Τα περισσότερα μουσεία στην Ελλάδα υπολειτουργούν (έρχονται προσλήψεις) αλλά η κυβέρνηση τα θέλει “χάι τεκ” με ηλεκτρονικό εισιτήριο και e-shop
Ελλάδα, η χώρα των παράδοξων. Στα περισσότερα Μουσεία και αρχαιολογικούς της Ελλάδας υπάρχει η επιγραφή «κλειστόν, μόνο με …ραντεβού» ή «περάστε την …τάδε του μηνός γιατί τις άλλες μέρες είμαστε κλειστά» αλλά η κυβέρνηση θέλει να βγάλει λεφτά. Και αυτό θα γίνει όπως υπόσχεται ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Ξυδάης μέσω του εκσυγχρονισμού του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και της αύξησης των εισιτηρίων… Το ηλεκτρονικό εισιτήριο που θα καθιερωθεί είναι κάτι κάτι παραπάνω από χρήσιμο για την αύξηση των εσόδων του ΤΑΠ, όμως, σημαντική αύξηση μπορεί να προέλθει μόνο από τα πωλητέα. Το μόνο θετικό πάντως από τη κουβέντα είναι ότι έρχονται προσλήψεις 720 εποχικών φυλάκων…
«Με κάρβουνο» πηγαίνει το ΤΑΠ σήμερα κατά τον Νίκο Ξυδάκη, και δεν θα έπρεπε, αφού με έσοδα περί τα 50 εκατ. ευρώ αποτελεί τη χρυσοτόκο όρνιθα για τα οικονομικά του υπουργείου. «Το βασικό θέμα είναι το πώς αυτή η βαριά και απαρχαιωμένη μηχανή θα μπορέσει να εισέλθει στην σημερινή εποχή» είπε παίρνοντας αρχικά τον λόγο ο κ. Ξυδάκης ο οποίος υπενθύμισε και τον βασικό σκοπό του Ταμείου στην κατεύθυνση της εμπορικής εκμετάλλευσης των Μουσείων, αρχαιολογικών χώρων κ.λ.π. «Αυτή η μηχανή μπορεί να είναι αποδοτική και να φτιάχνει μια θετική εικόνα για την χώρα αλλά είναι σαφές ότι τα εργαλεία της δεκαετίας του ’70 είναι ανεπαρκή για το 2015» ανέφερε στην συνέχεια. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού έκανε λόγο για τις δραματικές ελλείψεις του Ταμείου («δεν υπάρχει λογιστής, ενώ υπάρχει μόλις ένας πληροφορικάριος» είπε συγκεκριμένα) και υπενθύμισε τις επανειλημμένες προσπάθειες αναδιοργάνωσης που έγιναν στο παρελθόν αλλά «όλες κάπου σκόνταφταν».
«Έχουμε ακόμα τα φθηνότερα εισιτήρια σε όλη την Ευρώπη. Σε τέτοιον βαθμό, ώστε αδικούμε την αξία του προσφερόμενου αγαθού», επισήμανε ο κ. Ξυδάκης». Πέντε με δέκα εκατομμύρια που θα προκύψουν από την αύξηση των εισιτηρίων έχουν προϋπολογιστεί σύμφωνα με το μέιλ Βαρουφάκη. Ο υπουργός θεωρεί τον στόχο υλοποιήσιμο. Πού θα πάνε όμως οι συνολικές εισπράξεις; Στον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας; Στον προϋπολογισμό του υπουργείου Πολιτισμού; Στα μνημεία; Από πού θα χρηματοδοτηθούν οι απαλλοτριώσεις; Τέλος, τι επίπτωση θα έχει στην είσοδο των Ελλήνων, οι οποίοι ζουν στην κρίση, στα μουσεία; Τα «ελευθέρας» αποτελούν ήδη το 50% των εισιτηρίων. Δεν υπάρχει χώρος για δραστικές αυξήσεις. Ούτε ισχύει ότι δεν γίνεται χρήση τους. Το ποσοστό της αύξησης δεν έχει καθοριστεί.
Ο εκσυγχρονισμός πάντως πρέπει να ξεκινήσει από το εσωτερικό του. Δεν έχει λογιστή, διαθέτει μόνο έναν κομπιουτερά, οι μισοί από τους 200 εργαζομένους του είναι αποσπασμένοι και η διοίκηση δεν γνωρίζει πόσοι από τους τεχνίτες εκμαγείων είναι ενεργοί. Η νέα διοίκηση προς το παρόν ενημερώνεται, όπως είπε η πρόεδρος Ασπασία Λούβη, που δήλωσε ανέτοιμη να μιλήσει ακόμη και για τον προϋπολογισμό του 2015. Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο, όπως είπαν, σε επτά αρχαιολογικούς χώρους κοντά στην Ακρόπολη: Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά, Ολυμπιείο, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Κεραμεικός, Θέατρο Διονύσου. Μέσα στον Αύγουστο θα ακολουθήσουν 13 χώροι σε όλη τη χώρα με τη χρήση φορητών ακυρωτών: Μυκήνες, Επίδαυρος, Αιγές, Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, Ασκληπιείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Επίδαυρος, Κνωσός, Λίνδος, Δελφοί, Αρχαία Ολυμπία.
Βυζαντινό Μουσείο
Ίσως προλάβει να μπει σε αυτή την ομάδα και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας. Αλλιώς θα μεταφερθεί στο επόμενο στάδιο, εάν και εφόσον υπάρξουν «χρηματοδοτικά εργαλεία». Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και η αύξηση της τιμής αναμένεται να αποδώσουν ιδιαίτερα τη νέα περίοδο με το διευρυμένο ωράριο 8πμ- 8 μ.μ. Για να εξυπηρετηθεί το ωράριο, αναμένεται η έγκριση των συναρμοδίων υπουργείων για την πρόσληψη επιπλέον 720 εποχικών φυλάκων.
Το άλλο βήμα είναι η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός των πωλητέων. Τώρα καταρτίζεται ένα γενικό σχέδιο για δημιουργία πιστών αντιγράφων αλλά και αντικειμένων μικρότερης αξίας. Ο υπουργός ονειρεύεται κουτιά και χαρτιά ειδικά σχεδιασμένα γι’ αυτά τα αντικείμενα, «χαρτιά που θα ντρεπόσουν να τα σκίσεις, που θα είχαν από μόνα τους αξία» όπως είπε, δίνοντας για παράδειγμα τις συσκευασίες της Hermes (υπερβολικό…).
Αναφορικά με την ανανέωση των πωλητέων ο Αναπληρωτής Υπουργός έκανε λόγο για «αστείρευτο πλούτο των εκθεμάτων των ελληνικών Μουσείων» και τόνισε ότι θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει επάρκεια αντικειμένων. Επίσης, ο στόχος είναι τα αντικείμενα να έχουν και συνάφεια χωρική και όχι- όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε- «να πωλούνται μυκηναϊκά στην Σαντορίνη…». Στα σχέδια του ΤΑΠ πάντως είναι και η λειτουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e shop).
Πηγή: ethnos.gr