Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟι πλουσιότεροι όλων…

Οι πλουσιότεροι όλων…

|

Λίστα του περιοδικού TIME παρουσιάζει τους πλουσιότερους ανθρώπους όλων των εποχών. Έκπληξη αποτελεί ένας μονομάχος με περιουσία 30 δις δολάρια 

Μπίλι Γκέιτς και Ουόρεν Μπαφέτ. Δύο από τους πλουσιότερους ανθρώπους της σύγχρονης εποχής με χαρτοφυλάκιο μερικών δις ευρώ. Όμως, πόσο πλούσιοι σε σχέση με τους ζάμπλουτους του παρελθόντος είναι; Μήπως στην πραγματικότητα δεν μπορούν καν να μπουν στην κορυφαία 20αδα των πλουσιότερων ανθρώπων όλων των εποχών. Ζώντας και επιχειρώντας σε εποχές που δεν υπήρχαν αντιμονοπωλιακοί νόμοι, υψηλή φορολογία, «ενοχλητική» εργατική νομοθεσία ή ακόμα και δημοκρατία, οι παλαιοί μεγιστάνες μπόρεσαν να συγκεντρώσουν αμύθητα πλούτη, ασύλληπτα για τα σημερινά δεδομένα (σ.σ. τα ποσά είναι υπολογισμένα σε σημερινές τιμές). Με την αρωγή του αμερικανικού περιοδικού ΤΙΜΕ εμφανίζεται μία δεκάδα από τους πλουσιότερους ανθρώπους όλων των εποχών αλλά υπάρχει και το περιοδικό Fortune που επίσης έχει μία αντίστοιχη λίστα που αν μη τι άλλο εντυπωσιάζει. Κοινό σημείο αναφοράς ο άνθρωπος που βρίσκεται στην κορυφή και δεν είναι άλλος από τον Μάνσα Μούσα.

Τον βασιλιά του Τιμπουκτού (Μαλί), ο οποίος συχνά αποκαλείται ως ο πλουσιότερος άνθρωπος όλων των εποχών, καθώς η χώρα του ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο. Είναι γεγονός πως δεν μπόρεσε κάποιος ιστορικός να υπολογίσει ακριβώς τον πλούτο του, καθώς είναι κυριολεκτικά… ανυπολόγιστος. Λέγεται ότι ταξίδευε, έχοντας τις 80 καμήλες του φορτωμένες με 150 κιλά χρυσού την κάθε μία, μαζί με 500 σκλάβους που μετέφεραν μερικά κιλά ο καθένας. Κυβέρνησε την αυτοκρατορία του Μάλι από το 1312 έως το 1337, έκανε περιουσία από το εμπόριο χρυσού και αλατιού -εξίσου πολύτιμα την εποχή εκείνη- και από τις ιστορικές αναφορές διαπιστώνουμε πως δεν πρέπει να υπήρξε ποτέ πλουσιότερος άνθρωπος. Ταξίδευε, έχοντας τις 80 καμήλες του φορτωμένες με 150 κιλά την κάθε μία, μαζί με 500 σκλάβους που μετέφεραν μερικά κιλά ο καθένας. Επί των ημερών του το Τιμπουκτού ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις του τότε γνωστού κόσμου χάρη στο χρυσό και στο αλάτι. Κυβέρνησε την αυτοκρατορία του Μάλι από το 1312 έως το 1337 και φημολογείται ότι πήρε 27 τόνους χρυσό σε προσκύνημα του στη Μέκκα. Παρέδωσε περίπου 14.000 αφού μοίρασε 13.000 κιλά χρυσάφι σε πεζούς και φτωχούς κατά τη διαδρομή Μάλι-Μέκκα

Από εκεί και πέρα, η λίστα περιλαμβάνει (σε αντίστροφη μέτρηση) τους:
Τζένγκις Χαν:
Ο ηγέτης της Αυτοκρατορίας των Μογγόλων διηύθυνε την μεγαλύτερη αυτοκρατορία της ιστορίας. Ένα από τα σημαντικότερα μυστικά της επιτυχίας του ήταν μάλιστα η συνήθειά του να μοιράζεται τον πλούτο του με τους στρατιώτες και άλλους αρχηγούς. Παρόλο που δεν έχτισε ποτέ δικό του παλάτι, ναό ή κάποιο μεγαλειώδη τάφο, θεωρείται πάμπλουτος λόγω των μεγάλων εκτάσεων γης που είχε στην κατοχή του.

Άλαν Ρούφους: Ο Άλαν Ρούφους ή Άλαν ο Κόκκινος ήταν ο ανιψιός του Γουλιέλμου Α’ της Αγγλίας. Όπως αναφέρει το περιοδικό TIME, όταν αυτός έφυγε από την ζωή είχε περιουσία 11.000 λιρών, ποσό που αντιστοιχεί στο 7% του ΑΕΠ της Αγγλίας εκείνης της εποχής.

Τζον Ντάβισον Ροκφέλερ: Ο Αμερικανός βιομήχανος ξεκίνησε να επενδύει στην βιομηχανία πετρελαίου το 1863 και μέσα σε μια εικοσαετία έφτασε να διευθύνει το 90% της παραγωγής πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. . Ιδρυτής της Standard Oil, είχε το απόλυτο μονοπώλιο στο εμπόριο υγρών καυσίμων και τα διυλιστήρια των ΗΠΑ από το 1880 έως το 1911, ενώ ήταν από τους βασικούς παίκτες στις αγορές του σιδηρομεταλλεύματος και των μεταφορών. Σύμφωνα με τους New York Times, η αξία του βιομηχάνου εκτιμάται πως αντιστοιχεί στο 2% του αμερικανικού ΑΕΠ του 1918. Όταν το Ανώτατο Δικαστήριο επέβαλε τη διάσπαση του μονοπωλίου του, χρειάστηκε να ιδρυθούν 34 εταιρείες για διαχειριστούν τις δραστηριότητές του. Ήταν ο πρώτος δισεκατομμυριούχος στην ιστορία της χώρας και η περιουσία του έφτασε, σε σημερινές τιμές, τα 340 δισ. δολάρια.

Άντριου Κάρνετζι:  Εξαιρετικά επιτυχημένος βιομήχανος ατσαλιού και έχοντας ξεκινήσει κυριολεκτικά από το μηδέν, πούλησε το 1901 την εταιρεία του για 480 εκατ. δολάρια (310 δισ. σε σημερινές τιμές) και αποσύρθηκε από τις επιχειρήσεις. Μέχρι τον θάνατό του το 1919 είχε μοιράσει το σύνολο της περιουσίας του σε φιλανθρωπίες και δωρεές, κυρίως σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, βιβλιοθήκες και επιστημονική έρευνα.

Τζόζεφ Στάλιν: Σύμφωνα με το περιοδικό TIME, ο δικτάτορας είχε τον έλεγχο του 9,6% του ΑΕΠ της Σοβιετικής Ένωσης. Παρόλο που ο πλούτος δεν ανήκε ακριβώς στον ίδιο, τον διαχειριζόταν ο ίδιος όπως επιθυμούσε. Φυσικά, ο ίδιος μπήκε στην λίστα γιατί το κείμενο αφορούσε στην ευρεία έννοια του πλούτου. Η άλλη πλευρά; Ο Τσάρος Νικόλαος ο Β’… Εφτασε να κατέχει το 1916 -σε μετρητά, χρυσό, ακίνητα, επενδύσεις κλπ.- πάνω από 900 εκατ. δολάρια της εποχής. Έκπτωτος μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, έχασε τα πάντα, αλλά κατέχει τον ξεχωριστό τίτλο του πλουσιότερου αγίου όλων των εποχών, μιας και η Ρωσική Εκκλησία τον αγιοποίησε το 1981 και το 2000.

Ακμπάρ ο Μέγας:  Ο απόγονος του Τζένγκινς Χαν διηύθυνε την Δυναστεία των Μουγκάλ, η οποία έχει μείνει στην ιστορία για την ευκολία με την οποία αφαιρούνταν πλούτος από τον πληθυσμό.

Ο έκτος αυτοκράτορας της Δυναστείας των Σονγκ: Ο Κινέζος Zhao Xu είχε τον απόλυτο έλεγχο της πλούσιας αυτοκρατορίας Σονγκ, η οποία είναι γνωστή για την τεχνολογική της ανάπτυξη και τον έξυπνο τρόπο συλλογής φόρων.

Αύγουστος Καίσαρας: Σύμφωνα με ιστορικούς, ο Αύγουστος Καίσαρας διηύθυνε μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες της ιστορίας, αλλά είχε στα χέρια της το 1/5 του πλούτου της. Το 201 η περιουσία αυτή θα άγγιζε τα 4,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι άλλοι

Και βέβαια εκτός… συναγωνισμού έχουμε την οικογένεια Ρότσιλντ, που δραστηριοποιήθηκε από τον 18ο αιώνα έως σήμερα με τα ίδια βασικά αντικείμενα: τραπεζικές και χρηματιστηριακές επιχειρήσεις, επενδύσεις σε χρυσό, διαμάντια, πετρέλαιο, μέσα επικοινωνίας και μεταφορών, συντήρηση και συλλογή έργων τέχνης και ιστορικών ακινήτων. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τον πλούτο της οικογένειας που δάνειζε βασιλείς, χρηματοδοτούσε στρατούς και ήλεγχε τα αποθέματα χρυσού ολόκληρων κρατών, καθώς είναι διασκορπισμένος σε συμφέροντα σε όλο τον κόσμο· κάποιοι τοποθετούν την αξία του ακόμα και στο 1 τρισ. δολάρια! Επίσης, αναφορά θα πρέπει να κάνουμε στον Τιβέριο Κλαύδιο, τον παππού του Ηρώδη του Αττικού, ο οποίος είχε περιουσία περίπου 100.000.000 δηνάρια.

Και τέλος, ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο Γάιος Απούλιεος Διοκλής, σκλάβος – μονομάχος που έγινε ιπποδρομέας (με το μεγαλύτερο σερί νικών στην Ιστορία, αποσύρθηκε αήττητος) και στο τέλος είχε περιουσία μεγαλύτερη των 380.000.000 δηναρίων, ποσό αρκετό να πληρώνει ολόκληρο το στρατό της αυτοκρατορίας για 4 συνεχή έτη. Η περιουσία του σε σημερινά χρήματα ήταν περίπου 25 δισ. δολάρια ΗΠΑ και τα έκανε όλα κυριολεκτικά γυναίκες και κρασί όταν αποσύρθηκε στη Ρώμη. Είναι μακράν ο καλύτερα αμειβόμενος αθλητής όλων των εποχών σε όλα τα σπορ, παγκοσμίως.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κρήτη – Ηράκλειο: Απαγόρευση απόπλου του “Power Jet”

Μηχανική βλάβη στο καταμαράν στο λιμάνι του Ηρακλείου - Απαγορεύτηκε ο απόπλους του

Πανελλαδικές 2024: Το χρονοδιάγραμμα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Το τελευταίο κουδούνι μαθημάτων θα ακουστεί στις 17 Μαΐου στα λύκεια και στις 29 Μαΐου στα γυμνάσια της επικράτειας

Νάξος (Μέλανες) – “Κούρος ο Ελληνας”: Πρωτομαγιά με νησιώτικο γλέντι

Νησιώτικο γλέντι στις Μέλανες της Νάξου… Τρίτη 7 Μαϊου … Με την αρωγή του Πολιτιστικού Συλλόγου “Κούρος ο Ελληνας”

ΠΑΣΟΚ – Ευρωεκλογές: Από την Σέριφο ξεκίνησε επισκέψεις ο Νίκος Ανδρουλάκης

Στη Σέριφο ο Ν. Ανδρουλάκης – Ξεκίνησε εκ νέου τις περιοδείες ενόψει Ευρωεκλογών - Την Τρίτη θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σερίφου

Κυκλάδες: Από Σέριφο και Κύθνο το “Καλό Πάσχα” του Ματίας Αλμέιδα

Ο προπονητής της ΑΕΚ πέρασε τις εορτές του Πάσχα σε Σέριφο και Κύθνο - Το μήνυμα από τις παραλίες

Πάρος – Πάσχα: Διέλυσε κάθε ρεκόρ η επισκεψιμότητα αυτές τις Αγιες Ημέρες

Ρεκόρ επισκεψιμότητας για την Πάρο αυτές τις Αγιες Ημέρες του Πάσχα

The Guardian: Δονούσα, η φετινή επιλογή για τις καλοκαιρινές διακοπές

Το ελληνικό νησί που προτείνει ο Guardian για τις καλοκαιρινές διακοπές είναι ένας από τους ανέγγιχτους φυσικούς παραδείσους της άγονης γραμμής του Αιγαίου.

Γαλάζιες Σημαίες: Χρήματα στο παραπέντε, τι θα γίνει με τους ναυαγοσώστες

Κονδύλια για ναυαγοσώστες στο παρά 5, ενώ αυξάνονται οι πνιγμοί – Κίνδυνος να χαθούν «γαλάζιες σημαίες»

Τουρκία – Κωνσταντινούπολη: Από σήμερα (06/05) η “Μονή της Χώρας” λειτουργεί ως τζαμί (!!!)

Ως τζαμί θα λειτουργεί από σήμερα η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη - Παρέμβαση Ερντογάν

Σαντορίνη – Sea Diamond: Ερχεται νέα δίκη, 17 χρόνια μετά το ναυάγιο (!!!)

Νέα δίκη για την ανέλκυση του «Sea Diamond» - 17 χρόνια μετά το ναυάγιο - Τι αναφέρει ο Δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

ΕεεεΚ Νάξου: Μία κίνηση αγάπης (μέσω ΛΕ.ΜΟ.Ν.) από την Ολγα Κομνηνού (photos)

Γ. Πρωτοπαπαδάκης για την δωρεά στο ΕΕΕΕΚ Νάξου: “Θερμά, ευχαριστούμε την κα Κομνηνού” (video)

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Κυριακή Πάσχα: Στις 8.30 το βράδυ το “Blue Star Naxos” θα αφήσει τον Πειραιά για Σύρο – Παροναξία – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Ημέρες γιορτής και το Blue Star Naxos θα κινηθεί με τροποποιημένο δρομολόγιο στο δρομολόγιο της άγονης

Naxos Island Tours: Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι την Δευτέρα 6 Μαϊου για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες