Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΖΩΗΔείξτε γενναιότητα, δώστε ζωή στη Παλιά Χώρα

Δείξτε γενναιότητα, δώστε ζωή στη Παλιά Χώρα

|

Ανοιχτή επιστολή από το σύλλογο «Φιλοξενία» προς το Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τα τέλη χρήση κοινόχρηστων χώρων στη Παλιά Χώρα 

Τη προσεχή Δευτέρα 6 Απριλίου (13:30) θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου και το πιο καυτό θέμα από τα τέσσερα που είναι στο τραπέζι είναι αυτό του «τέλος χρήσης κοινόχρηστων χώρων στην Παλαιά Αγορά» ένα ζήτημα που αποτελεί βραχνά για τους επιχειρηματίες της Χώρας Νάξου καθότι θεωρούν και όχι άδικα ότι είναι αδικημένοι σε σχέση με τους συναδέλφους τους που διατηρούν καταστήματα στην παραλία της πόλης…

Μάλιστα, ο Σύλλογος Μαζικής Εστίασης «Φιλοξενία» έστειλε ανοιχτή επιστολή προς το Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μαργαρίτη (κοινοποίηση τόσο στο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και στον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας) σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου… Είναι αξιοσημείωτο ότι ζητάει το θέμα να φύγει από τα στενά όρια της Δημοτικής Κοινότητας και να συζητηθείς την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μιλώντας για αδικία που τελείται σε βάρος των επαγγελματιών της παλαιάς Χώρας είναι πολύ μεγάλη, εάν μεταξύ άλλων σκεφτεί κανείς ότι πληρώνουν σχεδόν την τριπλάσια τιμή από άλλες επιχειρήσεις οι οποίες μάλιστα βρίσκονται “σε περισσότερο προνομιακές θέσεις”. Και βέβαια τονίζει ότι η ευρύτερη περιοχή (μαζί με το Κάστρο) έχει υποβαθμιστεί σταδιακά μέσω της πολιτικής του Δήμου των τελευταίων ετών..

Αναλυτικά η επιστολή του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης (την υπογράφει ο νέος πρόεδρος κ. Καρεγλάς και ο γραμματέας του συλλόγου κ. Παπαδόπουλος):

Επανερχόμαστε στο παλαιότερο αίτημά μας και σας κάνουμε γνωστά τα εξής:

«Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 30/1999 απόφαση της 2/1999 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου, τα τέλη χρήσης πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή της παλιάς πόλης (από Πόρτα Γιαλού και προς τα μέσα) αναπροσαρμόστηκαν στο ύψος των 88 ευρώ ανά Μ2. Η απόφαση αυτή παρότι πάρθηκε το 1999 άρχισε να εφαρμόζεται το 2006. Έπειτα από πολλές ενοχλήσεις των επαγγελματιών της συγκεκριμένης περιοχής συναντηθήκαμε μαζί τους και διαπιστώσαμε και εμείς την σωρεία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μέρος των οποίων έχουμε καταθέσει και στις προτάσεις μας προς την Δημοτική Κοινότητα Χώρας Νάξου. Αξίζει να σας αναφέρουμε ένα σημαντικό στατιστικό δείγμα που προκύπτει από επίσημα στοιχεία: Παρ’ ότι τα τελευταία 2 χρόνια οι επισκέπτες αυξάνονται στη Νάξο οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Κάστρο μειώνονται!!!!! Αυτό είναι ένα δείγμα που αποδεικνύει ότι η δύσκολη προσβασιμότητα, η ελλιπής σήμανση – ενημέρωση, η συντήρηση η έλλειψη φωτισμού, τα προβλήματα της καθαριότητας, όλα αυτά συντελούν στην μείωση των επισκεπτών προς το Κάστρο και την Παλιά Πόλη.

Συγκεκριμένα όμως όσον αφορά το ύψος της τιμής των πεζοδρομίων – κοινόχρηστων χώρων, θέλουμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

* H συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί σημαντικό κομμάτι πλούτου του νησιού μας και της ιστορίας μας γενικότερα. Η σημερινή της εικόνα είναι πραγματικά απογοητευτική αφού τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει για την αναβάθμιση της. Το μεγαλόπνοο πρόγραμμα που επεδίωξε ο Δήμος να ενταχθεί προ 2ετίας – και ισχυριστήκατε ότι θα αποτελέσει μοχλό αναβάθμισης της περιοχής βλέποντας μας να περιμένουμε μέσα απ’ αυτό την αναβάθμιση – απορρίφθηκε. Τα συγκεκριμένα ποσά είσπραξης από το Δήμο πρέπει να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα όμως επί σειρά ετών οι επαγγελματίες τίποτα δεν έχουν δει να γίνεται για την περιοχή τους.

* Οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων του κλάδου τους και βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση δεδομένων και των άσχημων (εισπρακτικά) περασμένων ετών. Οι δανειακές τους οφειλές είναι δυσβάσταχτες και αδυνατούν να πληρώσουν τα ποσά αυτά. Είναι άδικο το μέτρο αυτό αφού άλλοι συνάδελφοι τους σε πιο προνομιακές θέσεις πληρώνουν το 1/3 (32 ευρώ το Μ2).

* Οι επαγγελματίες της περιοχής θα έλεγε κανείς θα πρέπει να επιδοτηθούν αφού καταβάλουν προσπάθειες για την διατήρηση του χώρου και τα καταστήματά τους αποτελούν πόλο έλξης στο εγκαταλειμμένο περιβάλλον του Κάστρου. Προσπαθούν να τραβήξουν κόσμο προς τις επιχειρήσεις τους και με τη λειτουργία τους κρατάνε ζωντανή την περιοχή.

* Επιβάλλεται να αποκαταστήσετε μία αδικία που συμβαίνει εις βάρος αυτής της μερίδας των επαγγελματιών που λειτουργούν στην συγκεκριμένη περιοχή και να εξομοιώσετε το ποσό ενοικίασης με το ποσό που απαιτείται από άλλες περιοχές του Δήμου για την ίδια χρήση.

Παρακαλείστε να αποφασίσετε με γενναιότητα και να ταυτιστείτε με εκατοντάδες άλλες περιοχές Δήμων που έχουν προχωρήσει σε μείωση των τελών. Το Δημόσιο προχώρησε ετσιθελικά στη μείωση χώρων που νοικιάζονται από Δημόσιες υπηρεσίες. Άλλο παράδειγμα στην περιοχή μας είναι το ακίνητο στο Βίντζι όπου προχωρήσατε (αποφασίζοντας σωστά) νέα σύμβαση μίσθωσης με κατά 45% μικρότερο ενοίκιο από πριν. Με ποια λογική οι επαγγελματίες που έχουν υποστεί μειώσεις τζίρου μέχρι και 70% θα πρέπει να εξακολουθούν να πληρώνουν τα ίδια υπέρογκα ποσά. Αν επιθυμείτε να συνεχίσουν να υπάρχουν καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις Εστίασης βοηθήστε μας. Συντηρούμε την Απασχόληση και προσφέρουμε πολύπλευρα στο Δήμο και στην κοινωνία. Δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από το να μας δώσετε την δυνατότητα να δουλέψουμε και να μην βάλουμε λουκέτο. Ανατρέξτε στην πρόσφατη επίσημη έρευνα του Δήμου που ανέδειξε την Εστίαση την βασικότερη αιτία επίσκεψης και ικανοποίησης των τουριστών στο νησί μας και αναλογιστείτε τι σημαίνει αυτό.

Έπειτα από όλα τα παραπάνω ζητάμε να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Να επανεξεταστεί το θέμα της τιμής των χώρων στην συγκεκριμένη περιοχή και είμαστε διατεθειμένοι να σας αναπτύξουμε τις απόψεις μας κατά την συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό συμβούλιο. Είναι αυτονόητο ότι μέχρι τότε οι επαγγελματίες αρνούνται να πληρώσουν. Περιμένουμε να εξετάσετε το θέμα και να μας ενημερώσετε.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κυκλάδες – Κτηματολόγιο: Τα στοιχεία για έλεγχο στον αέρα για 16 δήμους

Κτηματολόγιο: Προανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων για 16 δήμους των Κυκλάδων - Χρονοδιάγραμμα

Εκλογικοί Κατάλογοι: Δέκα χιλιάδες ψηφοφόροι 116 ετών (!!!)

Σε έλεγχο για υποβολή φορολογικής δήλωσης 1.145.000 εκλογέων άνω των 80 ετών, η ΑΑΔΕ κατάφερε να εντοπίσει 700.000 εξ αυτών.

Νάξος – Γυμνάσιο & Λύκειο Τραγαίας: Τοποθετήθηκαν νέες μπασκέτες

Στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου και Λυκείου Τραγαίας τοποθετήθηκαν νέες μπασκέτες - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κος Μαυρομμάτης

Λίβανος: Νεκρός ο ηγέτης της Χεζπολάχ Χασάν Νασράλα

Την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα κατά τη διάρκεια των χθεσινών βομβαρδισμών στη Βηρυτό, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός το πρωί του Σαββάτου.

Νάξος – ΔΑΚ: Εγκρίθηκε η οικοδομική άδεια για την ανάπλαση του χώρου

Οι κινήσεις που έρχονται για την οριστική ανάπλαση του χώρου ανάμεσα στο κλειστό και το ανοιχτό γήπεδο στο ΔΑΚ Νάξου

Santorini Experience 2024: Το πρόγραμμα των δράσεων στο .. πιάτο σας (video-photo)

Ποιες είναι οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο φετινό Santorini Experience 2024

Νάξος – Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου: Συνδύασαν οι μαθητές αθλητικές και περιβαλλοντικές δράσεις

11η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού: Τι έκαναν οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Φιλωτίου (φωτογραφίες)

Αιγαίο – ΑΔΜΗΕ: Έως το 2030 θα ολοκληρωθούν οι δύο νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Έως το 2030 θα ολοκληρωθούν οι δύο νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις στο Αιγαίο - Ποια νησιά εμπλέκονται

Πάρος: Εκδήλωση για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών του νησιού

Πότε και που θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τους εκπαιδευτικούς της Πάρου

Fast Ferries: Μία ανάσα από την αγορά των “Διονύσιος Σολωμός” και “Αδαμάντιος Κοραής”

Αλλαγές στην Ελληνική Ακτοπλοία .. Το μπάσιμο της Fast Ferries. Σήμερα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται το deal...

Εκτακτο – Νάξος: Πρόκληση πυρκαγιάς σε περιοχή των Τριπόδων (video)

Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Ορκού στην Νάξο - Παρουσία και ελικοπτέρων (video)

Airbnb 2023 – Νάξος και Μικρές Κυκλάδες: Εφτασαν τις 12.000 κλίνες έναντι 8 χιλιάδων κλινών στα ξενοδοχεία (!!!)

Εννέα νησιά στην Ελλάδα που διέλυσαν κάθε έννοια ανταγωνισμού στη σχέση Airbnb και ξενοδοχεία (!!!)

TasteAtlas – Σκληρά τυριά: Στη 2η θέση του κόσμου η Γραβιέρα Νάξου

Ανάμεσα στο 100 κορυφαία τυριά του κόσμου, το ταξιδιωτικό site TasteAtlas συγκαταλέγει 12 ελληνικά τυριά διαφορετικών ειδών και προελεύσεων - Ποια είναι από τις Κυκλάδες

16ο Φεστιβάλ “Ν. Τσελεμεντές”: Τα φώτα έσβησαν, μα η Σίφνος πάντα λάμπει..!! (video & photos)

Η Σίφνος κάθε χρόνο καλεί τα υπόλοιπα νησάκια των Κυκλάδων, καλεί φίλους από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό να παντρέψουν γεύσεις και παραδόσεις, να γίνουν ένα, να περάσουν ένα τριήμερο αφιερωμένο στη φιλοξενία, τα ήθη, τα έθιμα.

Zante Ferries: “Επεισοδιακή” συνεδρίαση και αναμονή για την πώληση των “Σολωμός” και “Κοραής”

Η παρέμβαση της Levante ferries με ανεβασμένη προσφορά κατά 3 εκατ. ευρώ ανέβασε τους τόνους στην γενική συνέλευση

Σίφνος: Ληστεία στο κέντρο της Απολλωνίας (!!!)

Πρωτοφανές για την Σίφνο η ληστεία που έγινε σήμερα το μεσημέρι στη Σίφνο και συγκεκριμένα στο κέντρο της Απολλωνίας κοντά στον χώρο στάθμευσης από...

Αμοργος – Ενωση Ξενοδόχων: Εντονη γραπτή διαμαρτυρία για τα δρομολόγια

Επιστολή διαμαρτυρίας για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από την Ένωση Ξενοδόχων Αμοργού