Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΠαραΣΥΡΟμαι... Δονούσα

ΠαραΣΥΡΟμαι… Δονούσα

|

Η πρώτη αποστολή του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου το Σάββατο (2/05) ξεκινάει από τη Δονούσα στις Μικρές Κυκλάδες 

“Πανιά” για την ακριτική Δονούσα ανοίγει το πρωί του Σαββάτου ο Όμιλος Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου, ο οποίος για πρώτη φορά θα “παρασυρθεί” σε κάποιο απομακρυσμένο νησί του Αιγαίου, έτοιμος να σκορπίσει χαρά και γνώση σε παιδιά όλων των ηλικιών, μέσα από θεατρικά δρώμενα, εκπαιδευτικά παιχνίδια, αλλά και τη δωρεά περίπου διακοσίων βιβλίων.Η πρώτη αποστολή του Ομίλου στο μικρό νησάκι των νοτιοανατολικών Κυκλάδων εγκαινιάζει μία σειρά δράσεων, οι οποίες θα επεκταθούν μελλοντικά και σε άλλα νησιά, με στόχο να φέρουν τον πολιτισμό πιο κοντά στους κατοίκους τους και να δώσουν το έναυσμα για δημιουργικότητα, φαντασία και κοινωνικό προβληματισμό.

“Ο Φώτης και η παρέα του”

Η υπεραλίευση, η παράνομη αλιεία, η θαλάσσια μόλυνση και η καταστροφή των ακτών από τον υπερβολικό τουρισμό είναι μερικά από τα βασικά θέματα του θεατρικού έργου “Χάθηκε ο Φώτης, ΣΤΟΠ.”, που θα παρουσιαστεί το απόγευμα του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο της Δονούσας. Η καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης ανήκει στην πολυπράγμοναΓεωργία Ματσούκα, η οποία μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μας μεταφέρουν στο βυθό της θάλασσας, για να γνωρίσουμε καινούριους φίλους και να διαμορφώσουμε οικολογική συνείδηση.

“Πρόκειται για ένα θεατρικό δρώμενο με διαδραστικά στοιχεία και αυτούσιες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις γύρω από τη θάλασσα, τα πλάσματά της, αλλά και τη συμπεριφορά του ανθρώπου προς τη φύση”, περιγράφει στην “Κοινή Γνώμη” η κ. Ματσούκα. Αφορμή για το υπέροχο αυτό “ταξίδι” στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου αποτελεί η εξαφάνιση του Φώτη, της φώκιας. “Στο μυαλό μας είχαμε τη φώκια “Μονάχους-Μονάχους” από αυτές που ζουν απέναντί μας στη Γυάρο και γενικώς στη Μεσόγειο. Για μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα μικρό αστυνομικό μυστήριο. Έτσι λοιπόν, τα παιδιά συμμετέχουν στην αξιολόγηση των στοιχείων που βρίσκουν οι χαρακτήρες και τους οδηγούν στα ίχνη της φώκιας”.

Οργάνωση και υπευθυνότητα

Αναφερόμενη στην ανάγκη των απομακρυσμένων περιοχών για δράσεις όπως αυτή, η κ. Ματσούκα εξηγεί: “τα μικρά νησιά έχουν ελάχιστες δυνατότητες να παρακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις που να απευθύνονται σε παιδιά, επομένως έχει νόημα, να δημιουργούμε πράγματα εμείς που έχουμε τον τρόπο και να τα “ταξιδεύουμε” σε αυτούς”. Η ίδια κάνει λόγο για μία πολύ οργανωμένη δουλειά, από τη συγγραφή του έργου και το στήσιμο της παράστασης, μέχρι την κατασκευή του σκηνικού – μιας κινητής μονάδας (4,5 x 3). “Από την πλευρά του ανθρώπου που ασχολείται με τα καλλιτεχνικά, βρήκα ένα περιβάλλον το οποίο εκτός από πρόθεση και διάθεση, μπορεί να υποστηρίξει μια πολιτιστική δράση 100%. Έχουμε τη δικιά μας ομάδα σκηνικών, ειδική ομάδα που περιποιήθηκε το χώρο της Πινακοθήκης για την πρώτη παράσταση στη Σύρο και γενικότερα, όλα τα παιδιά δούλεψαν με σοβαρότητα επαγγελματία” τονίζει.

Καθιστά δε γνωστό ότι το κείμενο της παράστασης δεν έχει έναν συγγραφέα, αντιθέτως αποτελεί συλλογικό αποτέλεσμα. “Μέσα από ειδικές βιωματικές ασκήσεις από διάφορα είδη του σύγχρονου θεάτρου, όπως το θέατρο της επινόησης, ο κάθε χαρακτήρας δημιουργήθηκε από το ίδιο το μέλος που πήρε μέρος στην παράσταση και μέσα από παιχνίδια, έφτιαξε τη δική του παρουσίαση. Ό,τι ακούγεται στην πρώτη σκηνή είναι αυτούσιο αυτό που έχει γράψει το ίδιο το μέλος και μετά, πάλι με ασκήσεις και συζητήσεις φτιάξαμε την πλοκή”. Υπενθυμίζεται ότι η παράσταση της ομάδας γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία στη Σύρο από τη σκηνή της Πινακοθήκης Κυκλάδων, ενώ στα μελλοντικά σχέδια του Ομίλου είναι η επανάληψή της σε κάποιον μεγαλύτερο χώρο, αλλά και στην Αθήνα.

Εκπαιδευτικά παιχνίδια στο λιμάνι

Εκτός από τον “Φώτη και την παρέα του”, τα παιδιά της Δονούσας θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια, τα οποία θα πραγματοποιηθούν το πρωί της Κυριακής στο λιμάνι του νησιού με την επιμέλεια της παιδαγωγού Χριστίνας Πρίντεζη. “Τα παιχνίδια αυτά είναι ελεύθερα, δημιουργικά και σχετίζονται άμεσα με την παράσταση. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνουν κατασκευές που θα βασίζονται στη φαντασία, τη βούληση και την ενεργό σκέψη κάθε παιδιού. Οι ήρωες της παράστασης θα “πρωταγωνιστήσουν” και στην την τόμπολα δαπέδου για όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν τη μνήμη τους, ενώ η Αγνή Θαλασσινού θα κάνει face painting στα παιδιά, με θέμα τη θάλασσα, το βυθό, γοργόνες, φώκιες, σαργούς και τα υπόλοιπα πλάσματα του έργου.

Δωρεά βιβλίων στα σχολεία του νησιού

Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί δωρεά βιβλίων στις σχολικές μονάδες του νησιού, τα οποία χάρισε στον Όμιλο Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών η Νάνσυ Χάλαρη στη μνήμη του πατέρα της, δημοσιογράφου και συγγραφέα Δημήτρη Χάλαρη. “Είναι κάτι που λείπει από πάρα πολλά σχολεία, ειδικά στους μικρούς τρόπους, οι οποίοι δε διαθέτουν καν βιβλιοθήκη”, εξηγούν τα μέλη της αποστολής. Προσθέτουν μάλιστα ότι πρόθεσή τους ήταν η εξεύρεση ενός κοινοτικού χώρου για τη δημιουργία βιβλιοθήκης. Ωστόσο, λόγω έλλειψης χώρων, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και κατά συνέπεια τα βιβλία θα διανεμηθούν στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Δονούσας. Σημειώνεται ότι στο νησί της Δονούσας υπάρχουν συνολικά 23 παιδιά, τα οποία φοιτούν και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης.

“Η ιδέα της αποστολής έπεσε στο τραπέζι από ένα μέλος του Ομίλου σε μία συνάντηση που είχε το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών” δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του Ομίλου Φουσκωτών, Τάσος Ρούσσος. “Οι προετοιμασίες της παράστασης ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο και τώρα ξεκινάμε το “ταξίδι” μας από τη Δονούσα. Μελλοντικά ενδέχεται να πραγματοποιήσουμε επισκέψεις τόσο σε άλλα νησιά, όσο και στην Αθήνα”, εξηγεί.

Συνδιοργανώτρια της αποστολής είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και μεγάλος χορηγός η SEKAVIN, η οποία διέθεσε τα καύσιμα για την πραγματοποίηση του ταξιδιού. Μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας είναι και η “Κοινή Γνώμη” η οποία, θα καταγράψει από κοντά τη συνάντηση της ομάδας με την τοπική κοινωνία της Δονούσας.

Πηγή: Εφημερίδα “Κοινή Γνώμη” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κύκλαδες: Μύκονος και Σύρος είδαν αύξηση τεχνητών επιφανειών κατά 341% και 310% αντίστοιχα (!!!)

Στα νησιά «καλλιεργείται» ο τουρισμός - Τη δραματική μείωση της αγροτικής παραγωγής και την αύξηση δομημένων επιφανειών κατέγραψαν οι επιστήμονες (πίνακες)

«Από ήλιο σε ήλιο»: Η Σέριφος φωτίζει τη μνήμη του εργατικού αγώνα μέσα από τη νέα σειρά της ΕΡΤ

Η αιματηρή απεργία των μεταλλωρύχων της Σερίφου γίνεται τηλεοπτική αφήγηση, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη θυσία για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη στην εργασία

Φρυκτωρίες 2025: Οι Κυκλάδες φωτίζουν ξανά τον ουρανό της Ιστορίας

Ένα ταξίδι φλόγας, μνήμης και ενότητας μέσα από τις κορυφές του Αιγαίου

Κ. Σκαρβέλης: “Παρά θίν’ αλός”, Όταν το θέατρο διδάσκει ανθρωπιά”

Με βαθιά συγκίνηση πέφτει σήμερα η αυλαία του 14ου Φεστιβάλ Θεάτρου Νάξου – Ένα ταξίδι ψυχής που αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα - με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Σκαρβέλη

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Τιμή στους Lord Colin Renfrew και Dr. Michael Boyd

Αναγνώριση δύο κορυφαίων αρχαιολόγων για τη συμβολή τους στην ανάδειξη του Κυκλαδικού Πολιτισμού – Τελετή μνήμης και τιμής στις 11 Ιουνίου στο Κουφονήσι

Αντίπαρος: Νία Βαρντάλος και Κατερίνα Μονογυιού με καλοκαιρινή διάθεση

Η παγκοσμίου φήμης Ελληνοκαναδή ηθοποιός και η Βουλευτής Κυκλάδων απαθανατίστηκαν χαμογελαστές στο νησί των εκπλήξεων

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Στοίχημα – Nations League: Μικρός τελικός και προβάδισμα Γερμανίας

Η πρόταση της ημέρας μας έρχεται από τον μικρό τελικό στο Nations league ... Τι θα .. δούμε;

Ο Κύκλωπας της Ηρακλειάς… διαβάζει Ομήρου Οδύσσεια

Στην καρδιά των Μικρών Κυκλάδων, ένας μονόφθαλμος ήρωας του μύθου επανέρχεται με μαγιό και βιβλίο — γιατί και οι Κύκλωπες έχουν δικαίωμα στη δεύτερη ανάγνωση.

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας – Παντάνασσα: Εορτή της Πεντηκοστής, όταν το Άγιο Πνεύμα άγγιξε τη γη

Μια ημέρα φλόγας, ενότητας και πνευματικής γέννησης για την Εκκλησία και τον κόσμο

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.