Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΗ πρόταση για την Μικρή Βίγλα

Η πρόταση για την Μικρή Βίγλα

|

Οι επιχειρηματίες – αθλητές της Μικρής Βίβλας καταθέτουν την πρότασή του για τη σωστή λειτουργίας της παραλίας στη Μικρή βίγλα

Μικρή Βίγλα – Ορκός. Μία από τις ωραιότερες παραλίες της Νάξου και μία εκ των κορυφαίων στην Ελλάδα για θαλάσσια Sport με δεκάδες αναφορές στον διεθνή Τύπο. Κι όμως αυτές τις ημέρες έχει μπει στο στόχαστρο λόγω της απόφασης του Λιμεναρχείο Νάξου να συντάξει σχέδιο οριοθέτησης της παραλίας για τους λουόμενους και τα θαλάσσια σπορ σε μία προσπάθεια συνύπαρξης κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Το θέμα είχε οριστεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση του τελευταίου (23/03) Δημοτικού Συμβουλίου αλλά αναβλήθηκε γιατί όπως τονίστηκε έπρεπε να περάσει από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου και να υπάρξει γνωμοδότηση. Το παράξενο στην ιστορία είναι ότι αυτή η γνωμοδότηση δεν ήρθε ποτέ γιατί όπως σημειώθηκε ανήκει στη κρίση του Λιμεναρχείου Νάξου.

Και έρχεται σήμερα η “Πρωτοβουλία Επιχειρηματιών & Αθλητών Περιοχής Μικρής Βίγλας Νάξου” που ζητεί να χαρακτηριστεί η παραλία της Μικρής Βίγλας ως παραλία για θαλάσσια σπορ κυρίως γιατί υπάρχει ο φόβος ατυχήματος από τη συνύπαρξη λουόμενων και αθλούμενων.

Παραθέτουμε στο άρθρο τόσο την πρόταση του Λιμεναρχείου όσο και την και την εισήγηση του κ. Αργύρη Ανευλαβή αλλά και την τελική πρόταση των Επιχειρηματιών και Αθλητών της Περιοχής  η οποία κοινοποιείτε στο δήμαρχο Μανόλη Μαργαρίτη, τον αντιδήμαρχο και πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Τοτόμη Πρωτονοτάριο και τον αντιδήμαρχο Αργύρη Ανεβλαβή.

Η Εισήγηση – Πρόταση της πρωτοβουλίας επιχειρηματιών και αθλητών περιοχής Μικρής Βίγλας:

Θέμα: Οριοθέτηση περιοχής λουόμενων & Θαλάσσιων Σπορ στη θαλάσσια περιοχή «Μικρή Βίγλα».

Με σκοπό την ασφαλέστερη προφύλαξη των λουόμενων στη θαλάσσια περιοχή «Μικρή Βίγλα», θέση όπου συνυπάρχουν, χώρος λουόμενων και χώρος θαλάσσιων σπορ, σας παραθέτουμε την δική μας πρόταση για την περιοχή. Ακολουθούν συνημμένα (4 Σελίδες) με τοπογραφικό.

Η συγκεκριμένη πρόταση έχει γίνει από επιχειρηματίες και αθλητές που δραστηριοποιούνται στην παραλία της Μικρής Βίγλας, αθλητές και εκπαιδευτές που περνούν μεγάλο χρονικό διάστημα στην παραλία και γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια την παραλία και τις ιδιαιτερότητες της.

Με εκτίμηση
Πρωτοβουλία Επιχειρηματιών & Αθλητών Περιοχής Μικρής Βίγλας Νάξου
Jan Adnres (Ιδιοκτήτης Flisvos Sports Club Naxos)               
Michele Gasbarro Ιδιοκτήτης Σχολής Windsurfing & Kitesurfing Flisvos Kitecenter
Μαράκης Γιάννης (Ιδιοκτήτης Orkos Hotel Mikri Vigla)
Μιχάλης Βενιεράκης (Manger Ξενοδοχείου Orkos Hotel Mikri Vigla
Pascal Penanguer (Ιδιοκτήτης Σχολής Windsurfing & Kitesurfing Thalaseasports)

Βαγγέλης Καρούσης (ΙΚΟ Level 3 Instructor Kitesurfing Καθηγητής Εκμάθησης Kitesurf
Μαράκης Πέτρος (ΙΚΟ Level 3 Instructor Kitesurfing Καθηγητής Εκμάθησης Kitesurf
Jacqueline Anderson (Ναυαγοσώστρια Παραλίας Μικρής Βίγλας)

Γιώργος Μανδηλαράς (Αθλητής Kitesurfing)
Στράτος Περάκης (Αθλητής Kitesurfing)
Στέλιος Παγώνης (Αθλητής Kitesurfing)

Σταμάτης Προμπονάς (Ιδιοκτήτης Windsurifng  Center, Καθηγητής Windsurifng)
Μανώλης Ορφανός (Ιδιοκτήτης Θαλάσσια Σπορ, Αθλητής Windsurifng)

Πρόταση για την οριοθέτηση των λουόμενων και των θαλάσσιων σπορ (kitesurf–windsurfing) στην παραλία της Μικρής Βίγλας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ανάλογα τις καιρικές συνθήκες.

Ιστορικό – Παραλία – Περιοχή Μικρή Βίγλα
Η παραλία θα πρέπει να χαρακτηριστεί για θαλάσσια σπορ, δεδομένου ότι είναι η μοναδική παραλία από τις λίγες παραλίες στην Νάξο όπου μπορεί ο επισκέπτης να μάθει και να κάνει kitesurfing και windsurf.
Ολόκληρη η οικονομία της Μικρής Βίγλας στηρίζεται σε αυτόν τον τύπο τουρισμού, τον αθλητικό τουρισμό. Το 90% των επισκεπτών είναι αθλητές και επισκέπτες που κάνουν τα παραπάνω σπορ.
Η παραλία στη νότια πλευρά της Μικρής Βίγλας (εστιατόριο Λιόφαγος) απέχει μόλις 400 μέτρα μακριά από την παραλία της Μικρής Βίγλας και είναι ασφαλέστερη για τους κολυμβητές, τις οικογένειες γιατί δεν υπάρχει κυματισμός δεν φυσάει και εκτίνετε 1.5 χλμ έως την παραλία του Καστρακίου.

Οριοθέτηση Λουόμενων

Η παρακάτω πρόταση είναι η πιο ρεαλιστική και έχει διατυπωθεί από επαγγελματίες και αθλητές της περιοχής που κάνουν kitesurifng – windsurfing.

Οποιαδήποτε τοποθέτηση σημαδούρων στην παραλία η το νερό είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για την ασφάλεια των αθλητών και των μαθητών.

Όταν φυσάει άνεμος 8 κόμβους ή λιγότερο η παραλία είναι μόνο για τους κολυμβητές το kite surfing windsurfing ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ σε όλη την παραλία. Άνεμος πάνω από 8 κόμβους παρακαλώ προσοχή, λουόμενοι κολυμπάτε με δική σας ευθύνη.

Θα υπάρχει σημαία στον ναυαγοσώστη ο όποιος θα είναι υπεύθυνος για την μέτρηση του αέρα. Πράσινη Σημαία – Παραλία αποκλειστικά και μόνο για μπάνιο και κολύμβηση. Πάνω από 8 κόμβους προσοχή kite & windsurfes στο νερό.  

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης λόγο της διεύθυνσης του ανέμου οι windsurfers & Kitesurfers αναγκαστικά θα καταλήγουν στον νότιο μέρος της παραλίας κάτι το οποίο δεν μπορούμε να αποφύγουμε.

Στον επισυναπτόμενο τοπογραφικό απεικονίζονται 4 σημεία Α Β Γ Δ σε αυτά τα σημεία θα τοποθετηθούν σημαδούρες μεγάλου μεγέθους χρώματος κόκκινο για την οριοθέτηση των λουόμενων – κολυμβητών.
Τα σημεία για του λουόμενους είναι (2) Δυο. Ένα στο βορινό κομμάτι τις παραλία και ένα στο νότιο.
Η απόσταση μεταξύ των σημείων Α-Β & Γ-Δ είναι 100 μέτρα από την ακτή. (φωτογραφία προτεινόμενη σημαδούρας επισυνάπτετε)

Στην παραλία θα τοποθετηθούν τσουβάλια χρώματος κόκκινα γεμάτα με άμμο για να οριοθετηθεί στην παραλία ο χώρος των λουόμενων.

Οι σχολές Flisvos Kite center & Thalasea θα τυπώσουν μαζί flyer με τους κανόνες και τις πληροφορίες για την παραλία. Flyer θα δοθούν σε όλες τις επιχειρήσεις και ξενοδοχεία της περιοχής για την καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών.
Η τοποθέτηση ναυαγοσώστη θα βοηθήσει όλη την παραπάνω διαδικασία.

Ταμπέλες – Σήμανση:
Στην παραλία υπάρχουν 2 μεγάλες ταμπέλες από τον Δήμο. Ακριβώς από κάτω θα τυπωθούν και θα τοποθετηθούν οι παραπάνω κανονισμοί και λειτουργιές για να γνωρίζουν οι επισκέπτες.
 
Χρονικά Όρια λειτουργιάς της παραπάνω πρότασης:
1 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου.

 

 

Εισήγηση αντιδημάρχου Αργύρη Ανεβλαβή

 

Η πρόταση στα Αγγλικά:

Recommendations about swimmers and Water Sports
in Mikri Vigla Beach for at certain times and certain weather conditions:

History – Details about the beach and aeria.

That kind of suggestion is from people that knows the area of Mikri Vigla, people who do kitesurfing & Windsurfing and workers of the place.

The Beach should be characterized as sport beach, since it is the best of the few beaches where you can kite surf and windsurf. It’s only 670m wide and it gets busy really fast with kites & windsurfers

The 90% of the economy of Mikri Vigla is coming from that kind of tourism travelers who wants to do or learn watersports.

The beach on the south side of Mikri Vigla is only 400 meters away and much better and safer for swimmers, because there are no waves and wind, it is in the shelter of the half island of Mikri Vigla and its 1.5klm wide to the next beach of Kastraki.

Marking the beach and the water aeria in Mikri Vigla

Possibilities in order not to have any obstacles (signs etc.) on the beach or buoys in the water, which is a danger for the kitesurfers & windsurfer life.
When it is 8 knots or less wind speed, the beach is only for swimmers and kite surfing is FORBIDDEN!

The life guard will measure this and put a green flag up for the swimmers. Over 8knts please take care, swim with your own risk.
In emergency cases kite and windsurfers which have a problem will end up in the south of the bay and there is nothing how we can avoid this because of the wind direction.
On the Google map you can see 4 points. On those 4 point we suggest to put 4 big red buoys like the photo to mark the swimmers area. The distance between point A-B is 100 meters long and point Γ-Δ is also 100 meters long. Between is the area for water sports.

The Areas in the water which are marked with red painted sand bags (made of cotton material) are reserved for the swimmers any time until 100 meters from the beach.

Flyers and information at all accommodations in the area and the water sport centers (Flisvos & Thalasea) with a map to explain and respect the rules. The life guard will help so everybody will be happy and satisfied on the beach.

Signs on the Beach
In the area are already 2 (two) big signs from the municipality below of them we will print the map and all the directions – rules for the beach. No extra signs needed.

Those rules and regulations are valid from: 1st of June until 31 August.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

45 βαθμοί στη σκιά: Ο καύσωνας «ψήνει» τη Δυτική Ελλάδα – Ασφυκτική η κατάσταση και στην Αττική (πίνακας)

Από τη Σκάλα Μεσσηνίας έως την Αμφιλοχία, οι θερμοκρασίες σπάνε τα όρια – 24 σταθμοί κατέγραψαν πάνω από 42°C, σύμφωνα με το meteo.gr – Πού λειτουργεί το μελτέμι ως «καταβάτης»

Εθνική μάχη με τις φλόγες: Σπίτια καίγονται, χωριά εκκενώνονται σε 6 περιοχές της Ελλάδας

Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Κύθηρα, Θεσσαλονίκη και τώρα και η Ήπειρος βρίσκονται στο έλεος της φωτιάς – Εικόνες απόλυτης καταστροφής, αγώνας επιβίωσης από πολίτες και Πυροσβεστική

Η Δονούσα και ο θησαυρός της: Η παραλία Κέδρος στις κορυφαίες παγκοσμίως

Ο Κέδρος της Δονούσας γοητεύει παγκόσμια, κατακτώντας μια θέση ανάμεσα στις ωραιότερες παραλίες του κόσμου σύμφωνα με το Forbes — ένας τόπος φυσικής μαγείας, ιστορίας και απόλυτης ηρεμίας.

Σ.Α.Ε.Κ. Νάξου στο Φιλώτι: Γεφυρώνοντας το σχολείο με την αγορά εργασίας

Ανώτερη Επαγγελματική Κατάρτιση στον τόπο μας με ειδικότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Νάξου – Μια μοναδική ευκαιρία για νέους και νέες

Αμοργός – Γιορτή Ψημένης Ρακής: Μια νύχτα γεμάτη παράδοση, χορό και αρώματα του νησιού!

Το Σάββατο 26 Ιουλίου 2025 στα Κατάπολα η Αμοργός στήνει ένα γλέντι που μυρίζει ψημένη, ακούγεται σαν βιολί και χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά του καλοκαιριού.

Η Νάξος έγινε ξανά πανεπιστημιακή πολιτεία, oλοκληρώθηκε το 22ο Θερινό Σχολείο «Μανώλης Μαρμαράς»

Για 22η συνεχή χρονιά, φοιτητές και επιστήμονες συνάντησαν τη γεωγραφία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου Νάξου – Φέτος με αφορμή τα 30 χρόνια του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Νίσυρος – Μήλος – Κίμωλος ενωμένες: Κατηγορηματικό “όχι” στη γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας

Με ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, οι νησιωτικές κοινωνίες απαιτούν την εξαίρεση από κάθε σχεδιασμό εξόρυξης λιθίου, επικαλούμενες σοβαρούς κινδύνους για περιβάλλον, τουρισμό και δημόσια υγεία.

Διπλή θαλάσσια εμπειρία για παιδιά από το Naxos Water Sports με κολύμβηση & ιστιοπλοΐα!

Από 28 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου, μικροί Ναξιώτες και επισκέπτες μαθαίνουν τα μυστικά της θάλασσας μέσα από δημιουργικά καλοκαιρινά προγράμματα.

Lennart Neubauer: Η μάχη στη Fuerteventura, ο τραυματισμός και η υπόσχεση επιστροφής

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής από τη Νάξο πάλεψε με πόνο, έγραψε την υψηλότερη βαθμολογία του event και αποχαιρέτησε την Καναρία με ένα μεγάλο “θα επιστρέψω”.

«Ζωολογικός Ήχος»: Παιδιά, τραγούδια και φαντασία στον Πύργο Μπαζαίου με τον Γιώργη Χριστοδούλου

Μια γιορτή για μικρούς και μεγάλους με τα ωραιότερα παιδικά τραγούδια για ζώα στην ελληνική γλώσσα, έρχεται την Τετάρτη 30 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Νάξου.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία