Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΜικρές ΚυκλάδεςΔέκα λόγοι για να πας Κουφονήσια

Δέκα λόγοι για να πας Κουφονήσια

|

Θέλεις να ξεφύγεις από την καθημερινότητα και να χαλαρώσεις; Δέκα λόγοι που σε οδηγούν στα Κουφονήσια στις Μικρές Κυκλάδες 

Αν έχεις βαρεθεί να σου δημιουργούν οι διακοπές περισσότερο άγχος από την ίδια την καθημερινότητα – συνηθισμένο φαινόμενο – βάλε πλώρη για Κουφονήσια αυτό το καλοκαίρι! 

Όλη η ομορφιά των ανατολικών Κυκλάδων, σε ρυθμούς «χαλαρά». Ένα τοπίο που δεν υπάρχει, κυριολεκτικά, ποια Σοκότρα και ποιες Μαλδίβες, παραλίες η μία πιο όμορφη από την άλλη, αυθεντική παράδοση, μοναδικά αξιοθέατα, τιμές ανθρώπινες, δύο νησιά στην συσκευασία του ενός! Γιατί μιλάμε για Άνω και Κάτω Κουφονήσι, και πάμε να δούμε τους 10 επείγοντες λόγους να τα γνωρίσεις αμέσως, αν δεν τα ξέρεις ήδη!
Όταν μιλάμε για εξωτικές παραλίες, εννοούμε Κουφονήσια!
Η Ελλάδα έχει παραλίες, το ξέρουμε. Τα Κουφονήσια όμως, το τερμάτισαν το θέμα! Στο Κάτω Κουφονήσι οι Λάκκοι, ο γαλαζοπράσινος Δέτης, δίπλα στον παλαιό οικισμό, η παραλία Νερό, που μέχρι και φοίνικες έχει, τα Πεζούλια, που είναι δίπλα στο αρχαίο θέατρο – ναι, έχουν ΚΑΙ αρχαίο θέατρο τα Κουφονήσια. Στο Άνω Κουφονήσι, απογειώνεται το θέμα, δεν θα πιστεύεις στα μάτια σου! Γαλάζιες σπηλιές κοντά στο Πορί, απόκρημνα βράχια, η μία και μόνη στον κόσμο παραλία στην…στεριά, το λεγόμενο Γάλα, το Μάτι του Διαβόλου – μια εκκπληκτική σπηλιά – είναι απλά απερίγραπτα τοπία, δεν κάνει να τα χάσεις! Το Λουτρό, ο Παριανός, ο Φοίνικας, ο Φανός, η Ιταλίδα, το Πορί, είναι παραλίες στο Άνω Κουφονήσι που παίζουν ανάμεσα σε Σεϋχέλλες και Μαλδίβες, αλλά μάλλον τις αδικούμε, είναι απείρως πιο όμορφες! 
Η πιο κουκλίστικη Χώρα
Όλες οι Κυκλάδες έχουν Χώρες που μαγεύουν. Στα Κουφονήσια η Χώρα είναι μια κούκλα! Δεσπόζει στο Άνω Κουφονήσι, κάτασπρη, με ασβεστωμένα σοκάκια, με μια πανέμορφη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ένα κατάλευκο στολίδι! Από την Χώρα μπορείς να πας με τα πόδια στον γραφικό Ξυλοπάτη, αλλά και στην Πάνω Μεριά, μετά τον Προφήτη Ηλία, που θα σου χαρίσει ένα πανόραμα του Αιγαίου. 
Παραλιακή ποδηλατάδα
Η παραλιακή ρούγα στα Κουφονήσια είναι ένα όνειρο. Μπορείς επιτόπου να νοικιάσεις ένα ποδήλατο και να ανακαλύψεις όλες τις κρυμμένες παραλίες, που περιμένουν την παρέα σου μόνο! Η οδός είναι περιμετρική, οπότε μπορείς να κάνεις όλο τον γύρο, να δεις τα πάντα και να σταματήσεις σε όποια αμμουδιά σου κάνει κλικ. 
Σέρφιγκ – σκι και ακόμα περισσότερα
Οι παραλίες στα Κουφονήσια είναι ιδανικές για θαλάσσια σπορ. Οι μετρ του είδους έχουν καταφύγιο το Πορί και την Πλατιά Πούντα, όπου το βοριαδάκι δίνει καλά κύματα, για μεγάλες συγκινήσεις!
 

Καταδύσεις, ψαροντούφεκο, ανακαλύψεις
Και το Άνω και το Κάτω Κουφονήσι έχουν πολλές και πολύ όμορφες σπηλιές και θαλάσσια καταφύγια. Με μια μάσκα, έναν αναπνευστήρα και μια μικρή καμερούλα αδιάβροχη, θα νιώσεις τουλάχιστον σαν τον Κουστώ! Αλλά και αν αγαπάς το ψάρεμα, έχει πολλούς και πλούσιους ψαρότοπους η θαλάσσια περιοχή των νησιών, θα μπορέσεις να βγάλεις την φωτογραφία του νικητή! 
Περπατώντας πας παντού
Τα μονοπάτια στα Κουφονήσια θα σου χαρίσουν πολύ όμορφες εικόνες. Η φύση είναι εντελώς ανέγγιχτη, χωρίς υπερβολές. Στα μονοπάτια στο Κάτω Κουφονήσι θα συνδυάσεις την πεζοπορία με το μπάνιο, περνώντας για παράδειγμα από την παραλία του Νερού μέχρι το ύψωμα της Αλωνίστριας, ή από την κυκλαδίτικη εκκλησούλα της Παναγιάς θα βρεθείς στην παραλία Καστέλι, έχει όντως ίχνη από παλιό κάστρο! 
Στο Γλαρονήσι και την Κέρο
Το Άνω Κουφονήσι έχει μια πολύ ασφαλή μαρίνα, όπου το καλοκαίρι δένουν τα ιδιωτικά σκάφη. Ο περίπλους των νησιών είναι όνειρο. Αν δεν είσαι σκαφάτος, δεν πειράζει, μπορείς με πολύ λογικές τιμές να νοικιάσεις ένα βαρκάκι με τον καπετάνιο του να σε ξεναγεί, και να βρεθείς όχι μόνον στα πιο κρυφά σημεία από τα Κουφονήσια, αλλά και στα πανέμορφα νησάκια Γλαρονήσι και Κέρος, που είναι σκέτα διαμάντια! Η Κέρος είναι σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος, με σημαντικό μυκηναϊκό νεκροταφείο, αλλά έχει και κάτι παραλίες, όνειρο! 
Ένα λαογραφικό μουσείο, οι μύλοι και ένα καρνάγιο
Η αυθεντική ιστορία του Αιγαίου, έτσι όπως την ζουν καθημερινά εδώ και αιώνες, χιλιετίες, οι άνθρωποί του, θα σε μαγέψει στο συγκινητικό λαογραφικό μουσείο, που στήθηκε με την αγάπη και την αφοσίωση των ίδιων των κατοίκων. Όσο για τους μύλους, εκτός του ότι αποτελεούν ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του τόπου, δίνουν και έναν εντελώς παραμυθένιο αέρα στο τοπίο, πραγματικά μοιάζουν με καρτ ποστάλ! Το καρνάγιο είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής στα Κουφονήσια. Βρίσκεται στην θέση Λουτρό και είναι το μοναδικό στις Μικρές Κυκλάδες. Θέλεις και ένα εκπληκτικό στοιχείο; Αναλογικά με τον πληθυσμό τους, τα Κουφονήσια διαθέτουν τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ελλάδα! Αμ πώς! 
Τι γεύσεις, μα τι γεύσεις!
Τα Κουφονήσια είναι απλά ασυναγώνιστα στο θέμα του φαγητού. Με έναν τεράστιο αλιευτικό στόλο όπως είπαμε, σιγά μην έλειπε το ψάρι! Τόση νοστιμιά, εντιμότητα, καθαρότητα στις γεύσεις, πουθενά όμως! Πρόσθετο καλό στοιχείο, τρως οπουδήποτε με κλειστά μάτια, είναι όλα τα μαγαζιά εξαίσια, απλά διαλέγεις στέκι. Αγαπάμε τον Γαστροναύτη λόγω ονόματος, αλλά και ο Βενετσάνος, η Ανέπλωρα, το Καλόφεγγο, ο καπετάν Δημήτρης, το Καρνάγιο, ο Λευτέρης, η Μέλισσα, ο Φοίνικας, το Φως Φανάρι, είναι σκέτο ποίημα. Πέρα από το ότι έχουν εκπληκτική κουζίνα, το περιβάλλον στα ουζερί και τις ταβέρνες στα Κουφονήσια έχουν μια απαστράπτουσα καθαριότητα, πολύ όμορφη θέα μοναδικό κυκλαδίτικο χρώμα – αυθεντικό και όχι δήθεν – και πολύ φιλόξενο σέρβις. 
Ένα ποτάκι, θα το πιεις!
Ναι, αυθεντικός παράδεισος, άρωμα Ελλάδας, αλλά δεν είναι κακό να πιεις και ένα ποτό «δυτικού» τύπου. Μπαράκια στα Κουφονήσια σημαίνει χαλαρή διάθεση και μια παρέα όλοι. Πολύ ωραία ατμόσφαιρα, πολύ καλές τιμές. Ο Μύλος, το Κρυφοχωριό, ο Ρουσέτος και πολλά ακόμα, δίνουν μια νότα ξενοιασιάς, στον βασικό καμβά της απέραντης ξενοιασιάς που είναι τα Κουφονήσια! 

Χρήσιμες Πληροφορίες
Τα Κουφονήσια εξυπηρετούνται με πλοία από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Στα Κουφονήσια ταξιδεύει κανείς με πλοίο και από τα γύρω νησιά των Κυκλάδων, την Ίο, την Σαντορίνη, την Κίμωλο, την Νάξο, την Ανάφη, την Αμοργό κτλ.
Στα Κουφονήσια ταξιδεύουν ακόμα πλοία από την Κρήτη, την Ρόδο και βασικά από όλα τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με ενδιαμέσους σταθμούς. Το ταξίδι σας στα Κουφονήσια μπορεί να γίνει με συμβατικό πλοίο φερρυ μποατ, με High speed ferries ή με flying dolphin, ανάλογα την ημέρα και την εταιρεία που θα ταξιδέψετε.

Πηγή: Newsit.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κλιματική κρίση: Οι έξι πληγές του Αιγαίου, μπορούν να επουλωθούν;

Ποιες είναι οι έξι πληγές του Αιγαίου; Πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Νάξος – Κωμιακή (Σύλλογος Γυναικών): Η διαδρομή του Επιταφίου φωτισμένη με αυτοσχέδια φαναράκια

Μεγάλη Παρασκευή και ο Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής θα φωτίσει τη διαδρομή με αυτοσχέδια φαναράκια για την περιφορά του Επιτάφιου

Κυκλάδες: Μηχανική βλάβη για το “Power Jet”, τι συνέβη;

Μηχανική βλάβη στο Power Jet – Συνεχίζει με μειωμένη ταχύτητα για τα νησιά των Κυκλάδων

Πένυ Ρόγκα: Ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο και σημειώνει “Η μάχη μόλις ξεκίνησε”

Η λίμπερο του Παναθηναϊκού, Πέννυ Ρόγκα, γνωστοποίησε ότι έχει καρκίνο και έχει ξεκινήσει χημειοθεραπεία

Πάσχα χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές στη νησιωτική χώρα

Παρά τα όποια κίνητρα που ανακοινώνονται τα νησιά στην Ελλάδα δεν έχουν επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό - Τι φταίει;

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου

Νάξος – Μεγάλη Πέμπτη: Η Κωμιακίτισσα θα κάνει το βάψιμο των αυγών με ρίζες από το Καψάλι

Μικρές ιστορίες από την Μεγάλη Εβδομάδα μέσα από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

Play Offs: Ε όχι έτσι, να αποκλειστείς από τον τελικό Πανναξιακέ (!!!)

Απίστευτη εξέλιξη στον σημερινό αγώνα με τον Ηλυσιακό... Δέχτηκε σερί 12 -1 στις τελευταίες φάσεις και έχασε 67-65... Με ψηλά το κεφάλι αποχαιρετά τα πλέι οφ η ομάδα του Πανναξιακού ΑΟΚ

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Πάσχα: ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση στη παράδοση της Νάξου

ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση με το Πάσχα στη παράδοση της Νάξου

Πάσχα – Ταξίδι: Στη Νάξο η πληρότητα εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 90%

Που θα τα ταξιδέψουν για το Πάσχα οι Ελληνες; Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση - Τα νησιά και πάλι κέρδισαν τις υπηρωτικές περιοχές

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα