Το Υπουργείο Πολιτισμού παλεύει να φέρει στην Ελλάδα επιτύμβια στήλη η οποία επωλήθη πριν από μερικές ημέρες σε δημοπρασία
Η μάχη δεν θα είναι εύκολη… Μία επιτύμβια στήλη με την επιγραφή «Δωριάς Ποσειδωνίου» που χρονολογείται τον 4ο π.Χ, αιώνα την Τετάρτη 15 Απριλίου πουλήθηκε έναντι 128.020 ευρώ σε δημοπρασία του γνωστού οίκου Christie’s. Παρά την προειδοποίηση του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού προς τον οίκο Christie’s να αποσυρθεί η αρχαιότητα ως αμφισβητούμενη προέλευση, οι Άγγλοι δεν πτοήθηκαν, απάντησαν αρνητικά και προχώρησαν στην δημοπρασία παρά το δεύτερο διάβημα που έγινε. Και τώρα η Ελληνική πλευρά τρέχει… Θα στραφεί στο νέο κάτοχο -που απέκτησε την αριστουργηματική αρχαιότητα έναντι 128.020 ευρώ- και θα τη διεκδικήσει δικαστικά. Η κα Βλαζάκη (γενική γραμματέας Πολιτισμού) τόνισε πως κάτι τέτοιο έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν με επιτυχία. Ερωτηθείσα γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε εξώδικο προ της δημοπρασίας για να αποτρέψει την πώληση, απάντησε πως έγκριτοι νομικοί απεφάνθησαν πως κάτι τέτοιο δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα ενώ ταυτόχρονα τα έξοδα για μια τέτοια νομική διαδικασία θα ήταν υψηλά.
H στήλη φέρει την επιγραφή «Δωριάς Ποσειδωνίου» γραμμένη σε δύο σειράς και έχει τρείς φιγούρες. Εχει ύψος 78 εκατοστά και η τιμή της εκτιμάται από τον οίκο μεταξύ 29.340 και 44.010 ευρώ. Αναφέρεται πως η αρχαιότητα που διατίθεται προς πώληση «Βρέθηκε» στην Χαλκίδα της Εύβοιας το 1844 από τον Charles Schaubert , προέρχεται από ιδιωτική συλλογή με έδρα τη Γαλλία και πως αποκτήθηκε πριν το 1994. Η ολοκλήρωση μιας δημοπρασίας δεν αποκλείει τον επαναπατρισμό, κάτι που συνέβη και άλλες φορές όταν προέκυψαν στοιχεία, όπως για παράδειγμα, το 2012, με τον επαναπατρισμό του βυζαντινού μαρμάρινου ελκυστήρα από τον ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στην κοινότητα Νομιτσί της Μεσσηνιακής Μάνης, ο οποίος είχε πωληθεί σε δημοπρασία από τον ίδιο Οίκο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι πριν από την δημοπρασία αποσύρθηκαν τέσσερα άλλα αντικείμενα, τρία αρχαία ελληνικά αγγεία και μία ετρουσκική κεφαλή όλα ιταλικής προέλευσης. Αντίθετα, στο κατάλογο προς δημοπρασία ήταν και φιγούρα της Κυκλαδικής εποχής διαθέσιμη για 96.000 ευρώ, ενώ για όσους είχαν μικρότερο βαλάντιο, μπορούσαν να αγοράσουν αρχαιοελληνικούς αμφορείς για το ευτελές ποσό των 5.000 ευρώ. Η απόσυρση των αντικειμένων έγινε μετά από έρευνα του δρ. Χρήστου Τσιρογιάννη σε συνεργασία με την Ιντερπόλ και τις ιταλικές αρχές. Ο Χρήστος Τσιρογιάννης, που είναι ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, ειδικός στα παράνομα διεθνή δίκτυα αρχαιοτήτων και μέλος του κέντρου μελέτης εγκλήματος και δικαιοσύνης στο τμήμα διεθνούς διακίνησης πολιτιστικής κληρονομιάς (Trafficking in Culture), τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως «δεν αποτελεί πλέον έκπληξη ότι ο οίκος δημοπρασιών Christie’s επιχειρεί για άλλη μια φορά να δημοπρατήσει αρχαιότητες με αμφίβολη ή ανύπαρκτη νόμιμη προέλευση».