Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΖΩΗΜαγειρεύουμε: Πατάτες πενταράτες από τη Νάξο

Μαγειρεύουμε: Πατάτες πενταράτες από τη Νάξο

|

Στην ιστοσελίδα του Γαστρονόμου (περιοδικό γεύσης) βρήκαμε ένα από τα ωραιότερα και πιο απλά φαγητά της Νάξου: πατάτες πενταράτες

Συνταγή ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ
Φωτογραφίες ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Η Νένα Ισμυρνόγλου ετοιμάζει ένα πεντανόστιμο κυκλαδίτικο φαγητό.

Υλικά
  • 1 κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες πάχους 3 – 4 χιλ.
  • 1/2 κιλό ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες και μετά κάθε ροδέλα στη μέση
  • 1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαραθόσποροι, κοπανισμένοι καλά στο γουδί
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
  • σε σκόνη ή ελάχιστη σκόνη ζαφοράς (στα μπαχαράδικα) προαιρετικά
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, καθαρισμένη από το κοτσάνι και τα σπόρια και κομμένη σε λεπτές λωρίδες
  • 2 πράσινες πιπεριές κέρατα, καθαρισμένες από το κοτσάνι και τα σπόρια και κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • 2 μικρά κολοκύθια, κομμένα στη μέση (για να βγάλουμε τα σπόρια, αν έχουν) και μετά σε κομμάτια σαν κύβους 2×2 εκ.
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
 
Προετοιμασία 30′ Μαγείρεμα 20′

ΔιαδικασίαΣε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο ή σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε ελαιόλαδο, περίπου 1,5 εκ. από τον πάτο του σκεύους, και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε τις πατάτες και τις τηγανίζουμε για 10 – 12 λεπτά ή μέχρι να μισομαλακώσουν. Επειδή η ποσότητα του λαδιού δεν είναι αρκετή ώστε να κολυμπάνε οι πατάτες, τις γυρνάμε κάθε τόσο με μια τρυπητή κουτάλα.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (κρεμμύδια, πιπεριές, κολοκυθάκια, τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο), ανακινούμε καλά το σκεύος, ώστε να ανακατευτούν και τηγανίζουμε μέχρι να γίνουν οι πατάτες και να μαραθούν και να μαλακώσουν τα υπόλοιπα υλικά, αλλά να μη λιώσουν, για 10 λεπτά περίπου. Μοιράζουμε το φαγητό με τρυπητή κουτάλα στα πιάτα. Συνοδεύουμε με γιαούρτι ή κοπανιστή Μυκόνου ή λευκό τυρί της αρεσκείας μας. Ταιριάζει πολύ και μια απλή ντοματοσαλάτα με ρίγανη και ελαιόλαδο.

Λίγα λόγια από τη σεφ

Το φαγητό αυτό το πρωτοέφαγα από τη μαμά ενός φίλου που ζει στην Απείρανθο. Μας το έφτιαξε με τις γνωστές ναξιώτικες πατάτες, κομμένες σε φέτες και τηγανισμένες, μαζί με κρεμμύδια – η μαγεία της απλότητας. Αργότερα το δοκίμασα και με άλλα λαχανικά.

Πηγή: Γαστρονόμος 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρόταση Ημέρας: Ριγκατόνι με σάλτσα φέτας

Μία άλλη προσέγγιση στο φαγητό εκεί όπου η Ιταλία συναντά την Ελλάδα

Silver Alert: Χάθηκε η λεπτομύτα

Η λεπτομύτα δεν θα ξαναπετάξει: Και επισήμως εξαφανισμένο το αποδημητικό πουλί

ΣΥΡΙΖΑ – Κυκλάδες: Παραιτήσεις μελών από Τήνο και Σύρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ποια η σχέση του με τα μέλη… Νέες παραιτήσεις

Κίνα: Ρομπότ με AI «έπεισε» άλλα ρομπότ να… στασιάσουν (!!!)

Ρομπότ με Τεχνητή Νοημοσύνη στην Κίνα «έπεισε» άλλα ρομπότ να... στασιάσουν και να το ακολουθήσουν (video)

Νάξος: Γιατί ο Δημήτρης Λιανός μιλάει για “ιδιαίτερη τιμή”;

Η ανάρτηση που έγινε από τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με αφορμή την εκδήλωση χθες Πέμπτη (21/11) στη Νάξο

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Μητσοτάκης σε Λιανό “Είναι δέσμευσή μου το φράγμα αυτό επιτέλους να ολοκληρωθεί “

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά και δη στη Νάξο - Φθηνό ρεύμα και καλό, ποιοτικό, καθαρό νερό για τα νησιά μας

Μονογυιού: “Σημαντική η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση του φράγματος Τσικαλαριού”

Κατερίνα Μονογυιού: Στην εκδήλωση για την υπογραφή σύμβασης για τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Ελληνικών Νησιών

Νάξος: Ο Γ. Λεονταρίτης στην τελετή υπογραφής της σύμβασης σύστασης Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών

Η συμφωνία αποσκοπεί στην επιτάχυνση της απεξάρτησης των ελληνικών νησιών από τις εκπομπές άνθρακα κάνοντας πράξη την πράσινη μετάβαση και κλιματική προσαρμογή τους.

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Νάξος: Επίσκεψη εξπρές του Μητσοτάκη με συνοδεία αξιωματούχων σε τρία αεροπλάνα (!!!)

Τρία αεροσκάφη της Olympic Air θα μεταφέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνοδούς του στη Νάξο – Η ώρα άφιξης και αναχώρησης

Πανναξιακός ΑΟ: Με “τριπλό” Μανωλά το …τρίποντο κόντρα στον Πανθηραϊκό

Με χατ τρικ του Μανωλά ο Πανναξιακός 5-2 τον Πανθηραϊκό - Η αφιέρωση στην επέτειο του Πολυτεχνείου (video)

MSC: Βάζει στο πρόγραμμα την Σύρο, “βλέπει” τις υποδομές στη Σαντορίνη

MSC: Αντί για τέλη, επενδύσεις σε υποδομές για ανάπτυξη της κρουαζιέρας