πάρου, Δημήτρης Μάλαμας, έφυγε από οξύ έμφραγμα ενώ συντόνιζε την επιχείρηση διάσωσης.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ανανεώνει ο Στράτος Πολιτόπουλος για δεύτερη σεζόν

Ο 25χρονος play maker (1.80) συνεχίζει στη Νάξο, μετά την πολύ καλή παρουσία του στη National League 2 όπου ο Πανναξιακός άγγιξε την κορυφή του ομίλου.

Κώστας Απιδόπουλος: «Ο Πανναξιακός είναι καταδικασμένος για νταμπλ – Λύστε το πρόβλημα των ακτοπλοϊκών» (video)

Ο πρόεδρος του Πανναξιακού μιλά για στόχους, ρόστερ και την ανάγκη δωρεάν ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για όλες τις αποστολές νησιωτικών συλλόγων. Κάλεσμα στον κόσμο: «Όλοι μαζί για την άνοδο».

Ακτοπλοΐα 2025: αντοχή χωρίς ρεκόρ — Η κρουαζιέρα «γράφει» +10% αλλά με φρένο στις προκρατήσεις

Συμπεράσματα από το 8ο ITC 2025: σταθερή η ακτοπλοϊκή κίνηση (δύο ταχύτητες ανά γραμμή), άνοδος στην κρουαζιέρα, αλλά ενδείξεις επιβράδυνσης μετά το 2026.

Λεονταρίτης: “Οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν καθαρότερο τόπο κι αυτό κάνουμε”

Με προϋπολογισμό άνω των 600 εκατ. ευρώ και δυναμικότητα 61.000 τόνων/έτος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο ΦΟΔΣΑ θωρακίζουν περιβαλλοντικά τα νησιά, μειώνοντας δραστικά την ταφή.

Συμμαχία για τα παιδιά της Σαντορίνης: Ένωση Ξενοδόχων & Ένωση Γονέων Θήρας ενισχύουν τη συνεργασία τους

Με κοινό στόχο τη στήριξη της μαθητικής κοινότητας και την κοινωνική συνοχή, οι δύο φορείς δρομολογούν κοινές δράσεις σε πολιτισμό, εκπαίδευση και κοινωνική υποστήριξη.

«Ό,τι αξίζει» στην ΕΡΤ1: ιστορίες που φωτίζουν την Ελλάδα — αυτή την Κυριακή (28/09) στην Ίο

Η Ίνα Ταράντου συναντά τους «αφανείς πρωταγωνιστές» της καθημερινότητας. Στις 28/9, η εκπομπή ταξιδεύει στην Ίο και φιλοξενεί τον Γιάννη Πουσσαίο.

Μελάνες Νάξου: Κάτοικοι διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στο νερό και πάνε σε .. δημοψήφισμα

Κάτοικοι ζητούν επιστροφή στις παλιές τιμές και δίκαιη τιμολόγηση· ετοιμάζεται ηλεκτρονική ψηφοφορία για συλλογική στάση

ΔΕΔΔΗΕ: Τρίωρη διακοπή ρεύματος αύριο (22/09) στα χωριά της πεδινής Νάξου

Νάξος: Προσωρινή διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 22/09 (09:00–12:00) σε Γλινάδο, Άγιο Αρσένιο, Μύλους & Αργάνι Τριπόδων

Ονοματοθεσία ανώνυμων οδών στη Νάξο: Κάλεσμα για συμμετοχή των πολιτών

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προχωρά στη διαδικασία ονοματοθεσίας και αρίθμησης οδών στη Χώρα και τα Αγγίδια, με στόχο τη διευκόλυνση κατοίκων και επισκεπτών.

Κυκλάδες: Ένα έμφραγμα, τρία νησιά, μία σωτηρία στο Ιπποκράτειο (video)

Σίφνος → Σύρος (4–5 μέρες) → Μύκονος → Αθήνα: καταγγελίες της οικογένειας για χαοτικές διακομιδές και κενά στο σύστημα υγείας των νησιών.

Κουφονήσι: Ομόφωνο «ναι» σε μειώσεις και δίκαιη τιμολόγηση νερού

Έκτακτη συνεδρίαση της Τοπικής Κοινότητας (22/09) – αιτήματα για επανέκδοση λογαριασμών, δόσεις χωρίς προσαυξήσεις, έλεγχο μετρητών και ειδικό καθεστώς «νησιωτικότητας»

Νάξος: Θεατρικά εργαστήρια για παιδιά & ενήλικες — 3η χρονιά το Δημοτικό Εργαστήρι

Μαθήματα υποκριτικής, ορθοφωνίας & αυτοσχεδιασμού με τον σκηνοθέτη Θανάση Αντωνίου. Δύο τμήματα: 13–15 & 16+ με δωρεάν συμμετοχή.

Τραγωδία στον Πειραιά: Νεκρός 20χρονος ναυτικός στο «Blue Star Chios»

Εγκλωβίστηκε σε υδατοστεγή συρόμενη πόρτα στο γκαράζ – Προανάκριση από το Λιμενικό· μήνυμα για απόλυτη προτεραιότητα στην ασφάλεια

Νάξος – «Μια βραδιά κάτω από την ελιά»: το λιοΐρι γίνεται σκηνή πολιτισμού

Στο κτήμα Κάμπονες, ανάμεσα σε υπεραιωνόβιες ελιές, η Νάξος γιορτάζει με μουσική, γεύσεις και μνήμες (1–3 Οκτωβρίου)

Ψίθυροι φθινοπώρου στο νησί: φως, ησυχία και επιστροφή στην απλότητα

Όταν σβήνουν τα καλοκαιρινά πλήθη, το νησί ανασαίνει: θάλασσα που ψιθυρίζει, δρόμοι που ησυχάζουν, στιγμές που βαθαίνουν. Σκέψεις από τη Στέλλα Νικολάκη

Αθηνιός σε φόρμα, Νάξος σε… προσπέραση: ο Αύγουστος γύρισε το παιχνίδι στη Σαντορίνη

Μετά από μήνες πτώσης, ο Αύγουστος ’25 έφερε άνοδο στην κίνηση του λιμανιού της Σαντορίνης (+6% συνολικά)· Ηράκλειο Νο1 προορισμός και η Νάξος… πάνω από τη Σαντορίνη σε Ιούλιο & Αύγουστο!