Μετά τη Μύκονο και στη Σαντορίνη βρέθηκαν τρεις “μαϊμού” ταμειακές μηχανές που εξέδιδαν πλαστές αποδείξεις
Όταν ένα γεγονός επαναλαμβάνεται δεν είναι τυχαίο και χρήζει προσοχής… Για δεύτερη φορά εντός του Ιουλίου αποκαλύπτονται αδήλωτες στην εφορία ταμειακές μηχανές μέσα από τους ελέγχους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε τουριστικά νησιά της χώρας. Η αρχή έγινε στη Μύκονο όταν βρέθηκαν σε δύο διαφορετικούς ελέγχους τρεις αδήλωτες ταμειακές μηχανές και τώρα σειρά έχει η Σαντορίνη. Οπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη αδήλωτης φορολογικής ταμειακής μηχανής από προμηθευτή επιχείρησης, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της εστίασης. Επίσης, σε ελέγχους στις 22 και 23 Ιουλίου κατασχέθηκαν από τη ΔΟΥ Θήρας, ακόμα δύο φορολογικές ταμειακές μηχανές, οι οποίες βρέθηκαν να μην έχουν δηλωθεί από επιχειρήσεις κλάδου λιανικού εμπορίου και εστίασης.
Να σημειώσουμε ότι στην περίπτωση της Μυκόνου, η πρώτη αποκάλυψη έγινε γνωστή όταν κλιμάκιο ελεγκτών από την Αθήνα μπήκε σε ξενοδοχείο πολυτελείας στην παραλία Πλατύς Γυαλός της Μυκόνου και διαπίστωσε ότι το ξενοδοχείο έκοβε αποδείξεις από ταμειακή μηχανή «μαϊμού» που δεν είχε δηλωθεί στην εφορία! Αυτό σημαίνει ότι πολλές χιλιάδες ευρώ που εισέπραττε καθημερινά η επιχείρηση δεν θα δηλώνονταν ποτέ στην εφορία –καθώς το συγκεκριμένο ξενοδοχείο έχει 450 δωμάτια και το δίκλινο κοστίζει από 300 ευρώ και πάνω. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης της ξενοδοχειακής μονάδας είναι από τα επιφανή και πολύ δραστήρια μέλη της επιχειρηματικής –και όχι μόνον- κοινότητας του νησιού.
Το φαινόμενο απασχολεί τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, καθώς εκτιμάται ότι προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις στις τουριστικές περιοχές της χώρας. Για αυτό και έχει καταρτισθεί ειδικό σχέδιο ελέγχων για αδήλωτες ταμειακές μηχανές στα νησιά και στους άλλους τουριστικούς προορισμούς.
Σημειώνεται ότι σήμερα στα τουριστικά νησιά ο ΦΠΑ είναι μειωμένος κατά 30% σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Από 1 Οκτωβρίου όμως, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε στη Βουλή, το καθεστώς στα νησιά θα εναρμονισθεί με την υπόλοιπη χώρα.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η αύξηση του ΦΠΑ, ιδιαίτερα στον κλάδο της εστίασης στο 23% από 13% σήμερα, σε συνδυασμό με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, θα αυξήσει τον κίνδυνο μεγαλύτερων απωλειών στα έσοδα από το φόρο αυτόν στις συγκεκριμένες περιοχές, καθώς το κίνητρο της φοροδιαφυγής θα είναι μεγαλύτερο. Γι’ αυτό και αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι προς την κατεύθυνση αυτή.