Δευτέρα, 16 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΓια ποιον χτυπά η ...κουδούνα

Για ποιον χτυπά η …κουδούνα

|

Ερχεται βαρύτερος …ΕΝΦΙΑ, περισσότερα νησιά χάνουν τους μειωμένους συντελεστές. τι αλλάζει από την 1η Οκτωβρίου 

Από τα τέλη του μήνα ξεκινά η φοροκαταιγίδα, ενώ μέσα στο φθινόπωρο θα πρέπει να ψηφιστούν και οι νέοι φόροι που θα ισχύσουν το 2016. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της δεύτερης δόση του φόρου εισοδήματος αλλά και του συμπληρωματικού φόρου πολυτελείας για όσους έχουν Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού, σκάφη, πισίνες κ.λπ. Όσοι εκ των τελευταίων πλήρωσαν νωρίτερα τον φόρο έχουν ήδη λάβει συμπληρωματικά εκκαθαριστικά για τον φόρο πολυτελείας που έχει αυξηθεί από 10% σε 13%. Μέσα στον Οκτώβριο συμπληρωματικό φόρο θα πληρώσουν επίσης οι αγρότες και οι επιχειρήσεις, καθώς με το τρίτο μνημόνιο έχει διπλασιαστεί η προκαταβολή του φόρου για τους αγρότες. Τον ίδιο μήνα αναρτώνται στο Taxis και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ενώ αναμένεται και η εφαρμογή του αυξημένου φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο

Νησιά 

Από την 1η Οκτωβρίου αυξάνεται επίσης ο ΦΠΑ στα νησιά. Στα νησιά η αύξηση θα είναι της τάξης του 30%, στα ξενοδοχεία από 6% σε 13%.
Σύμφωνα με το Mega, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο, Σύρο, Τήνο, Μήλο, Τζιά, Σίφνο και Ρόδο.
Εκτός, θα μείνουν σε αυτή τη φάση, τα νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος με τους πρόσφυγες, όπως η Κως, η Μυτιλήνη, η Σάμος και η Χίος.
Οι κάτοικοι των νησιών που θα υπαχθούν στο πρώτο κύμα αυξημένου ΦΠΑ θα δουν τους συντελεστές να αυξάνονται: ο υπερμειωμένος από το 6% στο 9%, ο χαμηλός από το 9% στο 13% -εκεί θα υπαχθούν και τα ξενοδοχεία- και ο βασικός συντελεστής από το 16% στο 23%. Όπως προβλέπει το μνημόνιο, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε τρεις φάσεις: Την 1η Οκτωβρίου, την 1η Ιουνίου 2016 και την 1η Ιανουαρίου 2017. 

Φοροκαταιγίδα

Από τις 12 Οκτωβρίου δίνεται συνέχεια στο σίριαλ των φόρων, καθώς αναρτώνται στο taxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με την πρώτη δόση να πληρώνεται στο τέλος του μήνα. Έρχονται ακόμη η αύξηση του επιτοκίου αλλά και λιγότερες δόσεις, για όσους θεωρείται ότι μπορούν να πληρώσουν, στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Έρχονται επίσης αυτόματες κατασχέσεις για όσους έχουν χρέη άνω των 70.000 ευρώ στο Δημόσιο, ενώ μειώνεται και το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων από τα 1500 στα 1000 ευρώ.

Το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης μειώνεται κατά 50%. Αυξάνεται ο φόρος για τα εισοδήματα από ενοίκια από 11% σε 15% για ποσά έως 12.000€ και από 33% σε 35% για μεγαλύτερα ποσά. Οι αγρότες θα βρεθούν εκ νέου στο στόχαστρο της εφορίας με το φόρο εισοδήματος να αυξάνεται από το 13% στο 20%, Καταργούνται όσες φοροαπαλλαγές έχουν απομείνει, ενώ η έκτακτη εισφορά μονιμοποιείται και ενσωματώνεται στην κλίμακα. Όσο για τις νέες κλίμακες στη φορολογία εισοδήματος; η αναπροσαρμογή αναμένεται να ρίξει το βάρος στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να δώσει τη δυνατότητα σε όσους έχουν φορολογικές διαφορές που εκκρεμούν στα δικαστήρια να τις κλείσουν με έκπτωση 60%, αρκεί να καταβάλλουν το 40% των φόρων και των προστίμων. Η ρύθμιση, σύμφωνα με την Καθημερινή, θα ισχύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δύο έως τριών μηνών.

ΕΝΦΙΑ με… καπέλο

Στις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται τα εκκαθαριστικά και ο ΕΝΦΙΑ θα πέσει λίγο… βαρύς σε 6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Η πληρωμή του θα πρέπει να γίνει σε πέντε δόσεις, αντί έξι που ίσχυε πέρυσι, ενώ θα υπολογίζεται ξανά με βάση τις αντικειμενικές τιμές του 2007! Και αυτό όταν σε αρκετές περιπτώσεις η διαφορά της εμπορικής αξίας του ακινήτου αγγίζει και το 60%. Τη λυπητερή θα πληρώσουν και όσοι έχουν κενά ακίνητα, ερειπωμένα κτίρια, ημιτελείς οικοδομές και… στάνες!
 

Έρχονται τα κλιμάκια των θεσμών

Δημοσιεύματα θέλουν κλιμάκια των θεσμών να σχεδιάζουν την… κάθοδό τους στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες με στόχο να συνδράμουν στην  προετοιμασία του κυβερνητικού έργου που πρέπει να ξεκινήσει με καταιγιστικούς ρυθμούς.  Την άλλη εβδομάδα θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα προαπαιτούμενα, και παράλληλα να  αποφασιστούν τα πακέτα του Οκτωβρίου και οι νέοι προϋπολογισμοί.

Πληροφορίες: Mega και Newsit.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δονούσα: Ένας καλοκαιρινός προορισμός με ψυχή, τι πρέπει να γνωρίζετε πριν το ταξίδι σας

Η Κοινότητα Δονούσας ενημερώνει με σεβασμό και αγάπη τους επισκέπτες για βασικές οδηγίες που διαφυλάσσουν την ταυτότητα, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στο νησί.

Η Νάξος ζωντανεύει την ιστορία της με την εφαρμογή NAXOS AR!

Καινοτόμες πινακίδες με QR code στον Ναό του Απόλλωνα προσκαλούν κατοίκους και επισκέπτες σε μια εικονική αναβίωση του μνημείου – Μια πρωτοβουλία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Κίμωλος: Η αθόρυβη ομορφιά του Αιγαίου, είναι ένας μυστικός Παράδεισος (video)

Από την Ψάθη στο Χωριό, ένα αυθεντικό ταξίδι στη γαλήνη, την αρχιτεκτονική και την αύρα του Αιγαίου

Kανονισμοί άρδευσης έως το 2026: Τέλος στις σπατάλες, αρχίζει η ορθή διαχείριση ύδατος

Ριζική αναδιάρθρωση στον αγροτικό υδατικό τομέα με σύγχρονους κανόνες, ενίσχυση παρακολούθησης και αξιοποίηση ανακυκλωμένου νερού – Προχωρούν έργα 500 εκατ. ευρώ.

Santo Wines – Καινοτομία στην παραγωγή οίνου: Μη οινοπνευματική οινοποίηση ΠΟΠ Σαντορίνη & ΠΓΕ Κυκλάδες

Παρουσίαση της πιλοτικής εφαρμογής νέας τεχνολογίας αφαίρεσης αλκοόλης με διατήρηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών

Χωρίς Τέλος Ταφής οι εισφορές των Δήμων στον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Η Γενική Συνέλευση του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε στη Μύκονο το Σάββατο 14 Ιουνίου, επικύρωσε τους νέους Πίνακες Εισφορών των Δήμων, σε εφαρμογή του ν. 5193/2025

Στην Τήνο ο Γιάννης Βρούτσης: Ανακοινώνει Κολυμβητήριο 2 εκατ. ευρώ

Μεγάλη ημέρα για τον αθλητισμό στις Κυκλάδες – Στην Τήνο ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού μαζί με κορυφαίους αθλητές για την ανακοίνωση του σύγχρονου κολυμβητηρίου στο νησί.

Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Φαβορί με γκολ και combo bets

Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Τσέλσι, Μπενφίκα και Φλαμένγκο στο επίκεντρο

Λειψυδρία: Η αφύπνιση που άργησε, προ των πυλών το Εθνικό Σχέδιο για τα Ύδατα

Σε φάση προμελέτης το μεγάλο έργο ενίσχυσης του Ευήνου, προτεραιότητα η αφαλάτωση στα νησιά – «Η δίψα θα έρθει», προειδοποιούν οι ειδικοί

Μαρίνα Κωνσταντίνου: Νίκη με καρδιά στο Sifnathlon, Μια πιλότος, ένα μετάλλιο, μια πράξη ανθρωπιάς (video)

Κατέκτησε την κορυφή στον αγώνα των 10 χλμ. και χάρισε το δώρο της σε μια μητέρα 7 παιδιών, τιμώντας την αθέατη δύναμη των γυναικών

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού και προσβολή ιστορικού μνημείου – Σιωπή από τις Αρχές εν αναμονή της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.