Στη παραλία του Κορθί στην Ανδρο το κύμμα έβγαλα φεγγαρόψαρο προκαλώντας έκπληξη στους λουόμενους
Πέμπτη 23 Ιουλίου, μεσημέρι και στην παραλία του Μύλου στον Όρμο Κορθίου, το κύμα έβγαλε σχεδόν ημιθανές ένα τεράστιο ψάρι. Είχε μήκος περίπου 1 μέτρο και βάρος γύρω στα 50 κιλά! Παρά τις προσπάθειες των λουόμενων να το τραβήξουν μέσα στο νερό, το μεγάλο ψάρι έδειχνε τελείως εξουθενωμένο. Ήταν τραυματισμένο: του έλλειπε το κάτω πτερύγιο. Εικάζεται πως είχε πέσει θύμα είτε ψαράδων είτε είχε κάποιο ατύχημα.
Το όνομα του περίεργου και μεγάλου αυτού ψαριού είναι molla-molla. Στην Ελλάδα ονομάζεται το λέμε «φεγγαρόψαρο» ή «προπέλα». Είναι το μεγαλύτερο οστεώδες ψάρι στον κόσμο και η διάρκεια ζωής του ξεπερνάει κατά πολύ τον αιώνα!!! Ζει κυρίως στις ακτές του Ατλαντικού κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως στην πολιτεία του New Hampshire. Κατά καιρούς όμως το βρίσουμε και στο Αιγαίο.
Το σώμα του είναι παρόμοιο με έναν επιμηκυμένο δίσκο ουρά του είναι αρκετά κοντή, ενώ τα πτερύγιά του είναι ενωμένα. Το δέρμα του είναι αρκετά παχύ και άμορφο. Προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να δώσει μια απάντηση γιατί το φεγγαρόψαρο εξελίχθηκε έτσι. Οι διαστάσεις του είναι πραγματικά εντυπωσιακές, καθώς το μήκος του σώματος του μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα και το βάρος του περισσότερο από 1,5 τόνο . Στην ιστορία έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις ακόμα μεγαλύτερων τέτοιων ψαριών με μήκος 5,5 μέτρα
Το 1908 κοντά στο Σίδνεϊ ψαρεύτηκα ένα ψάρι του είδους με μήκος 4,26 μ. και βάρος 2235 κιλά. Με αυτές τις διαστάσεις και βάρος έχει μπει και στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες!
Ο μέσος αρσενικός ενήλικας μπορεί να φτάσει τα 1.000 κιλά, το θηλυκό όμως είναι ελαφρύτερο, πιο ευέλικτο και παράγει περισσότερα αβγά από οποιοδήποτε άλλο σπονδυλωτό. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής γεννάει μέχρι και 300 εκατομμύρια αυγά σε μία φορά.
Παρά το τεράστιο μέγεθός του το φεγγαρόψαρο τρέφεται με πλαγκτόν, μέδουσες και μικρά ψαράκια που βρίσκει σκάβοντας στον βυθό, φυσικά σε τεράστιες ποσότητες.
Για τα υπόλοιπα ψάρια το φεγγαρόψαρο είναι ο φόβος και ο τρόμος όχι μόνο λόγω της άσχημης όψης του, αλλά και εξαιτίας του τεράστιου όγκου του, ο οποίος το προστατεύει από τους εχθρούς και κυρίως τους καρχαρίες. Αποτελεί όμως θύμα των θαλάσσιων λιονταριών και της όρκας, στις τροπικές θάλασσες, εκεί που συνηθίζει να ζει.xigita.com)
Σε όλη την Ευρώπη έχει απαγορευτεί η κατανάλωσή του λόγω τοξικότητας. Συνήθως ζει σε μεγάλα βάθη και οι ψαράδες που το γνωρίζουν το θεωρούν κακό σημάδι όταν το πιάνουν στα δίχτυα τους, και συνήθως τους προκαλεί μεγάλες ζημιές. Παλιότερα μάλιστα όταν το έβλεπαν από μακριά, οι ψαράδες έκαναν μεταβολή με το ψαροκάικο κι έφευγαν.
Πηγή: enandro.gr (φωτογραφίες Δ. Αντωνέλλος)