Οπτική ψευδαίσθηση αποκαλύπτει εάν χρειαζόμαστε γυαλιά ή όχι…
Κλασική οφθαλμαπάτη που δημιουργήθηκε πριν μερικά χρόνια από νευροεπιστήμονες στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, δημιουργεί σύγχυση ανάμεσα στον Άλμπερτ Αϊνστάιν και την Μέριλιν Μονρόε. Η εικόνα αυτή είναι και ένας τρόπος να δείτε αν έχετε πρόβλημα με τα μάτια! Θα πρέπει να βλέπετε τον Αϊνστάιν και όχι την Μέριλιν.
Σε κανονική απόσταση θέασης, τα υγιή μάτια πρέπει να είναι σε θέση να δουν τις λεπτές γραμμές στο πρόσωπό του Αϊνστάιν, προκαλώντας τον εγκέφαλο να αγνοήσει εντελώς την εικόνα της Μέριλιν Μονρόε.
Σε ένα πρόσφατο βίντεο, η AsapScience τόνισε τη διαδικασία πίσω από το τέχνασμα, το οποίο συμβαίνει και σε μια ακίνητη εικόνα από οποιονδήποτε πλησιάσει και στη συνέχεια απομακρυνθεί από την οθόνη.
«Ανάλογα με το πόσο καλά είστε σε θέση να εστιάσετε ή να αντιληφθείτε τις αντιθέσεις με τα μάτια σας, θα μπορέσετε να δείτε τις λεπτομέρειες», εξηγεί το βίντεο.
«Από κοντά, είμαστε γενικά σε θέση να διακρίνουμε τις μικρές λεπτομέρειες όπως το μουστάκι και τις ρυτίδες του Αϊνστάιν.
«Αλλά καθώς μεγαλώνει η απόσταση ή αν η όρασή σας είναι προβληματική και δημιουργεί μια πιο θολή, πρώτη εικόνα, η ικανότητά σας να ξεκαθαρίσετε τα στοιχεία, αποδυναμώνεται. Έτσι βλέπετε μόνο τα γενικά χαρακτηριστικά, όπως το σχήμα του στόματος, της μύτης και τα μαλλιά, δηλαδή βλέπετε την Μέριλιν Μονρόε».
Η ομάδα του ΜΙΤ, με επικεφαλής τον Δρ. Aude Oliva, αφιέρωσε πάνω από μια δεκαετία δημιουργώντας υβριδικές οφθαλμαπάτες που δείχνουν πώς οι εικόνες μπορούν να κρυφτούν με τις υφές, τα λόγια και άλλα αντικείμενα.
Η «Marilyn Einstein» δημιουργήθηκε με υπέρθεση μια θολής εικόνας της Μέριλιν Μονρόε πάνω από μια εικόνα του Άλμπερτ Αϊνστάιν σε λεπτές γραμμές.
Χαρακτηριστικά με υψηλή χωρική συχνότητα είναι ορατά μόνο κατά την θέασή τους από κοντά, και τα άτομα με χαμηλή χωρική συχνότητα βλέπουν μόνο σε μια απόσταση.
Ο συνδυασμός των δύο εικόνων παράγει μία εικόνα η οποία αλλάζει όταν ο θεατής κινείται πιο κοντά ή πιο μακριά από την οθόνη.
Η ομάδα του Δρ. Oliva αναφέρει ότι αυτές οι εικόνες αποκαλύπτουν όχι μόνο προβλήματα όρασης, αλλά μπορούν επίσης να επισημάνουν πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες.
Πηγή: newmoney.gr